Weather Icon

Ένας απρόσκλητος Ουζμπέκος

Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται ο ηγέτης του Ουζμπεκιστάν.Η «ευαίσθητη» επίσκεψη Καρίμοφ στις Βρυξέλλες.
Σήμερα επισκέπτεται τις Βρυξέλλες ο αυταρχικός ηγέτης του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, σε μιαν επίσκεψη για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι προήλθε από πρόσκληση του Χοσέ Μπαρόζο, πλην όμως οι πάντες αποποιούνται την ευθύνη…
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του Χοσέ Μπαρόζο αρνήθηκε ότι η Επιτροπή προσκάλεσε τον κ. Καρίμοφ παραπέμποντας την ευθύνη στο ΝΑΤΟ ή το Βέλγιο. Οι βελγικές αρχές αρνήθηκαν ότι προσκάλεσαν τον Ουζμπέκο Πρόεδρο σημειώνοντας εξάλλου ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση υπουργού μαζί του. Το ΝΑΤΟ διέψευσε ομοίως την πρόσκληση, από τα γραφεία του Προέδρου Βαν Ρομπάι και της βαρώνης Άστον διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα συνάντηση με τον κ. Καρίμοφ, ενώ αντίθετα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, κατά ορισμένες πληροφορίες και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Το θέμα της επίσκεψης πήρε διαστάσεις στις Βρυξέλλες, καθώς ο κ. Καρίμοφ καταγγέλλεται για την αιματοχυσία του 2005, όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών σκοτώνοντας περίπου 1.000 άτομα. Επίσης, τα σχολεία κλείνουν την περίοδο συλλογής του μπαμπακιού για να υπάρχει διαθέσιμη παιδική εργασία στα χωράφια, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις (Human Rights Watch) τον καταγγέλλουν ότι επί της Προεδρίας του «βράστηκε ζωντανός» μουσουλμάνος κρατούμενος και ότι η πρακτική των συλλήψεων και των βασανισμών είναι συνήθης στη χώρα του.

Η επίσκεψη έρχεται στη συνέχεια μιας περιοδείας του κ. Μπαρόζο στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, αλλά και σε μιαν ευαίσθητη συγκυρία – καθώς η Επιτροπή εγκαλείται για καθυστερημένα αντανακλαστικά στην περίπτωση της Τυνησίας, ενώ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Για τον λόγο αυτό και στη μομφή ότι η Επιτροπή αποδίδει μεγαλύτερο βάρος στα ενεργειακά θέματα από τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί υποστήριξε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ελλείμματα, στην πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά και στις σημαντικές αδυναμίες σε κάποιους τομείς» .

Ωστόσο, παρά την καταγγελία για ιδιοτελή στάση της Επιτροπής, κατά ορισμένες πληροφορίες, το Ουζμπεκιστάν έχει ελάχιστη αξία ως χώρα ενεργειακής προμήθειας, καθώς οι αποδόσεις των κοιτασμάτων του κατευθύνονται στη Ρωσία με την οποία είναι συμβατικά δεσμευμένο. «Αν πρόκειται να πουλήσεις τη ψυχή σου, πούλα την τουλάχιστον σε καλή τιμή» παρατήρησε ο Ά. Στρέλχαιμ από το ινστιτούτο I.C.G. και προσέθεσε πως στη δεδομένη περίπτωση όμως «δεν υπάρχει κανένα κέρδος για την ΕΕ. Είναι ακατανόητο» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας απρόσκλητος Ουζμπέκος 

Ήταν φάουλ του Χοσέ Μπαρόζο, όπως αποδεικνύεται τελικά. Η χτεσινή επίσκεψη του Ουζμπέκου δικτάτορα Ισλάμ Καρίμοφ στις Βρυξέλλες φαίνεται πως έγινε με πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής. Το θέμα πήρε διαστάσεις – ποιος κάλεσε στις Βρυξέλλες τον βίαιο δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, που κατηγορείται ότι με εντολή του οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών το 2005 σκοτώνοντας κάπου 1000 ανθρώπους, που διατάσσει να κλείνουν τα σχολεία την εποχή της συλλογής του μπαμπακιού για να παρέχεται παιδική εργασία στα χωράφια, επί της προεδρίας του οποίου οι βασανισμοί είναι καθημερινή πρακτική στη χώρα; Στην αρχή ο κ. Μπαρόζο αρνήθηκε την ευθύνη της πρόσκλησης υποδεικνύοντας το Βέλγιο ή το ΝΑΤΟ. Το Βέλγιο όμως αρνήθηκε («κανείς υπουργός δεν θα τον δει» είπαν απ’ τις Βρυξέλλες), το ΝΑΤΟ επίσης διέψευσε την πληροφορία, η βαρόνη Άστον αρνήθηκε να τον συναντήσει, το ίδιο και ο κ. Βαν Ρομπάι και στην ατζέντα του κ. Καρίμοφ έμεινε μόνο η συνάντηση με τον Χ. Μπαρόζο και τον επίτροπο για θέματα ενέργειας Γκ. Όττινγκερ… www.avgi.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube