ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ
afourlis@yahoo.gr
Δεδομένη θεωρούν στο υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισκεφτεί στις αρχές Φεβρουαρίου την περιοχή μας, εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που παρατηρούνται στο διπλωματικό πεδίο.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί σταθμοί στο πρόγραμμα της Χίλαρι Κλίντον θα είναι η Αθήνα, η Αγκυρα και η Σόφια. Η χρονική στιγμή που επέλεξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ γι’ αυτό το ταξίδι συνδέεται με τις σημαντικές εξελίξεις και την αναδιαμόρφωση του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου:

– Η Αγκυρα συνεχίζει την πορεία σύγκλισης με την Τεχεράνη και είναι χαρακτηριστικό ότι στις 21 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στη γείτονα ο νέος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

– Ταυτόχρονα, η τουρκική διπλωματία εξακολουθεί να παίρνει αποστάσεις από το Ισραήλ, ενώ αντίθετα η Αθήνα συγκλίνει με το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται οι ισορροπίες δεκαετιών. Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στην Αθήνα και το εξαιρετικό κλίμα στις συνομιλίες που είχε με την ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

– Η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών και η προοπτική αξιοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» προσελκύουν το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι, αμέσως μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν η σειρά της Αγκελα Μέρκελ να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην ιστορία της Κύπρου, ενώ θα ακολουθήσει εντός των ημερών ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί…
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=75716