Weather Icon
Αιγαίο , Γενικά θέματα 25 Ιανουαρίου 2011

Ούτε λέξη για ΑΟΖ. Γιατί;

Συναίνεση για τα εθνικά θέλει ο Γιώργος αλλά ούτε λέξη για ΑΟΖ

Συναίνεση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζήτησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας», είπε, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

“Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν”, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο φλέγον θέμα της οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

΄Έκανε λόγο για “νέο πατριωτισμό”, ενώ για τους πολίτες ανέφερε ότι “έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί”. Αφήνοντας αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως “πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις”.
Υποστήριξε ότι δέχτηκε προκαταβολική κριτική για την επίσκεψή του στο Ερζερούμ.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως “είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα”.
Για το Κυπριακό σημείωσε ότι οι προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για χαλαρή συνομοσπονδία δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική.
Όσον αφορά στα αιματηρά επεισόδια στην Αλβανία, ζήτησε επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, τέλος, απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ. “Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή”. είπε.
Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Με τη σειρά του πρόεδρος της Ν.Δ., Α. Σαμαράς, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση. Παράλληλα, ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε ότι η κυβέρνηση προστατεύει την κερδοφορία και τα μεγάλα συμφέρονται.   
«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού», ανέφερε.
Σχετικά με την υφαλοκρυπίδα και τις ΑΟΖ, τόνισε ότι Ελλάδα δεν καθορίζει τη δικιά της ΑΟΖ γιατί είναι όρος της Τουρκίας. «Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Κι εδώ το Καστελόριζο είναι πρόσχημα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη γραμμή Κρήτη – Κάρπαθο – Ρόδο ως γραμμή που η Ελλάδα έχει δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης» δήλωσε.
Για “προσωπική διπλωματία” του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως πρόκειται για χειρότερη πολιτική από την «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον πρωθυπουργό ο Α. Σαμαράς.
Σχετικά με την ΑΟΖ τόνισε πως “έχουμε αφήσει αυτήν την συγκεκριμένη ΑΟΖ να την αναγνωρίσει ένα τρίτο κράτος πρώτα”. Όσον αφορά στα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο εξέφρασε την ανησυχία του “ότι πίσω από το κλίμα για την πετρελαιοθάλασσα του Αιγαίου, κρύβεται η σκοπιμότητα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ότι η επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δευτερεύον ζήτημα, μπροστά στη προοπτική σωτηρίας της χώρας από τα πετροδολάρια που θα μοιραστούμε με τους γείτονες”.
Να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς να την οριοθετήσει, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, από τη Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο “η σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ θα πάψει την Τουρκία να είναι ενεργειακός μονόδρομος”. Ζήτησε τέλος περισσότερη ενημέρωση για τις συζητήσεις που κάνει η κυβέρνηση με την Τουρκία. «πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά για τα εξωτερικά θέματα”, τόνισε.
ΕΝΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube