Weather Icon

Επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα

Σε δύο συλλήψεις και 13 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στην οδό Αχαρνών. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι συγκεντρωθέντες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, περίπου 300 άτομα, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό με ξύλα και άλλα αντικείμενα για να επιτεθούν στα άτομα που πραγματοποιούσαν αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. 

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ακόμα και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και απομάκρυνε τους συγκεντρωθέντες ενώ ο εισαγγελέας που ήταν παρών ζήτησε από τους επικεφαλής του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου να μην προχωρήσουν προς την πλατεία, όπου είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν συναυλία, για λόγους δημόσιας τάξης.

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ κάνοντας κλικ εδώ.

Η πορεία με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, αντιρατσιστικών οργανώσεων, φοιτητικών και μαθητικών φορέων ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα από τα Προπύλαια προς τον Αγιο Παντελεήμονα. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί εκεί σειρά εκδηλώσεων και συναυλία.

Ωστόσο από το πρωί της ίδια ςμέρας ομάδες κατοίκων αλλά και ατόμων με διακριτικά της «Χρυσής Αυγής» κατέλαβαν την πλατεία για να εμποδίσουν την εγκατάσταση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων και της εξέδρας, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Παράλληλα στην λεωφόρο Αχαρνών υπήρχαν προκηρύξεις με συνθήματα εθνικιστικού περιεχομένου.
Η παρουσία της ΕΛΑΣ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν ισχυρή, προκαλώντας σε μερικές περιπτώσεις την έντονη αντίδραση των παρευρισκόμενων.

Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις
Η πορεία πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αχαρνών.
Στη συμβολή με την οδό Δεριγνύ η ΕΛ.ΑΣ. είχε κλείσει το δρόμο με παρατεταγμένες «κλούβες», ώστε να αποτραπεί η διέλευση προς την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Τελικά, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν στις 16.30 περίπου μετά από απαίτηση του εισαγγελέα που περευρίσκετο και οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί δεν μπόρεσαν ολοκληρωθούν.
Την ίδια ώρα ωστόσο ακροδεξιοί επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό με ξύλα και άλλα αντικείμενα για να επιτεθούν στα άτομα που πραγματοποιούσαν το συλλαλητήριο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ακόμα και μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και απομάκρυνε τους συγκεντρωθέντες.

Προχώρησε επίσης σε δύο συλλήψεις και 13 προσαγωγές.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχη κινητοποίηση χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε και στην συμπρωτεύουσα.
Μέλη αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών και πολιτικών και κοινωνικών κινήσεων, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στις 15.00 στην Καμάρα και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου.
Κυριάρχησαν τα συνθήματα υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών και της παροχής ασύλου και ενάντια στα «γκέτο», τα κέντρα υποδοχής και στο φράχτη αποτροπής της λαθρομετανάστευσης που σχεδιάζεται στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Η πορεία κατέληξε στις 17.00 έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

ΕΘΝΟΣ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube