Μέση Ανατολή 5 Φεβρουαρίου 2011

Ρωσική «στήριξη» στον Μουμπάρακ

Εμφανώς αποστασιοποιημένος από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εκκλήσεις για άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ συνομίλησε χθες τηλεφωνικά μαζί του περιοριζόμενος να εκφράσει ευχή και ελπίδα ώστε «η παρούσα δύσκολη περίοδος στη ζωή της φιλικής Αιγύπτου να ξεπεραστεί σύντομα με ειρηνική και εντός των νομίμων πλαισίων διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν».


Ο κ. Μεντβιέντεφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην αιγυπτιακή πλευρά για την προστασία της ρωσικής πρεσβείας στο Κάιρο και των Ρώσων πολιτών εν γένει, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε έκπληκτος, που παρά τις εκκλήσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες δεν εγκαταλείπουν τις διακοπές τους. Μάλιστα αρκετοί συνεχίζουν να πετούν προς τα δημοφιλέστατα στη ρωσική αγορά θέρετρα. Η ρωσική «Αεροφλότ» υπακούοντας στις σχετικές οδηγίες διέκοψε την πώληση εισιτήριων και αναστέλλει τις πτήσεις της μόνο από τις 6 Φεβρουαρίου.

Με ισορροπημένο και πολύ προσεκτικό τρόπο ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της Μόσχας για τα ανθρώπινα θύματα και την «αυξανόμενη ανησυχία» της για τη μετεξέλιξη των ειρηνικών διαδηλώσεων σε αιματηρές συγκρούσεις. «Οπως είναι γνωστό, δεν δίναμε και δεν δίνουμε συμβουλές, δεν προωθούμε τελεσίγραφα, όσο γρηγορότερα η κατάσταση ομαλοποιηθεί με τις δυνάμεις των ίδιων των Αιγυπτίων τόσο καλύτερα για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube