Weather Icon

Η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί πολλούς Τυνήσιους να μεταναστεύσουν

Η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί πολλούς Τυνήσιους να μεταναστεύσουν
Σχεδόν 4.000 παράνομοι μετανάστες, ως επί το πλείστον Τυνήσιοι, έχουν αποβιβαστεί στη Λαμπεντούζα στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το λιμενάρχη αυτού του μικρού ιταλικού νησιού

Χιλιάδες Τυνήσιοι έκαναν την έξοδο τους για να προσπαθήσουν να φθάσουν παράνομα στις ακτές της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από μια Τυνησία σε ολική ανασυγκρότηση όπου η μεταβατική κυβέρνηση παραμένει υπό ισχυρή κοινωνική και πολιτική πίεση.

Ενώ η Τυνησία ετοιμάζεται να γιορτάσει την Δευτέρα ένα μήνα από την πτώση του καθεστώτος του Μπεν Αλί, σχεδόν 4.000 λαθρομετανάστες, κυρίως Τυνήσιοι, έχουν αποβιβαστεί στη Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ημερών, δήλωσε το Σάββατο ο διοικητής του Λιμεναρχείου αυτού του μικρού ιταλικού νησιού νότια της Σικελίας. Αυτή η εισροή προσφύγων οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης.

Η ΙΤΑΛΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΕ
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα να αποφευχθούν ορισμένες νομικές διατυπώσεις και να εξουσιοδοτήσει τους τοπικούς αξιωματούχους, όπως οι νομάρχες για παράδειγμα, να λάβουν άμεσα επιχειρησιακά μέτρα. Η διάταξη αυτή επιτρέπει επίσης τη χρήση πηγών ταχείας ειδικής χρηματοδότησης.
Η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
για να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών από
τη Τυνησία, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο
ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Σαββάτο και μόνο, 214 παράνομοι μετανάστες αποβιβάστηκαν από πέντε διαφορετικά πλοία. Η ιταλική αστυνομία εντόπισε δεκάδες άλλα σκάφη που κατευθύνονται προς τη Λαμπεντούζα.

Ένας νεαρός Τυνήσιος πνίγηκε στην διάρκεια του περάσματος και ένας άλλος φέρεται εξαφανισμένος στα ανοικτά της Zarzis στη νοτιοανατολική Τυνησία.
Η Ιταλία είχε ήδη ζητήσει από την Παρασκευή την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «την άμεση ανάπτυξη μιας αποστολής παρακολούθησης και περιπολιών της Frontex στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας για τον έλεγχο των ροών», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μίας «ανθρωπιστικής κρίσης». Οι υπουργοί Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, και Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ζήτησαν σε κοινή ανακοίνωση “την επείγουσα σύγκληση συνεδρίασης σε πολιτικό επίπεδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ”.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ στην Τύνιδα
Η έξοδος αυτή έρχεται ενώ η τυνησιακή μεταβατική κυβέρνηση φαίνεται να έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα σε μια χώρα υπό ολικής ανασυγκρότησης μετά την πτώση του καθεστώτος του Προέδρου Μπεν Αλί. Η μεταβατική κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από ισχυρή πολιτική και κοινωνική πίεση. Οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες δείχνουν όλο και πιο ανυπόμονες, ιδίως στις εσωτερικές επαρχίες. 

Εκδήλωση των δικαστών, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου
στην Τύνιδα, για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας
της δικαιοσύνης

Στην Τύνιδα, το Σάββατο, εκατοντάδες δικαστές και δικηγόροι διαδήλωσαν έξω από το δικαστικό μέγαρο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για ανεξαρτησία. Άλλοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από το κυβερνείο της Τύνιδας για να ζητήσουν βοήθεια όλων των ειδών.

Και στο πολιτικό πεδίο, μαίνεται η συζήτηση μεταξύ των υποστηρικτών της ταχείας ομαλοποίησης με προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε έξι μήνες και εκείνων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο «δήμευσης» της επανάστασης, υποστηρίζοντας την αναβολή τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Η Γαλλία άρει την ταξιδιωτική οδηγία
Γνωρίζοντας καλά ότι η ομαλή πορεία της μετάβασης εξαρτάται από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, οι τυνησιακές αρχές έχουν εντείνει τις προσκλήσεις για να στηρίξει η διεθνή κοινότητα την οικονομία.Ο τομέας του τουρισμού (6,5% του ΑΕΠ και 350.000 θέσεις εργασίας), ιδίως, καταστράφηκε από τις εβδομάδες του χάους και της αοριστίας. Το Σάββατο, η Γαλλία ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της προς τις παράκτιες πόλεις και το τυνησιακό νησί της Τζέρμπα. Η Γερμανία θα δώσει και αυτή το πράσινο φως για τις περιοχές θέρετρα στην ανατολική ακτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της, ο Γκουίντο Βέστερβελε.
LEMONDE.FR στο AFP | 13.02.11 |

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube