Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Ιανουαρίου 2011

Τα πυρηνικά του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μεσολαβήτρια των μεγάλων δυνάμεων στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ότι ο φάκελος των ιρανικών πυρηνικών θα μελετηθεί στη σύνοδο της επομένης εβδομάδας που θα διεξαχθεί στην τουρκική αυτή πόλη, παρά την αντίθεση της Τεχεράνης.

“Για μένα είναι πολύ σαφές ότι επιθυμούμε να συζητήσουμε το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν και αυτό θα κάνουμε” ανέφερε η κ. Άστον στον Τύπο μετά από συνάντησή της με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Οι εκπρόσωποι της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) καθώς και η ιρανική εκπροσώπηση θα συναντηθούν στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής πλευράς, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε χθες ότι η χώρα του αρνείται να συζητήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα τώρα στην Τουρκία με τις μεγάλες δυνάμεις.

Σε ερώτηση του Τύπου εάν υπάρχει πιθανότητα να μετάσχει και η Τουρκία -γειτονική με το Ιράν χώρα και με έντονη διπλωματική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα αυτό- στη σύνοδο για τα πυρηνικά του Ιράν, η κ. Άστον απάντησε αρνητικά.

“Η Τουρκία είναι η φιλοξενούσα χώρα αλλά οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη συνήθη ομάδα, αυτούς που ασχολούνται το τελευταίο διάστημα με το θέμα και παρακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” απάντησε η κ. Άστον.

Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία “θα διαθέσει όλα τα μέσα στους διαπραγματευτές για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.real.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube