Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Ιανουαρίου 2011

Λίβανος: Με παραίτηση απειλούν οι υπουργοί της Χεζμπολάχ

Οι υπουργοί της Χεζμπολάχ και των εταίρων της θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου, αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους σχετικά με το δικαστήριο του ΟΗΕ για την υπόθεση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι, ανακοίνωσε υπουργός προσκείμενος στο σιιτικό κίνημα.

«Αν δεν συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και οι έντεκα υπουργοί θα υποβάλουν έως το απόγευμα σήμερα την παραίτησή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μοχάμαντ Τζαουάντ Χαλίφε, του σιιτικού κινήματος Αμαλ.

«Η δήλωση της παραίτησης έχει συνταχθεί και θα ανακοινωθεί στις 16:30» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανέφερε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Χεζμπολάχ και οι εταίροι της έχουν έντεκα υπουργούς. Η κυβέρνηση, που συγκροτείται από 30 υπουργούς, καταρρέει αν τουλάχιστον το ένα τρίτο των υπουργών της αποχωρήσουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου.

Την Τρίτη η Χεζμπολάχ, η οποία αναμένει ότι το ειδικό δικαστήριο για τον Λίβανο θα απαγγείλει κατηγορίες σε ορισμένα στελέχη της στην υπόθεση της δολοφονίας Χαρίρι, έδωσε προθεσμία «μερικών ωρών» στην κυβέρνηση του Σαάντ Χαρίρι για να λάβει μια απόφαση όσον αφορά «το δικαστήριο αυτό που διχάζει τη χώρα».

Το σιιτικό κόμμα ασκεί πιέσεις εδώ και μήνες στον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, το γιο του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, να αγνοήσει το δικαστήριο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube