Weather Icon

Mαζικοί τάφοι

32 νέους έθαψα στο χώμα
Ο χειριστής σκαπτικού μηχανήματος Ο.Γ. που κατήγγειλε για τον δεύτερο μαζικό τάφο όπου βρέθηκαν οστά από 12 ΠΚΚδες λέει πως ‘Οι στρατιωτικοί ερχόταν σε μένα για το σκάψιμο’.
Ο αυτόπτης μάρτυρας που κατήγγειλε την ύπαρξη δεύτερου μαζικού τάφου στην περιοχή Μούτκι του Μπίτλις, μίλησε στην εφημερίδα Ταράφ. Ο Ο.Γ. λέει πως επειδή λέει πως επειδή ήταν χειριστής μηχανήματος στον δήμο, οι στρατιωτικοί πάντα σε εκείνον πήγαιναν, και πως εξ όσων θυμάται στα έτη 1993-98 είχε σκάψει 3 φορές ομαδικούς τάφους στην περιοχή και είχε θάψει περίπου 32 άτομα. Ο Ο.Γ. λέει πως ‘Αυτοί που θάβονταν ήταν πάντα νέοι του ΠΚΚ. Στο σώμα τους υπήρχαν τα σημάδια των βασανιστηρίων’.

Λέει πως δεν άντεχε το βάρος αυτών που έζησε, και πως επανειλημμένα είχε σκεφτεί μετά το σκάψιμο του πρώτου μαζικού τάφου να το καταγγείλει, αλλά λόγω των τότε συνθηκών φοβήθηκε όπως είπε μήπως ‘με πετάξουν μέσα και μένα στον τάφο’.

Δεν κατήγγειλε επειδή φοβόταν
Ο Ο.Γ. εξιστορεί έτσι τις στιγμές που δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του :
‘Δούλευα ως χειριστής μηχανήματος στον δήμο του Μούτκι. Μέχρι σήμερα τρεις φορές με είχαν πάει για να σκάψω ομαδικό τάφο. Την πρώτη φορά το 1993, θάψαμε 8 άτομα. Σήμερα εκεί χρησιμοποιείται ως σκουπιδότοπος. Μετά από αυτό το περιστατικό, το 1996 οργανώθηκε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον 12 ΠΚΚδων που είχαν καταφύγει στο σχολείο του χωριού Αλάτοπρακ της περιοχής του Μούτκι. Εκείνο το βράδυ ήρθαν οι στρατιώτες στις 01.00 και μου είπαν πως έπρεπε να σκάψω. Πήγα μαζί με τους στρατιώτες, πήρα το σκαπτικό μηχάνημα από τον δήμο και πήγα στον σκουπιδότοπο της στρατοχωροφυλακής όπου έσκαψα ένα λάκκο. Τα πτώματα τα έφεραν οι στρατιώτες με οχήματα. Όταν είδα τα πτώματα ταράχτηκα πολύ. Τα περισσότερα ήταν ημίγυμνα, είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, και όλοι ήταν πολύ νέοι. Εκεί λοιπόν μίσησα τον εαυτό μου. Ακόμη και όταν τους έθαβα, οι στρατιώτες γελούσαν’.
Τους είχαν δεμένους πίσω από το όχημα
Ο Ο.Γ. λέει πως το 1998 επίσης, αναγκάστηκε να σκάψει ένα τάφο, και συνεχίζει έτσι : ‘Εκτελούνε κοντά στο Μούτκι 11 ΠΚΚδες. Εκείνο το βράδυ, πάλι με κάλεσαν οι στρατιώτες. Σε ένα μέρος κοντά σε στρατιωτική περιοχή έσκαψα 8 λάκκους. Εκείνα τα άτομα τα είχαν δεμένα πίσω από τα στρατιωτικά οχήματα. Τα πέταξαν μαζικά στους λάκκους’.

Νέο αίτημα μαζικό τάφο στην Dersim

Μετά την τη διαπίστωση της ύπαρξης ομαδικού τάφου19 Κούρδων μαχητών μελών του PKK στην χωματερή της περιοχής Mutki της πόλης Μπιτλίς, ένα ακόμη αίτημα προήλθε για διερεύνηση ύπαρξης μαζικού τάφου 19 Κούρδων μαχητών του PKK από το 1997 στην αγροτική περιοχή Çemişgezek της πόλης Dersim.
Όπως αναφέρει σε μαρτυρία του Κούρδος μαχητής του HPG, κατά την διάρκεια επιχείρησης του Τουρκικού Στρατού στο χωριό Akirek μια ομάδα από 20 Κούρδους Μαχητές στην προσπάθεια τους να εγκαταλείψουν την περιοχή έπεσαν σε ενέδρα τουρκικών αρμάτων μάχης με αποτέλεσμα πολλοί Κούρδοι μαχητές να χάσουν την ζωή τους. Καθώς η επίθεση συνεχιζόταν ήταν αδύνατο να φροντίσουν τους τραυματίες συντρόφους τους και αναφέρει χαρακτηριστικά στην μαρτυρία του πώς πολλοί σύντροφοι του πέθαναν από την ακατάσχετη αιμορραγία και πως ένας εξ αυτών αυτοκτόνησε για να μην συλληφθεί.
Με την ανατολή του ηλίου, οι στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή και αργότερα ανάγκασαν τους κατοίκους χωριού να συγκεντρώσουν τις σωρούς και τις μετέφεραν με ένα τρακτέρ στην εν λόγω περιοχή (Çemişgezek) και τους έθαψαν μαζικά. Αναφέρει επίσης στην μαρτυρία του ότι η τοπική κοινωνία γνωρίζει τόσο την ύπαρξη του μαζικού τάφου όσο και το ακριβές σημείο του και πρόσθεσε πως οι οικογένειες των Κούρδων μαχητών δεν ενημερώθηκαν από το τουρκικό στρατό ούτε για το πού βρίσκεται ο τάφος ούτε και για το ποιοι έχουν θαφτεί εκεί.
(Firatnews.com, Atilim.org)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube