Weather Icon

Καταδίκη Ελλάδος και Βελγίου για την συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τις δύο χώρες για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

της Μαρίας Δεληθανάση
Σε μια ιστορική απόφαση σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα και το Βέλγιο για τον τρόπο που μεταχειρίζονται τους αιτούντες πολιτικό άσυλο. Η απόφαση αφορά προσφυγή Αφγανού αιτούντα πολιτικό άσυλο που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο. Το Βέλγιο επέλεξε να τον επαναπροωθήσει στην Ελλάδα ασκώντας δικαίωμα που απορρέει από τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Ο αιτών προσέφυγε στη βελγική δικαιοσύνη που δικαίωσε την επιλογή του βελγικού κράτους. Στη συνέχεια ο Αφγανός στράφηκε κατά του ελληνικού και του βελγικού κράτους μέσω προσφυγής του στη ΕΔΔΑ.

Το ΕΔΔΑ, λοιπόν, καταδίκασε καταρχήν την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των αιτούντων πολιτικό άσυλο στη χώρα μας ( παραβίαση του άρθρου 3 που αφορά την απάνθρωπη μεταχείριση) και κατά δεύτερον διότι το υπάρχον σύστημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αιτούντων πολιτικό άσυλο (παραβίαση του άρθρου 13 για στέρηση πρόσβασης σε ένδικα μέσα). Καταδίκασε επίσης το Βέλγιο για παραβίαση των ίδιων άρθρων διότι με την απόφαση επαναπροώθησης στέρησε από τον αιτούντα πολιτικό άσυλο τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένδικα μέσα.

Η απόφαση είναι ιδιαιτέρως επικριτική άμεσα για την Ελλάδα και το Βέλγιο, όσον αφορά στον τρόπο που μεταχειρίζονται τους αιτούντες πολιτικό άσυλο και τις ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών. Όμως είναι και έμμεσα επικριτική για την ΕΕ, διότι ενώ η πρώτη χώρα εισόδου του συνόλου σχεδόν των προσφύγων στην Ευρώπη (δηλ. η Ελλάδα) θέτει σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τα κράτη-μέλη εμμένουν να επαναπροωθούν αιτούντες πολιτικό άσυλο. Η τήρηση, λοιπόν, του Κανονισμού από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για μια χώρα που αδυνατεί να διαφυλλάξει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Καθώς οι υποθέσεις -φλέγοντα θέματα- φθάνουν στο ΕΔΔΑ με μέση καθυστέρηση δυο χρόνων, είναι εμφανές ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες υποθέσεις κατά Ελλάδος για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στη χώρα και κατά άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν αρνηθεί να εξετάσουν τα αιτήματα αιτούντων πολιτικό άσυλο τους. Ήδη ακολουθούν οι υποθέσεις 14 Σομαλών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία και η χώρα προσπάθησε να τους επαναπροωθήσει στην Ελλάδα.

Συγχρόνως, η απόφαση ουσιαστικά καταργεί τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ μέχρι η Ελλάδα να διαμορφώσει σύστημα πολιτικού ασύλου. Κι αυτό διότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ως δικαιοδοσία να επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων που εκδίδει το ΕΔΔΑ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να επιβάλλει κυρώσεις. Κάθε χώρα, λοιπόν, εναντίον της οποίας θα γίνει προσφυγή από αιτούντα πολιτικό άσυλο (που σκόπευε να επαναπροωθήσει στην Ελλάδα) δεν θα μπορεί να επιστρέψει κανέναν άλλον εφόσον δικαιωθεί ο αιτών πολιτικό άσυλο (που είναι το πιθανότερο μετά τη σημερινή απόφαση).
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube