Weather Icon
Γαλλία , Γερμανία , Ευρωπαϊκή Ένωση 5 Φεβρουαρίου 2011

Στο γαλλικό Σύνταγμα η μείωση του ελλείμματος

Στο γαλλικό Σύνταγμα η μείωση του ελλείμματος



Reuters Breakingviews
To 2010 o Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα μάλλον αόριστα. Σήμερα φαίνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το να τεθούν σε συνταγματική βάση συγκεκριμένα όρια στα ελλείμματα της χώρας. Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την αναγκαία διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε τροποποίηση του γαλλικού Συντάγματος. Εάν, όντως, τα σχέδια προχωρήσουν, τότε οι επόμενες κυβερνήσεις της Γαλλίας θα πρέπει να πειθαρχούν απαρέγκλιτα στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίοι περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ.
Στόχος της προτεινόμενης αλλαγής είναι ως επί το πλείστον να πειστούν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές πως η Γαλλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ανεξαρτήτως των απογοητευτικών της δημοσιονομικών στοιχείων. Επιπλέον, η αλλαγή αυτή έχει και έναν πιο πολιτικό και βραχυπρόθεσμο στόχο. Η Γαλλία και η Γερμανία επεξεργάζονται φιλόπονα ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους, αλλά και μίας ενδεχόμενης στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να ενσωματώσουν ειδικές διατάξεις στα Συντάγματά τους, οι οποίες στο μέλλον θα θέτουν ανώτατο όριο στο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.
Τον τόνο έδωσε το 2009 η Γερμανία, η οποία προέβλεψε ανάλογη ρήτρα στο Σύνταγμά της. Βάσει αυτής κάθε γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να προνοεί, ώστε έως το 2016 να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του Νικολά Σαρκοζί δεν είναι τόσο σκληρή. Στοχεύει όμως στο να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός της Γαλλίας θα υποβάλλεται και θα εξετάζεται από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου θα πρέπει να ψηφίσουν το σχετικό κείμενο της τροποποίησης μέχρι το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν.

Η κίνηση για τη συνταγματική ρύθμιση αποσκοπεί στο να δηλώσει ότι οι δυο ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης συμφωνούν στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και συνεργάζονται έως την τελευταία στιγμή πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρχικά σκοπός της συνόδου αυτής ήταν να επικεντρωθεί στο θέμα της ενέργειας και της καινοτομίας.
Εντούτοις, όπως φαίνεται, οι συμμετέχοντες λόγω των εξελίξεων θα καταναλώσουν όλη την ενέργειά τους ασχολούμενοι με τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Από τη δική της πλευρά, η Γαλλία έχει άμεσο συμφέρον να διακηρύξει τις αναγεννημένες δημοσιονομικές της αρετές. Συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υστερεί όσον αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της ζητημάτων. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα το τρέχον έτος προβλέπεται στο 6,3% του ΑΕΠ και θεωρείται ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Το 2012 μόνον η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, θα έχουν υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό εξηγεί κιόλας το γιατί η γαλλική κυβέρνηση αγωνίζεται τόσο πολύ να πείσει τις αγορές ότι έχει καλές προθέσεις. 

Η Γαλλία θα πρέπει πλέον να δράσει τόσο αποτελεσματικά όσο χρησιμοποιεί τον λόγο για να διακηρύξει τα σχέδιά της.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube