Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Γενικά θέματα 19 Φεβρουαρίου 2011

Αμείωτη καίει η φλόγα των διαδηλώσεων στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη Εικόνα από τις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Εικόνα από τις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν


Εικόνα από τις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν   (Φωτογραφία:  Reuters

)

Τρίπολη, Λιβύη

«Βράζει» η Μέση Ανατολή, αλλά και οι χώρες της βορείου Αφρικής με τους νεκρούς στη Λιβύη να ανέρχονται πλέον στους 84 και τις Αρχές να μπλοκάρουν τη χρήση του Διαδικτύου. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την οργάνωση και το συντονισμό των διαδηλωτών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούσαν από το Facebook, όπως ακριβώς συνέβη στην Τυνησία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46, όμως, άλλες οργανώσεις μιλούν ακόμα και για 84 νεκρούς.
Η Αμνηστία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.
«Η αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει πολιτική αλλαγή» σημείωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

var mapCoordinates = {“focus”: [{“latitude”: “25.839449402063185”,”longitude”: “50.51513671875”}] ,”points”: [{ “point”: [{“latitude”: “28.92163128242129”,”longitude”: “18.80859375”,”title”: “”,”imagesrc”: “”,”blurb”: “”},{“latitude”: “28.613459424004414”,”longitude”: “31.376953125”,”title”: “”,”imagesrc”: “”,”blurb”: “”},{“latitude”: “25.839449402063185”,”longitude”: “50.51513671875”,”title”: “”,”imagesrc”: “”,”blurb”: “”}]}]}

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Στο Μπαχρέιν, η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από τους δρόμους της Μανάμα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας-διάδοχος.
«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρή βούληση για διάλογο επειδή ο στρατός είναι στους δρόμους»  δήλωσε ο Ιμπραήμ Ματάρ του κόμματος Wefaq.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Παρασκευής με το βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, στην διάρκεια της οποίας καταδίκασε τη βία εναντίον των διαδηλωτών.
Παράλληλα, κάλεσε τον μονάρχη να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Το Μπαχρέιν -ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες και κυβερνάται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς φιλοξενεί το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου.
Στην Αίγυπτο, ο Στρατός ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπονται πλέον οι απεργίες, προειδοποιώντας ότι όσοι παραλύουν την παραγωγή στη χώρα θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.
Πυρκαγιά μαινόταν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε πυκνοκατοικημένη συνοικία του Καΐρου που φέρει το όνομα της Σούζαν Μουμπάρακ, συζύγου του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Σαράντα οχήματα της πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν στην περιοχή και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς εισέπνευσαν καπνό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube