Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιανουαρίου 2011

«Έπεσε» η κυβέρνηση του Λιβάνου

«Έπεσε» η κυβέρνηση του Λιβάνου

Η παραίτηση του υπουργού Αντνάν Σαγιέντ του Λιβάνου ήταν αυτή που ουσιαστικά έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση του Σαάντ αλ Χαρίρι, ύστερα από την μαζική αποχώρηση 10 υπουργών από το κίνημα της Χεζμπολάχ και συμμάχων τους.Οι 10 ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείτο από 30 μέλη. Η Χεζμπολάχ χρειαζόταν την υποστήριξη άνω του 1/3 των υπουργών για να ρίξει την κυβέρνηση. Γι’αυτό και η αποχώρησε του Σαγιέντ θεωρήθηκε καθοριστική.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέρρεε ενώ ο Χαρίρι συναντιόταν στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε άλλαξε τα σχέδιά του και προετοιμάστηκε για την εσπευμένη επιστροφή του στη Βηρυτό, μέσω Παρισιού, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τη γαλλική ηγεσία.

Σε εξέλιξη είναι στο Λίβανο η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού. Μάλιστα εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση των υπουργών της Χεζμπολά να παραιτηθούν έπαιξε το γεγονός ότι αναμένεται να ληφθούν καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος μελών του σιϊτικού κινήματος.

«Αυτή η κυβέρνηση είχε καταστεί βάρος για τους Λιβανέζους, ήταν ανίκανη να κάνει τη δουλειά της», επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας Τζιμπράν Μπασίλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε τις παραιτήσεις. «Δίνουμε την ευκαιρία να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, είχε αποκηρύξει το δικαστήριο συνδέοντάς το με το Ισραήλ και είχε ζητήσει από τον Χαρίρι να απορρίψει τις όποιες αποφάσεις του. Όμως ο Χαρίρι δεν συμφώνησε. http://www.tanea.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube