Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Ιανουαρίου 2011

Βομβιστική επίθεση στη Μόσχα: “η ρωσική πολιτική στον Καύκασο δεν είναι αποτελεσματική”

LEMONDE.FR
Την επαύριον της βομβιστικής επίθεσης στη Μόσχα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι,  ο διεθνής τύπος υπογράμμιζε την αναποτελεσματικότητα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής του Πρόεδρου Dmitry Medvedev, δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις της 29ης Μαρτίου, στην διάρκεια των οποίων  σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι και άλλοι  100 τραυματίστηκαν. 

“Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος είχε παραδεχτεί το Νοέμβριο την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής για την  καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την οποία εξ άλλου είχε διορίσει  ειδικό αντιπρόσωπο πριν από ένα χρόνο, όπως αναφέρει  ο δημοσιογράφος Pierre Avril, στο Le Figaro.” Ο τελευταίος επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της οικονομικής κατάστασης της περιοχής, μέχρι που πρότεινε την κατασκευή πέντε χιονοδρομικών κέντρων. Για την ώρα, αυτή η στρατηγική απέτυχε, παρατηρεί. Ως προς τα αποτελέσματα των ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ληστών, συνεχίζει, τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι «ψεύτικες», είχε επικρίνει ο Ρώσος Πρόεδρος.”
 “Η ρωσική πολιτική στη περιοχή του Καυκάσου δεν έχει κανένα αποτέλεσμα προσθέτουν οι  Axel Gylden και Alla Chevelkina στο L’Express. Μια πολιτική που βασίζεται στην ακόλουθη λογική: “Η κυβέρνηση αναθέτει τα κλειδιά του Καυκάσου σε ηγέτες οι οποίοι της είναι πιστοί και μπορούν να δράσουν αψηφώντας τον νόμο, και της εξασφαλίζουν τον περιορισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων στον Καύκασο.”
 “ΌΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ”
Ωστόσο οι δημοσιογράφοι και εμπειρογνώμονες επιμένουν ότι η αποτυχία αυτή δεν περιορίζεται  μόνο στους τελευταίους δέκα μήνες. “Πληρώνουμε το τίμημα ενός εμφυλίου πολέμου, ο οποίος συνεχίζεται”, αναλύει ο Alex Gabuev, δημοσιογράφος της ρωσικής εφημερίδας Kommersant στις σελίδες της ελβετικής εφημερίδας Le Temps: “Πρέπει να σταματήσουμε να πιστέψουμε στις μαγικές λέξεις των πολιτικών, οι οποίοι λένε ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της Τσετσενίας.” (…) Κατά την άποψή μου, είναι επείγον να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στον Βόρειο Καύκασο. (…) Είναι καιρός να διαπραγματευτεί η Μόσχα με τοπικούς ηγέτες, οι μουλάδες, και να σταματήσουν οι siloviki [πράκτορες της ασφαλείας, της αστυνομίας ή του στρατού] τις μεθόδους της συνεχούς παρενόχλησης του πληθυσμού. “Διότι ενεργούντες με αυτόν τον τρόπο, γίνονται μέρος του προβλήματος.”
“Είμαστε ένοχοι διότι είμαστε υπερβολικά απόντες από τον Καύκασο και δεν εμφανιζόμαστε παρά μόνο ως αστυνομική καταστολή,” θεωρεί ο πολιτικολόγος Sergei Markov, που μνημονεύεται από την Libération. Και για τον εμπειρογνώμονα Nikolai Petrov της δεξαμενής σκέψεων (think tank)  «Carnegie» , “όλες οι πολιτικές του Κρεμλίνου εxoυν ένα κοντόφθαλμο μαστόρεμα και δεν αντιμετωπίζουν τα βαθιά αίτια της αστάθειας μιας περιοχής που τυραννιέται από τον εμφύλιο πόλεμο για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια”.
“Από το 1999, η Ρωσία υφίσταται, κατά μέσο όρο, μια τουλάχιστον σημαντική τρομοκρατική επίθεση κάθε χρόνο”, διευκρινίζει η Anne Applebaum, ειδική για την περιοχή, στο Slate.fr. Οι επιθέσεις έχουν γίνει τόσο κοινές ώστε έχει γίνει μια «ρουτίνα», σύμφωνα με την Washington Post. “Μια έκρηξη που την ακολουθεί η σύγχυση και  οι σειρήνες των ασθενοφόρων, κατόπιν οι επίσημες υποσχέσεις για δικαιοσύνη, πάλι σύγχυση, και λίγες ώρες αργότερα, οικογένειες να ψάχνουν στα νοσοκομεία να ανακαλύψουν αν οι φίλοι τους που βρίσκονται μέσα”: τέτοια είναι η μακάβρια τελετουργία που περιγράφεται από τους δημοσιογράφους Englund και Kathy Lally.
Η ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ, “ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ”
Αλλά αυτή τη φορά ένα από τα στοιχεία είναι διαφορετικό: ο τόπος της επίθεσης. Οι δράστες “επιτέθηκαν στο ευάλωτο σημείο του αερολιμένα, στη των τελωνείων, που δεν φυλάσσονταν επαρκώς”, σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι του Washington Post. “Ενώ η ζώνη αναχώρησης επεκτείνεται με πολλές θυρίδες ελέγχου εισιτηρίων, ο τόπος όπου ανακτώνται οι αποσκευές [όπου εξερράγη η βόμβα] βρίσκεται στη μέση της ζώνης των αφίξεων όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα” εξηγεί ο Geddes, ειδικός σε ζητήματα ασφαλείς  του CNN.
Ο Joe Sharkey, της New York Times συνοψίζει το πρόβλημα ως εξής: “Πώς να ασφαλίζεται κάτι τόσο μεγάλο και με τόσα πλοκάμια όπως ένα διεθνής αερολιμένας;” “Δεν είναι δυνατό.” Ακόμη και για ένα πρόσφατο αερολιμένα όπως αυτό του Domodedovo, στη Μόσχα, το οποίο αποσκοπεί να είναι μια μοντέρνα βιτρίνα της χώρας για τους αλλοδαπούς που φθάνουν στη Ρωσία.
“Η βόμβα σκότωσε και τραυμάτισε επισκέπτες από τη Δύση”, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο για να επισημανθεί, σύμφωνα με την Ellen Barry της New York Times. “Αυτή η επίθεση αμαύρωσε σοβαρά την εικόνα της Μόσχας, ακριβώς τη στιγμή όπου Μεντβέντεφ ετοιμαζόταν να φλερτάρει με ξένους επενδυτές στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός”, προσθέτει.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2014, “ΌΧΙ ΜΑΚΡΙΆ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ”
Αλλά το ζήτημα της εικόνας της Μόσχας και της ασφάλειας στη Ρωσία μπορεί να καταστεί ένα πραγματικό πρόβλημα σε λίγα χρόνια. «Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όχι μακριά από το Καύκασο» σημειώνει ο ανεξάρτητος αναλυτής Alexander Goltz, στο L’Express.
“Η Ρωσία (..) που ανέλαβε την οργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου για το 2018, θα πρέπει από δω και στο εξής να αποδεικνύει την ικανότητά της να προφυλάσσει τη επικράτεια της, ενόψει των τεράστιων διεθνών συναθροίσεων”, συμπληρώνει ο Alexandre Billette στην ελεβετική Le Temps.
Τώρα, υπολείπεται το πώς θα αντιδράσει ο Μεντβέντεφ, γνωστός ότι είναι λιγότερο δεξιοτέχνης από τον Putin σε τέτοιες καταστάσεις. Επειδή, “όπως το γνωρίζει ήδη σίγουρα [ ο Μεντβέντεφ], η αξιοπιστία του και αυτή της κυβέρνησής του βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων”, ξεφωνίζει ο Sonny Bryony Jones, του CNN. Ο Dmitry Medvedev ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, αναβάλλοντας αμέσως την επίσκεψή του στο φόρουμ του Νταβός. Τόσο γρήγορα που κάποιοι ήδη τον κατηγορούν “για την προβολή της εικόνας του στην πλάτη των θυμάτων“, σύμφωνα με τον Alex Gabuev, δημοσιογράφος της Kommersant.
 «Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΙΣΧΥΡΗ»
“Κάθε φορά, η βία των αποτρόπαιων βομβιστικών ενεργειών δικαιολόγησαν νέα ασφυχτικά μέτρα.” “Το ντουέτο Πούτιν-Μεντβέντεφ θα πράττει τα ίδια σήμερα, με την εκ νέου συγκατάθεση των Δυτικών εταίρων ενωμένοι κατά του ίδιου εχθρού” πιστεύει ο François Sergent στη Libération. “Τα μέτρα ασφαλείας που θα πάρουν οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σκληρά, κυρίως λόγω της έναρξης του προεκλογικού αγώνα για τη εκλογή Πρόεδρου τον Μάρτιο του 2012”, προειδοποιεί η Ellen Barry στο New York Times.
“Για ορισμένους αναλυτές, συνεχίζει, οι εκλογές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων, για να αποδυναμωθούν ο Ρώσος Πρόεδρος και ο μέντορας του Vladimir Poutine, του οποίου η υποψηφιότητα για την εκλογή του 2012 θεωρείται περισσότερο από πιθανή”. Και του Πούτιν οι «ανδρικές» απαντήσεις σε αυτές τις επιθέσεις, αδυνατούν, σύμφωνα με τον Stanislav Belkovsky, πολιτικός αναλυτής στην Μόσχα, όπως επικαλείται το περιοδικό Time: “Δεν μπορείτε να κοκορεύεστε για την 150η φορά όταν οι 149 προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν. Δεν πλανάται πάλι ο ρωσικός λαός.”
Hélène Bekmezian LEMONDE.FR | 25.01.11

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube