Weather Icon

Νέες ισραηλινές προκλήσεις στην Παλαιστίνη

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον καταδίκασε σήμερα απερίφραστα την κατεδάφιση από το Ισραήλ ενός παλιού ξενοδοχείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που αποτελούσε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους, ώστε να κατασκευαστούν εκεί κατοικίες για ισραηλινούς εποίκους, και επανέλαβε ότι οι εποικιστικές αυτές δραστηριότητες του Ισραήλ είναι παράνομες.

“Καταδικάζω απερίφραστα την καταστροφή το πρωί του ξενοδοχείου Shepherd και την προβλεπόμενη κατασκευή ενός νέου παράνομου οικισμού εποίκων. Υπενθυμίζω ότι οι οικισμοί εποίκων είναι παράνομοι όσον αφορά το διεθνές δίκαιο”, σημειώνει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Οι εποικιστικές αυτές δραστηριότητες “υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών και συνιστούν εμπόδιο για την ειρήνευση”, υπογραμμίζει η Άστον, υπενθυμίζοντας ότι “η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί μέρος των κατεχόμενων από το Ισραήλ Παλαιστινιακών Εδαφών” και ότι “η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της”.

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Παλαιστίνη ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα ότι ο ρόλος της Ευρώπης για να επιτευχθεί “ειρήνη μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών είναι κρίσιμος”.

Ο ιορδανός μονάρχης επιμένει εξάλλου σε ανακοίνωσή του στην ανάγκη να αρχίσουν “εκτάκτως ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που είναι σχετικά με το τελικό καθεστώς και οι οποίες θα οδηγήσουν στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ”.

Παράλληλα ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι δήλωσε σήμερα έπειτα από συνομιλίες που είχε με την ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ ότι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι χώρες μέλη της ΕΕ, θα αναγνωρίσουν ως το Σεπτέμβριο του 2011 την Παλαιστίνη ως κράτος.

“Η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών μου διαμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στις αρχές του Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Μάλκι σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, χωρίς να διευκρινίσει πότε συνομίλησε με την ισπανίδα υπουργό.

“Στην περίπτωση που η ΕΕ δεν το κάνει, η Ισπανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος”, προσέθεσε και υπογράμμισε ότι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου αυτού του έτους “η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα έχει αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube