Weather Icon

Ξυπνά μνήμες… Οτσαλάν

Ξυπνά μνήμες… Οτσαλάν

Πολλά τα ερωτηματικά για την υπόθεση του 46χρονου ηγετικού στελέχους του «νεκρού» φιλοκουρδικού κόμματος DTP, που από τις 23 Δεκεμβρίου κρατείται στη Θεσσαλονίκη περιμένοντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο Μουσταφά Σαρίκαγια, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης, αθωώθηκε την επομένη της σύλληψής του από το αυτόφωρο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Περιστατικό που θυμίζει την περίπτωση Οτσαλάν» χαρακτήρισε η τουρκική εφημερίδα «Millyet» τη σύλληψη του Μουσταφά Σαρίκαγια, υψηλόβαθμου στελέχους της «Δημοκρατικής Κοινωνίας», η οποία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Άγκυρας απαγορεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009.

Ο Σαρίκαγια με πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο παραμονές Χριστουγέννων επιχείρησε να μεταβεί από την Κύπρο στη Βουλγαρία. Ωστόσο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών από την Πάφο με προορισμό τη Σόφια αναγκάστηκε να προσγειωθεί το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Στον έλεγχο των διαβατηρίων διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρίκαγια, που αναγραφόταν στο «καταφανώς πλαστό» διαβατήριο σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αστυνομίας, ήταν καταχωρημένο στο σύστημα Σέγκεν, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του τουρκικό ένταλμα σύλληψης. Κατά μία άλλη εκδοχή το διαβατήριο ήταν νομότυπο και έφερε όλα τα επίσημα διακριτικά, ωστόσο ο Σαρίκαγια από αβλεψία ίσως δεν άλλαξε το όνομά του, όπως επιβάλλουν οι στοιχειώδεις κανόνες… προστασίας κάποιου ο οποίος καταζητείται, και έτσι οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν μπροστά στο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Άγκυρα. Ο 46χρονος Σαρίκαγια παραδέχτηκε την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων του και τόνισε ότι διώκεται για την πολιτική δράση του, ενώ υπέβαλε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

«Αθώος» από το δικαστήριο
Το αυτόφωρο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραπέμφθηκε αμέσως μετά το σχηματισμό δικογραφίας για «παράνομη είσοδο» και «κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων», τον έκρινε αθώο. Ο Σαρίκαγια στην απολογία του υποστήριξε ότι διώκεται για την 30χρονη πολιτική δράση του, ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του DTP και πως η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο στην Τουρκία, όπου έχει περάσει συνολικά 20 χρόνια στη φυλακή.

Με απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα το δικαστήριο δέχτηκε την «κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο», εφαρμόζοντας το άρθρο 25 του ποινικού κώδικα σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του νόμου «περί αλλοδαπών», που προβλέπει ατιμωρησία «στους πρόσφυγες και στα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα κατά την έννοια της σύμβασης της Γενεύης του 1951».

Σημειώνεται άλλωστε πως οι ανεπάρκειες της Τουρκίας σχετικά με το σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας το 2009 για διάλυση του DTP λόγω φερόμενων σχέσεων των στελεχών του με το αυτονομιστικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) είχε επικριθεί όχι μόνο από την κατά το διάστημα αυτό σουηδική προεδρία της Ε.Ε. αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Η Τουρκία έχει γίνει ένα νεκροταφείο για τα πολιτικά κόμματα», είχε σχολιάσει βουλευτής του ΑΚΡ, καθώς και το κυβερνών κόμμα είχε περάσει από τη δοκιμασία απαγόρευσής του με μεθοδεύσεις τότε του κεμαλικού κατεστημένου.http://www.makthes.gr/news/world/67201/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube