Weather Icon
Ιταλία , Τρομοκρατία 2 Ιανουαρίου 2011

Διασυνδέσεις αντιεξουσιαστών Ελλάδας – Ιταλίας

Reuters, Associated Press
Η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι παλιά ιστορία και ουδείς μπορεί να προβλέψει τέτοια περιστατικά. Αυτό σημείωνε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο δέμα, στην πρεσβεία της Ελλάδας, στη Ρώμη, το οποίο εξουδετερώθηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημίες.
Την ίδια μέρα, η έγκριτη εφημερίδα δημοσίευε απόσπασμα της προκήρυξης της «Federazione Anarchica Informale («Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία») – Επαναστατικός Πυρήνας Λάμπρος Φούντας» -από το όνομα του Ελληνα που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία, τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα- η οποία αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση στην ελληνική πρεσβεία μια ημέρα νωρίτερα, την περασμένη Δευτέρα. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, στις 23 Δεκεμβρίου, με δύο παγιδευμένα δέματα, στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα, να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

Και για προηγούμενη
Οι συντάκτες της προκήρυξης ανέφεραν ότι με αυτή την επίθεσή τους, ανέλαβαν την ευθύνη και για την επίθεση με παγιδευμένο δέμα σε αστυνομικό τμήμα της ιταλικής πρωτεύουσας τον περασμένο Απρίλιο, την οποία, «αποσιώπησαν όλα τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος». Τα μέλη της ιταλικής αναρχικής οργάνωσης σημειώνουν ότι «σήμερα επιτιθέμεθα εκ νέου απαντώντας στην έκκληση των Ελλήνων συντρόφων της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς”». Οι ιταλικές αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές, διερευνούν την υπόθεση και πηγές προσκείμενες σε αυτές, σύμφωνα πάντα με την Corriere della Sera, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες επιθέσεις, ενδεχομένως και ως απάντηση στην έκκληση που απευθύνουν τα μέλη της FAI.

Παρότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημίες, η επίθεση με το παγιδευμένο δέμα στην ελληνική πρεσβεία, που δεν εξερράγη από θαύμα, όπως τόνισε όλος ο ιταλικός Τύπος, ήταν αρκετή για να γίνει λόγος για την επιστροφή του εφιάλτη της τρομοκρατίας στην Ιταλία, μιας χώρας που υπέστη δεινά από την τρομοκρατία κατά τη διάρκεια των «μολυβένιων χρόνων» της δεκαετίας του 1970.

Σημειωτέον ότι μαζί με την επίθεση στην ελληνική πρεσβεία, «ύποπτα» δέματα έφτασαν την περασμένη Δευτέρα σε οκτώ ακόμη πρεσβείες στη Ρώμη, των Βενεζουέλας, Δανίας, Μονακό, Μαρόκου, Σουηδίας, Ουκρανίας, Αλβανίας, Κουβέιτ, αλλά και της πρεσβείας της Φινλανδίας στο Βατικανό. Τα δέματα απεδείχθησαν ακίνδυνα όμως και την περασμένη Τρίτη, ξανασήμανε συναγερμός στην Αιώνια Πόλη, καθώς νέο κύμα «υπόπτων» δεμάτων έπληξε τις αποστολές Βουλγαρίας, Αυστρίας και Μεξικού. Και αυτή τη φορά τα δέματα ήταν πακέτα με βιβλία και ζωγραφικούς πίνακες. Σε συνδυασμό όμως με ένα «ύποπτο» δέμα -επίσης ακίνδυνο- στη γραμμή Β΄, του μετρό της Ρώμης, στον σταθμό Ρεμπίμπια, ήταν αρκετά για να κινητοποιηθούν ομάδες Ιταλών αστυνομικών και πυροτεχνουργοί και να πραγματοποιήσουν προληπτικούς ελέγχους σε όλες τις γραμμές του μετρό στη Ρώμη.

Επιπλέον, πρόσθετη ανησυχία προκάλεσε η επίθεση με γκαζάκια στην έδρα του ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπερλουσκόνι, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στο Βαρέζε, παρότι ούτε σε αυτή την επίθεση υπήρξαν θύματα παρά μόνο μικρές ζημιές. Στον τοίχο έξω από τα γραφεία του κόμματος, ήταν γραμμένη η φράση «Antifa, δεύτερη πράξη». Η Antifa είναι ομάδα αναρχικών οι οποίοι εναντιώνονται στoν ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι.

Ας σημειωθεί ότι οι επιθέσεις στις ξένες πρεσβείες στη Ρώμη σημειώνονται σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας για την Ιταλία – μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι επιβίωσε πρότασης μομφής χάρη σε τρεις μόνον ψήφους. Η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό και με την κακή κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, δημιουργεί συνθήκες για να αναπτυχθεί η τρομοκρατία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_31/12/2010_427382

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube