REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Ιανουαρίου 2011

Τα δώρα που φέρνουν οι Δαναοί

Τα δώρα που φέρνουν οι Δαναοί

Του Μάριου Ευρυβιάδη

Στο κείμενό μου της περασμένης Κυριακής «Φοβού τους Δαναούς» (9/1/11) επέκρινα τις δραστηριότητες δυτικών οργανώσεων που αυτοπροσδιορίζονται ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι οποίες αυτοεξυμνούνται ως οικονομικά ανεξάρτητοι φορείς που παράγουν αντικειμενικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο και εισηγήσεις πολιτικής που σκοπό και στόχο έχουν την εμπέδωση της ειρήνης, την πρόληψη συγκρούσεων, την επίλυση διεθνών και ενδοκρατικών διενέξεων και, γενικά, τη δημιουργία συνθηκών για το σεβασμό των οικουμενικών αξιών και δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Τέτοιες οικουμενικές αξίες και δικαιώματα, που έχουν κερδηθεί μετά από τρομακτικές θυσίες και αίμα και οι οποίες στις δυτικές κοινωνίες έχουν θεσμοθετηθεί και αποτελούν τον ορισμό του πολιτισμού τους, είναι ο σεβασμός της ζωής και περιουσίας, είναι η ισονομία, είναι τα πολιτικά δικαιώματα και είναι, σε τελική ανάλυση, η ευθυνοδοσία και λογοδοσία της κάθε μορφής εξουσίας έναντι στον πολίτη και στο λαό. Χωρίς ευθυνοδοσία και λογοδοσία δεν μπορεί να υπάρξει χρηστή διοίκηση και διαφάνεια, απονομιμοποιείται ο κάθε θεσμός, κυριαρχούν η αυθαιρεσία, ο ετσιθελισμός και η καταφρόνηση εναντίον των πολιτών και του λαού.
Κατεύθυνα την κριτική μου σε τρεις διεθνείς οργανώσεις. Την German Μarshall Fund ofthe United States (GΜFUS) με έδρα την Ουάσιγκτον και με πολυεθνική παρουσία, της Ιnternational Crisis Group (ΙCG) με έδρα τις Βρυξέλες και με πολυεθνική παρουσία και της Ρeace and Research Ιnstitute (ΡRΙΟ) με έδρα το Όσλο και επίσης με πολυεθνική παρουσία. Καμία από τις τρείς αυτές οργανώσεις δεν πληρεί το κριτήριο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που είναι αυτό της οικονομικής αυτονομίας. Δεν έχουν εισφορές από συνδρομές δεν έχουν καν συνδρομητές, όπως έχει κάθε αυθεντική ΜΚΟ, ενώ τίποτα απ’ ότι παράγουν δεν τους αποφέρει πόρους. Και οι τρείς οργανώσεις είναι κρατικοδίαιτες.

 Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους είναι κρατικό. Είναι δηλαδή κρατικές οργανώσεις και εξυπηρετούν κρατικά συμφέροντα. Είναι Κυβερνητικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πασίγνωστες ως GΟΝGΟs (Governmental Νon Governmental Οrganizations).

Πιο συγκεκριμένα και σ’ ό,τι αφορά σε Ελλάδα και Κύπρο και οι τρεις αυτές GΟΝGΟs υλοποιούν μια ευρωατλαντική ατζέντα που αντιστρατεύεται κατά τρόπο προκλητικό τα συμφέροντά τους. Το προκλητικό και απαράδεκτο είναι ότι άμεσα στην περίπτωση της GΜFUS και της ΙCG και έμμεσα της ΡRΙΟ, οι οργανώσεις αυτές χρηματοδοτούνται και από δικούς μας πόρους. Χρηματοδότες της GΜFUS και της ΙCG υπήρξαν κατά καιρούς όλα τα νατοϊκά κράτη, τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ευαγή ελληνικά ιδρύματα ελληνικά και μη, τουρκικά εμπορικά επιμελητήρια κ.α. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της GΜFUS όχι μόνο θα εκπλήξει, αλλά θα εντυπωσιάσει.

Πιο δύσκολη είναι η διερεύνηση της ΙCG και των πηγών χρηματοδότησής της. Πέραν της ιστοσελίδας της ΙCG, που είναι ελλιπέστατη, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν από την ποιοτικά εξαιρετική έρευνα του Τom Ηazeldine “Τhe Νorth ΑtlanticCounsel “ στην επιθεώρηση ΝewLeft Review 63 (Μay-June 2010, www. newleftreview.org).

Απο τη μελέτη του Ηazeldine ξεπροβάλλουν σε όλο τους το μεγαλείο και προσωποποιημένα ο αμοραλισμός, η υποκρισία, ο κυνισμός και η ηθική της χαβούζας που χαρακτηρίζουν τους θιασώτες της νεοταξικής ηγεμονικής ιδεολογίας του ευρωατλαντισμού και των πρόθυμων διανοουμένων ιθαγενών και μη, που την διακινούν και την εξαγνίζουν.
Στην περίπτωση της ΡRΙΟ οι χρηματοδοτήσεις, πέραν από το νορβηγικό κορβανά, προέρχονται και από υπεργολαβίες που αυτή έχει αναπτύξει την τελευταία δεκαετία κυρίως με την USΑΙD και με πόρους που το αμερικανικό Κογκρέσο διέθετε για την Κύπρο τη χρήση των οποίων η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία άλλαξε αυθαίρετα και χωρίς τη γνώση του Κογκρέσου και τη συναίνεση της Λευκωσίας, για την προώθηση του Σχεδίου Ανάν.
Οι προαναφερθείσες GΟΝGΟs έχουν υπέρμετρη δραστηριότητα στα Βαλκάνια και στο τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου -Τουρκίας. Οι εκθέσεις τους, κλειστά και ανοικτά σεμινάρια, fοcus groups, πολυπολιτισμικές συνάξεις και μουσικές εκδηλώσεις, ανέρχονται σε εκατοντάδες. Χωρίς καμία εξαίρεση οι εκθέσεις τους υπερθεματίζουν υπέρ των Σκοπίων, του Σχεδίου Ανάν, ενώ η GΜFUS ανέλαβε εργολαβικά και επιπλέον να αναγάγει την Τουρκία ως τον ευμενή ηγεμόνα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Όλα όσα αποδίδονται στον ισλαμιστή μέγα μάγιστρο Νταβούτογλου, περί νέο-οθωμανισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν στο ρεπερτόρια της GΜFUS και της ΙCG για την Τουρκία χωρίς την αλαζονική γλώσσα του ισλαμιστή υπουργού.
Επίσης τόσο η GΜFUS όσο και η ΙCG έχουν ταυτιστεί με την ατλαντικής έμπνευσης τουρκική στρατηγική απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή με δραστηριότητες στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Η GΜFUS οργάνωσε με την συνεργασία Ουάσιγκτον και Άγκυρας την πρώτη «επίσημη» επίσκεψη επαγγελματικών μελών του Κογκρέσου στα κατεχόμενα για να σπάσει δήθεν το «εμπάργκο» της απομόνωσής τους.

Η πρώτη δε, έκθεση της ΙCG μετά το 2004, καταφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου Παπαδόπουλου και προτείνει την έναρξη κατευθείαν εμπορίου με τα κατεχόμενα. Η συγγραφή της προαναφερθείσας έκθεσης της ΙCG (2006) καθοδηγήθηκε από τον Τούρκο πρέσβη στις Βρυξέλλες και εξυμνήθηκε από Κύπριους και Ελλαδίτες θιασώτες του Σχεδίου Ανάν (δες κείμενό μου «Το ευαγές ίδρυμα ΙCG και οι μυρωμένες εκθέσεις του» Φιλελεύθερος 19 Μαρτίου 2006) σε επίσημες παρουσιάσεις σε Αθήνα και Λευκωσία.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι ΙCG και ΡRΙΟ έχουν κυκλοφορήσει σχεδόν πανομοιότυπες εκθέσεις οι οποίες αμφισβητούν την εγκυρότητα των τίτλων ιδιοκτησίας των προσφύγων και την αξιοπιστία του κυπριακού κτηματολογίου υποστηρίζοντας έτσι, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, την τουρκική θέση στο περιουσιακό.
Τέλος και οι δύο αυτές GΟΝGΟs υποστηρίζουν με εκθέσεις που αποτελούν την επιτομή του σουρεαλισμού και της ψεύτικης ειδημοσύνης, ότι μία λύση του κυπριακού στα δικά τους προτεινόμενα μέτρα θα αυξήσει κατά πολλές χιλιάδες το ετήσιο εισόδημα κάθε Κύπριου, ενώ θα προσθέσει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube