Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Λιβύη 20 Φεβρουαρίου 2011

Αιματηρή καταστολή των ταραχών στη Λιβύη

Αιματηρή καταστολή των ταραχών στη Λιβύη

 Η καταστολή των εξεγέρσεων στη Λιβύη ήταν αιματηρή το Σάββατο 19η Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών στη Βεγγάζη. Οι αρχές συνέλαβαν επίσης δεκάδες Άραβες πολίτες, που κατά τη γνώμη τους έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Στην Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα όταν ο όχλος που παρευρέθηκε στην κηδεία των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν την Παρασκευή έκανε έφοδο σε ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στη διαδρομή προς το νεκροταφείο. Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο στρατώνα και οι στρατιώτες απάντησαν με πυρά. “Στη Βεγγάζη, (…) είναι Αφρικανικοί στρατιωτικοί που πυροβολούν με αληθινές σφαίρες κατά των πολιτών: είναι μισθοφόροι”, επιβεβαίωσαν μάρτυρες στο France Info, την Κυριακή το πρωί.
Το καταριανό κανάλι Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο γιατρούς,  μίλησε για 15 νεκρούς και είπε ότι έλειπε αίμα στα νοσοκομεία για τους τραυματίες. Κάτοικοι που επικαλείται το BBC υποστήριξαν ότι ο στρατός έκανε χρήση βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων οβίδων.

Από 77 έως 104 νεκροί σε πέντε ημέρες διαμαρτυριών

Ο ισολογισμός των πέντε ημερών διαμαρτυριών εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι, στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια, ήταν τουλάχιστον 77 νεκροί, οι περισσότεροι στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή το πρωί, το παρατηρητήριο για τα ανθρωπινά δικαιώματα [Human Rights Watch (HRW)] ανέφερε έναν νέο ισολογισμό, που μεταδοθηκε από τη BBC  με τουλάχιστον 104 νεκρούς.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Abdulrahman Al-Abbar έχει διατάξει “έρευνα”  για τις βίαιες συγκρούσεις και προέτρεψε“να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να δικασθούν εκείνοι που είναι ένοχοι για τους θανάτους ή τις λεηλασίες”, σύμφωνα με μια αξιόπιστη πηγή.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημη δήλωση από την αρχή των ταραχών την Τρίτη.
LeMonde.fr με AFP | 20.02.11

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube