Weather Icon
Αφρική , Μέση Ανατολή 30 Ιανουαρίου 2011

Οργή εναντίον των Μουμπάρακ

the guardian
(…) Η οργή [στην Αίγυπτο[ στρέφεται σήμερα όχι εναντίον μιας συγκεκριμένης πράξης, αλλά ενός ολόκληρου αρτηριοσκληρωτικού καθεστώτος. Οι μαζικές συλλήψεις δεν θα την καταστείλουν. (…)


 Ο 82χρονος πρόεδρος Μουμπάρακ είναι ευάλωτος απέναντι στις φωνές που τον καλούν να φύγει. Εχει προβλήματα υγείας, βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 30 χρόνια και δεν έχει ονομάσει το διάδοχό του. Οι απόπειρες να προετοιμαστεί για τη διαδοχή ο γιος του, Γκαμάλ, έχουν προσκρούσει στην αντίσταση του στρατού. Επιπλέον, ένας άνθρωπος σαν τον Γκαμάλ, που έχει βρεθεί στην καρδιά του προγράμματος ιδιωτικοποίησης, θα δυσκολευτεί ν’ ανταποκριθεί στην αυξανόμενη λαϊκή απαίτηση για μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Σε ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του Μαΐου του 2009, η Αμερικανίδα προεσβευτής στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκόμπι, προέβλεπε ότι ο ηλικιωμένος πρόεδρος θα επεδίωκε και έκτη θητεία. Σίγουρα αυτό έχει βγει πλέον εκτός ατζέντας. Ο Μουμπάρακ ξέρει να επιβιώνει, αλλά αν είναι ο πολιτικός ρεαλιστής που περιέγραψε η κ. Σκόμπι, πρέπει τώρα ν’ αντιλαμβάνεται ότι τον καλεί επιτέλους η συνταξιοδότηση.

Αυτή μπορεί βεβαίως να είναι μόνο ο προάγγελος της άφιξης ενός άλλου ισχυρού άνδρα, όπως είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ομάρ Σουλεϊμάν. Τελικά όμως τα προβλήματα της Αιγύπτου θ’ αρχίσουν ν’ αντιμετωπίζονται μόνο μέσω ελεύθερων εκλογών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Ισχυρός σύμμαχος ο Μουμπάρακ, αλλά…
ΛΟΝΔΙΝΟ.–
Τη στιγμή που οι διαδηλώσεις δονούν την Αίγυπτο, η ιστοσελίδα Wikileaks δεν «έμεινε αδιάφορη» και συνέχισε χτες τις αποκαλύψεις της με αποκλειστικό θέμα την Αίγυπτο και επαναφέροντας στη δημοσιότητα παλιότερα τηλεγραφήματα. Το ίδιο και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που κατέχει επίσης τα διπλωματικά έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο αιγυπτιακός λαός “κατηγορεί την Αμερική” τώρα για τα δεινά του» φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι στον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό και τη διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που αποτελεί σύνοψη της συνάντησης. Μάλιστα, κατά το τηλεγράφημα, ο Τζάσιμ αναφέρθηκε απαξιωτικά στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό «χωρίς σχέδιο» και ότι «η διαμεσολάβηση στις συνομιλίες της Αιγύπτου μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων έγιναν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ».

Ενα ακόμη τηλεγράφημα από το Μάη του 2009, που αποτελεί ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ουσιαστικά αποτελεί «ύμνο» για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, που τον εμφανίζει ως «ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ». «Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2011 και αν ο Μουμπάρακ είναι ακόμη εν ζωή, είναι πιθανόν να είναι εκ νέου υποψήφιος και αναπόφευκτα να κερδίσει». Πάντως για το ζήτημα των εκλογών η έκθεση της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Σκόμπι, κινείται μάλλον σε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέροντας ότι οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο «δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Παράλληλα, σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 23 Φλεβάρη 2010, η Αμερικανίδα πρέσβης αναφέρεται αποκλειστικά στην επίσκεψη του «αντιφρονούντα» Ελ Μπαραντέι. Χιλιάδες κόσμου υποδέχτηκαν τον Μπαραντέι, αναφέρει η Μάργκαρετ Σκόμπι και συνοψίζει ότι πρόκειται για έναν «ανεξάρτητο» που αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι ενός «διεφθαρμένου καθεστώτος» και μιας «μη αποτελεσματικής αντιπολίτευσης».

Αλλο τηλεγράφημα παρουσιάζει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και του αμερικανικού Πενταγώνου και τους τόνους οικονομικής και οποιασδήποτε άλλης βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ. Ενώ, τέλος, άλλο τηλεγράφημα που είχε δοθεί παλιότερα στη δημοσιότητα και επανήλθε ξανά αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου δεν καλοβλέπουν τη διαδοχή του Χόσνι Μουμπάρακ από το γιο του Γκαμάλ και ο στρατός είναι ιστορικά ο υπέρτατος εγγυητής της προεδρικής εξουσίας», υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο Φράνσις Ριτσιαρντόνε.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube