Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Γενικά θέματα 20 Φεβρουαρίου 2011

Λουτρό αίματος στη Λιβύη

Λουτρό αίματος στη Λιβύη

Για περισσότερους από 200 νεκρούς κάνουν λόγο ανεπίσημες πηγές από την Λιβυή ενώ το και το BBC κάνει λόγο για πέρα από 200 νεκρούς. Η ενημέρωση γίνεται με το σταγονόμετρο αφού οι τηλεπικοινωνίες διακόπτονται συνεχώς.
«Αυτή τη στιγμή γίνεται γενοκτονία στη Βεγγάζη. Στέλνουμε το μήνυμα στους Κύπριους και τους Έλληνες να προσευχηθούν για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη Λιβύη».
Με αυτά τα λόγια, Λίβυα που ζει στην Κύπρο, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Βεγγάζη. Η πρόσβαση στο ίντερνετ έχει διακοπεί και ο μόνος τρόπος για τους αυτόπτες μάρτυρες να μεταφέρουν τα μηνύματά τους στον υπόλοιπο κόσμο είναι το κινητό τηλέφωνο.

«Αυτό που ξέρω είναι από την Πέμπτη στη Βεγγάζη ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί». Μιλώντας στο Sigmalive, μας λέει ότι νέοι άνθρωποι από 15 μέχρι 30  που  βρίσκονται στους δρόμους και ζητούν ελευθερία, νέους νόμους, πυροβολούνται από στρατιώτες. Θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της για ευνόητους λόγους, μας εξηγεί πως έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο: «Στην αρχή ήταν μόνο η Αστυνομία. Από την Παρασκευή όμως, αυτοί που πυροβολούν είναι Αφρικανοί τους οποίους το καθεστώς Καντάφι έχει μισθώσει για να πυροβολούν ότι κινείται. Αυτοί δεν είναι Λίβυοι. Ο ξεσηκωμός άρχισε την Πέμπτη από το Εθνικό Δικαστήριο και τους Δικηγόρους, οι οποίοι ξεκίνησαν ειρηνικά τις διαδηλώσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε και ο υπόλοιπος κόσμος.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις κηδείες των νέων που δολοφόνησε ο στρατός. Η πορείες ξεκίνησαν από το δικαστήριο και διέσχισαν την πόλη για να μεταβούν στο κοιμητήριο. Το κέντρο της Βεγγάζης, όπου βρίσκεται το σπίτι του Καντάφι ήταν στρατοκρατούμενο. Όταν ο κόσμος ερχόταν με τους νεκρούς άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Στο Facebook  υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τους ένστολους να πυροβολούν τον κόσμο».

Όπως μας είπε, την Παρασκευή οι νεκροί ήταν 85 και οι ηλικίες τους ήταν μεταξύ 18 με 30.  «Χθες», προσθέτει «στις  κηδείες των παιδιών αυτών, ο στρατός  σκότωσε άλλους 200 και τραυμάτισε χιλιάδες». Συνεπώς ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού σε καμιά ανθρωπιστική οργάνωση δεν επετράπη η είσοδος, ενώ δεν αφήνουν να περάσει και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από νεκρούς και τραυματίες.

«Σήμερα που μιλήσαμε με τις οικογένειες μας», αναφέρει, «μας είπαν ότι αφρικανοί στρατιώτες απαγόρευσαν τη διακίνηση και πυροβολούν ότι κινείται. Αυτή την ώρα μπροστά στο δικαστήριο,  ο κόσμος περιμένει να μεταφέρει τους νεκρούς για τις κηδείες. Ο στρατός προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο».

“Ήρθε το τέλος του Καντάφι-Δεν μπορεί να δολοφονήσει έξι εκατομμύρια”
«Όμως κάθε μέρα περισσότερος κόσμος βρίσκεται στους δρόμους. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους.  Τα πράγματα τώρα γίνονται χειρότερα αφού ο στρατός συγκρούεται με άοπλους.  Μάλιστα δεν επιτρέπουν την είσοδο σε καμία ανθρωπιστική οργάνωση και σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια».

«Τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κράτος, δεν βγήκε κανένας να πει οτιδήποτε», μας λέει. «Προτίμησαν μόνο να φοβίσουν τον κόσμο σκοτώνοντας. Όμως ο κόσμος είναι έτοιμος να πεθάνει, φτάνει να αλλάξει το καθεστώς».

Παρόλα τα τραγικά που συμβαίνουν στη χώρα της η ίδια δηλώνει με αισιοδοξία:  «Το μέλλον μας θα είναι χωρίς τον Καντάφι, δεν μπορεί να σκοτώσει έξι εκατομμύρια που θέλουν την ελευθερία τους. Οι νέοι που πέθαναν δεν είχαν πολιτική ατζέντα, ήθελαν μόνο την ελευθερία. Τώρα  είναι είναι η ώρα να φύγουν. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου γιατί η διακόπηκε η πρόσβαση στο ίντερνετ και τα ΜΜΕ.  Αυτή την στιγμή γίνεται γενοκτονία στη Βεγγάζη. Ο κόσμος θέλει να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν για 42 χρόνια».  «Στέλνουμε το μήνυμα στους Κύπριους και τους Έλληνες να προσευχηθούν για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη Λιβύη».

 Η κατάσταση στη Λιβύη και κυρίως στη Βεγγάζη έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά άμαχων και σκότωσαν πάνω από 2000 ανθρώπους απο την Πέμπτη μέχρι και σήμερα.

Πανικός και χάος επικράτησαν κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στη μνήμη των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του τελευταίου διαστήματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος και τραυμάτισαν θανάσιμα τουλάχιστον 15 ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Τις τελευταίες έξι μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, σύμφωνα με πήγες της αντιπολίτευσης. Μόνο στη Βεγγάζη, τις τελευταίες τρεις μέρες που γίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχουν σκοτωθεί 44 διαδηλωτές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μια σκληρή επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες εμπνέονται από τους ξεσηκωμούς σε Τυνησία κι Αίγυπτο–δύο γειτονικές χώρες.

Η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης. Στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο “ασφαλείς” πηγές ότι “δεκάδες άτομα” συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα “ξένο δίκτυο” το οποίο προσπαθεί να “αποσταθεροποιήσει” τη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι συλληφθέντες ανήκουν σε ένα “ξένο δίκτυο (και έχουν) εκπαιδευτεί για να βλάψουν τη σταθερότητα της Λιβύης, τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών της όσο και όσον αφορά την εθνική της ενότητα”.

Οι Αρχές της χώρας απαγόρευσαν την είσοδο σε ξένους δημοσιογράφους.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε ότι δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν σε πολλές πόλεις και ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη ξένου δικτύου το οποίο προσπαθεί να ”αποσταθεροποιήσει” τη χώρα.

Στο μεταξύ, μεταδίδεται ότι και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκε το Σάββατο, σύμφωνα με εταιρεία στις ΗΠΑ η οποία παρακολουθεί την κίνηση στο Internet. Πάντοτε κατά το Jana, οι συλληφθέντες είναι “τυνήσιοι, αιγύπτιοι, σουδανοί, παλαιστίνιοι και σύριοι” καθώς και “τούρκοι”.

Διαδηλώσεις και στο Μαρόκο
Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για σήμερα σε αρκετές πόλεις του Μαρόκου, για να απαιτήσουν την εκχώρηση εξουσιών από το βασιλιά Μοχάμεντ σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στις διαδηλώσεις καλεί το «Κίνημα για την Αλλαγή 20ή Φεβρουαρίου», που έχει προσελκύσει 19.000 υποστηρικτές στο Facebook και απαιτεί από το βασιλιά να καθαιρέσει την κυβέρνηση συνασπισμού και να διαλύσει τη Bουλή.
Η αστυνομία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ κάλεσε τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις κύριες οδικές αρτηρίες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο καταστροφών.

Το Μαρόκο είναι συνταγματική μοναρχία με εκλεγμένο κοινοβούλιο. Όμως ο βασιλιάς έχει αυξημένες αρμοδιότητες, αφού το Σύνταγμα της χώρας του επιτρέπει να διαλύει τη βουλή, να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχει λόγο στην επιλογή προσώπων που προορίζονται για θέσεις διά του κυβερνητικού μηχανισμού, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού.


Ένας έφηβος νεκρός στην Υεμένη

Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας χθες Σάββατο σκοτώθηκε ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά.

Μπαχρέιν: Αποσύρθηκε ο στρατός – Βίντεο σοκ στη δημοσιότητα
Στο Μπαχρέιν δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν ξανά στην πλατεία, όπου την Πέμπτη έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 230 τραυματίστηκαν.

Παρά το λουτρό αίματος, όμως, οι διαδηλωτές εμφανίζονται αμετακίνητοι. Και το Σάββατο επέστρεψαν στην πλατεία του Μαργαριταριού και άρχισαν να στήνουν σκηνές.

Ο διάδοχος του θρόνου, Σάλμαν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, στο μεταξύ, διέταξε την αστυνομία να “μείνει μακριά από τις συγκεντρώσεις”. Νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση για μια ημέρα εθνικού πένθους “για τους γιους που χάσαμε”, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σαλμαν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα, έκανε έκκληση για ηρεμία, ζητώντας από τους πολίτες να ενωθούν και να συνεργαστούν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
http://www.sigmalive.com/news/international/357064

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube