Γενικά θέματα 4 Ιανουαρίου 2011

Διαστημικό… ρουσφέτι ήθελε ο Γκιουλ

Εναν… Τούρκο αστροναύτη σε διαστημική αποστολή της ΝΑSA ζήτησε «ρουσφέτι» ο Αμπντουλάχ Γκιουλ από τον Ομπάμα, για να αγοράσει περισσότερα Μπόινγκ από τις ΗΠΑ! Το αποκαλύπτει η τελευταία «παρτίδα» διαρροών του Wikileaks στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», με πλούσιο παρασκήνιο της πρόσφατης αμερικανο-τουρκικής διπλωματίας, κυρίως σε θέματα Ιράν και αντιπυραυλικής ασπίδας.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε ζητήσει από τον Ομπάμα να εγκρίνει τη συμμετοχή ενός Τούρκου αστροναύτη σε αποστολή της NASA, για να αγοράσει περισσότερα Μπόινγκ από τις ΗΠΑ!Ενδεικτική για τη μεγαλομανία της νεο-οθωμανικής Τουρκίας είναι η επιστολή Γκιουλ προς Ομπάμα, που εξειδικεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον Αμερικανό πρέσβη Τζέιμς Τζέφρι. «Δεν είναι μόνο θέμα τιμής η αγορά Μπόινγκ για τον στόλο της ”Τουρκ Χαβά Γιολαρί”. Θέλουμε να βάλετε έναν Τούρκο αστροναύτη σε μία από τις πτήσεις της NASA», είπε στον Αμερικανό διπλωμάτη. Ο Τζέφρι το απέκλεισε, αντιπροτείνοντας τεχνολογική βοήθεια. «Μάλλον δεν μπορούμε να θέσουμε έναν Τούρκο αστροναύτη σε τροχιά, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε την Τουρκία με αεροναυπηγικά προγράμματα», έγραψε στους ανωτέρους του.

Το παζάρι έγινε στο πλαίσιο μιας αγοράς 20 Μπόινγκ από τον εθνικό αερομεταφορέα της Τουρκίας, ενώ εκκρεμούσε η συμφωνία για 10 ευρωπαϊκά Airbus. To βασικό μενού των χθεσινών αποκαλύψεων της Wikileaks δείχνει ότι οι Αμερικανοί πρέσβεις στη Μέση Ανατολή ενεργούσαν τα τελευταία χρόνια σαν «ατζέντηδες» της Μπόινγκ. Παρέμβαιναν ανοιχτά σε διάφορα ντιλ σε βάρος της ευρωπαϊκής ανταγωνίστριας Airbus. Ετσι έκαναν «χαλάστρα» σε συμφωνία του Σαρκοζί με το Μπαχρέιν το 2007, ενώ το 2008 ικανοποίησαν αίτημα του Σαουδάραβα μονάρχη να αποκτήσει «αντίγραφο» του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Κατασκοπευτικοί δορυφόροι ΗΠΑ – Γερμανίας
H… διαστημική μεγαλομανία των Τούρκων στο θέμα της αγοράς των «Μπόινγκ» ωχριά μπροστά στον κυνισμό της Ουάσιγκτον. Σχολιάζοντας τα περί μετατροπής των Αμερικανών πρεσβευτών της Μέσης Ανατολής σε ατζέντηδες της Boeing (όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Wikileaks) ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χόρματς, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Να παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις όλο και περισσότερο για την υποστήριξη των επιχειρήσεών τους. Κι εμείς πρέπει να πράξουμε το ίδιο».

Νταβούτογλου
 Το συμφέρον της Τουρκίας υποστήριξε σθεναρά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεγλιστρώντας από τις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν. Σε τηλεγράφημα του 2009, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι προς τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, επισημαίνεται πως ο Νταβούτογλου αρνείται να συναινέσει σε κυρώσεις κατά του Ιράν και να καταδικάσει απερίφραστα το πυρηνικό του πρόγραμμα, για να μην «κάψει» τον εξισορροπητικό ρόλο της Τουρκίας ως… «τρίτης λύσης» και «παράγοντος με όραμα», που δίνει «αίσθηση δικαιοσύνης» στην περιοχή. Προσπάθησε παράλληλα να λειάνει μια «φιλοϊρανική» συνέντευξη του Ερντογάν στην Guardian.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΕΘΝΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube