Weather Icon

«Δανία του Νότου» & «Ελλάδα του Βορρά»

«Δανία του Νότου» & «Ελλάδα του Βορρά»

Η Ελλάδα είχε τη τιμητική της στην Δανία. Ήταν πρωτοσέλιδη στις σελίδες των μεγαλύτερων δανέζικων εφημερίδων. Για την οικονομική κρίση αλλά και την μεταχείριση των προσφύγων. Όταν ταξιδεύεις στην υπόλοιπη Ευρώπη συνειδητοποιείς ότι η Ελλάδα, αυτή την στιγμή, μοιάζει κάπως με τον μετανάστη, με τον πρόσφυγα της Ευρώπης. Έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος της τράγος.
Στην εκπομπή Deadline – μια από τις πιο γνωστές της δανέζικης τηλεόρασης –είχα προσκληθεί για να μιλήσω για το βιβλίο μου, την Ευρώπη, τα σύνορα και τους μετανάστες.

Όταν μπήκα στο στούντιο βρέθηκα μπροστά σε μια μεγάλη φωτογραφία προσφύγων στην Ελλάδα. Τα απελπισμένα τους βλέμματα, τα χέρια τους πιασμένα στα σύρματα των «στρατοπέδων» που η Πολιτεία έχει φτιάξει για αυτούς και όπου η ζωή είναι αβίωτη.

Είναι πολλοί οι πρόσφυγες, λένε και γράφουν στην Ελλάδα. Αλλά και όταν ήταν «λίγοι» το ελληνικό κράτος, πάλι, με τον ίδιο τρόπο τους μεταχειριζόταν. Από την άλλη, το πρόβλημα των προσφύγων δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Έτσι σου απαντούν όταν τους ρωτάς. Καιρός λοιπόν η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της και η Ε.Ε. τις δικές της. Ξεκινώντας από την κατάργηση του «Δουβλίνου ΙΙ», τη οποία υπέγραψαν περιχαρείς οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι ίδιοι που τώρα λένε «να χτίσουμε τον φράκτη στον Έβρο και δεν δίνουμε δεκάρα για τους Ευρωπαίους που αντιδρούν».

Τα λένε αυτά εκείνοι που υπέγραψαν την συνθήκη για την επιστροφή των προσφύγων ακριβώς για να αρέσουν στους Βόρειους Ευρωπαίους. Υπέγραψαν μια συνθήκη που λέει ότι εάν πιαστεί ένας πρόσφυγας στην Δανία πρέπει να επιστρέψει στην χώρα όπου μπήκε – που κατά πάσα πιθανότητα είναι η Ελλάδα, αφού αποτελεί πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Φανταστείτε, δηλαδή, εάν ίσχυε κάτι τέτοιο στην Αμερική. Εάν, λόγου χάριν, οι υπόλοιπες αμερικανικές Πολιτείες επέστρεφαν τους Μεξικανούς μετανάστες στην Αριζόνα.
Αλλά εκείνοι οι Έλληνες υπουργοί και ειδικοί που υπέγραψαν την Συνθήκη φαίνεται πως δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα. Σιγά μην σκεφτούν που θα τους πάνε αυτούς τους πρόσφυγες. Ας κόψουν τον λαιμό τους. Εκείνοι τα κονδύλια της Ε.Ε. ήθελαν. Την συνέχεια την γνωρίζετε ήδη…

Βγήκα από το στούντιο με αυτές τις σκέψεις και πήγαμε να φάμε. Σε ένα ωραίο δανέζικο εστιατόριο που μου μεταδίδει την θετική του αύρα. Στο τραπέζι υπήρξε φέτα. Δανέζικη και ελληνική φέτα, δίπλα δίπλα. Κάποιος μου θύμισε την έριδα μεταξύ Ελλάδας και Δανίας για την πατρότητα της φέτας. Η Ελλάδα νίκησε. Έτσι η φέτα έμεινε ελληνική.
Κάποια στιγμή, καταβροχθίζοντας φέτα ελληνική και δανέζικη, κοίταξα τους συνομιλητές μου και είπα: «ξέρετε ότι το πιο επιθυμητό σενάριο στην Ελλάδα είναι να γίνει η χώρα Δανία του Νότου;». Εκείνοι απάντησαν: «Ενώ εμείς φοβόμαστε μήπως γίνουμε Ελλάδα του Βορρά».
Και κάπου εκεί ζήτησα ευγενικά άδεια και βγήκα έξω να καπνίσω ένα τσιγάρο…

Η συνέντευξη στην εκπομπή Deadline – ΕΔΩ


Ένα αποκαλυπτικό και θλιβερό ρεπορτάζ για την μεταχείρηση των “ξένων εισβολέων” στην Δανία – 
ΕΔΩ

Και μια παρέμβαση της Σεσίλια Μάλμστρομ για το άσυλο – ΕΔΩ

http://gazikapllani.blogspot.com/2011/02/afghan-refugees-trapped-in-greek-camps.html

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube