Weather Icon

Μπλόφα Τουρκίας για αγνοουμένους.Κινήσεις εντυπωσιασμού λόγω πίεσης από ΕΔΑΔ, όπου εκκρεμούν 30 υποθέσεις

Μπλόφα Τουρκίας για αγνοουμένους.Κινήσεις εντυπωσιασμού λόγω πίεσης από ΕΔΑΔ, όπου εκκρεμούν 30 υποθέσεις

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σε μπλόφα της τουρκικής πλευράς αποδίδουν νομικοί κύκλοι την πρόσκληση της Τουρκίας σε συγγενείς αγνοουμένων να δώσουν καταθέσεις σχετικά με τις δολοφονίες συγγενών τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τουρκική πλευρά προχώρησε στην κίνηση αυτή ύστερα από την πίεση που ασκήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την προσφυγή ενώπιον του σώματος συγγενών αγνοουμένων, περιλαμβανομένων και των εννέα κατοίκων της Γιαλούσας, οι οποίοι απήχθησαν από ομάδα ενόπλων την οποία συνόδευε Τούρκος αξιωματικός και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν. Ενώπιον του ΕΔΑΔ εκκρεμούν περίπου 30 προσφυγές συγγενών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με νομικούς, η Τουρκία, προφανώς θέλοντας να εμφανιστεί ότι προχωρεί σε κινήσεις εξιχνίασης της υπόθεσης, ζήτησε από συγγενείς των αγνοουμένων να προσέλθουν στα κατεχόμενα για να καταθέσουν στην «αστυνομία» του ψευδοκράτους. Συγγενείς του τέως δικαστή Παναγιώτη Χατζηνικολάου (ο οποίος περιλαμβάνεται στους δολοφονηθέντες) προσήλθαν και έδωσαν καταθέσεις και τώρα αναμένουν την εξέλιξη της υπόθεσης. Σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία δεν προχωρήσει σε βήματα προς την κατεύθυνση της εξιχνίασης, θα επιβαρύνει τη θέση της ενώπιον του ΕΔΑΔ.

Οι Τούρκοι ίσως ενήργησαν με τον τρόπο που ενήργησαν λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που απαιτεί η διαδικασία απόδειξης, αφού για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της έρευνας εναντίον των απαγωγέων και των δολοφόνων, θα πρέπει να βρεθούν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι βρίσκονταν στο καφενείο κατά την ώρα της απαγωγής και να είναι πρόθυμοι αφενός να περάσουν στα κατεχόμενα και αφετέρου να καταθέσουν ενώπιον της «αστυνομίας». Σημειώνεται, πως πολλοί Καρπασίτες είναι προσεχτικοί στο τι λένε και το τι κάνουν, γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια τους κριθεί ότι στρέφεται εναντίον του καθεστώτος ή της Τουρκίας, είναι πολύ πιθανό να σημάνει και την απαγόρευση της διέλευσης τους στα κατεχόμενα. Τα πιο πάνω δεδομένα θεωρούνται από πολλούς ότι θα σταθούν εμπόδιο στη διερεύνηση των υποθέσεων δολοφονιών, ακόμη και αν ήθελε να προχωρήσει η Τουρκία.

Ο δικηγόρος των συγγενών της οικογένειας Χατζηνικολάου κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, ανέφερε στον «Φ», πως γενικά οι συγγενείς αγνοουμένων θα πρέπει να γνωρίζουν πως μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων των συγγενών τους έχουν περιθώριο έξι μηνών για να προσφύγουν ενώπιον του ΕΔΑΔ, όπου θα εκδικαστούν και άλλες υποθέσεις εναντίον της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ ζήτησε ήδη από την Τουρκία να καταθέσει τις θέσεις της σχετικά με τις περίπου 30 υποθέσεις που εκκρεμούν. Παράλληλα, θα καταθέσουν τις θέσεις τους και οι συγγενείς των αγνοουμένων και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρενέβη στη διαδικασία.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Τουρκία να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προχώρησε προς την κατεύθυνση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων (για τις εκκρεμούσες υποθέσεις) και επειδή απάντηση δεν υπήρχε (δεδομένου ότι ουδεμία ενέργεια ανελήφθη εκ μέρους της), κίνησε την παρούσα διαδικασία και έφτασε στο σημείο να τηλεφωνά η ίδια (μέσω του κατοχικού καθεστώτος) σε συγγενείς να καταθέσουν στοιχεία.
Σημειώνεται, ότι κάποιοι δικηγόροι συμβούλευσαν τους πελάτες τους (όταν αυτοί εκλήθησαν να καταθέσουν) να μην δώσουν κατάθεση, ενώ άλλοι, όπως ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης μετέβη στα κατεχόμενα, όπου συζήτησε τη διαδικασία και συνέστησε στους πελάτες του να καταθέσουν. Οι συγγενείς του δικαστή Χατζηνικολάου κατέθεσαν την ημέρα των Θεοφανίων.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Ύποπτοι για τη σύλληψη των εννέα κατοίκων της Γιαλούσας στις 19 Αυγούστου 1974 από καφενείο είναι τρεις Τουρκοκύπριοι. Οι τρεις συνοδευόμενοι από Τούρκο αξιωματικό φέρονται να εισήλθαν στο καφενείο και διέταξαν τους εννέα να επιβιβασθούν λεωφορείου, το οποίο κατευθύνθηκε προς την Αμμόχωστο και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Ασυλία μόνο σε μάρτυρες
Ο γενικός εισαγγελέας με τη γνωμάτευση του κάλυψε τους μάρτυρες, αναφέροντας ότι «δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, με την έννοια του άρθρου 113.2 του Συντάγματος, να διώκεται οποιοσδήποτε μάρτυρας ο οποίος, δίνοντας μαρτυρία στην Επιτροπή Αγνοουμένων κατά τη διάρκεια των ερευνών της, αποκαλύπτει πληροφορίες που τον ενοχοποιούν και, ως εκ τούτου, ο μάρτυρας αυτός δεν διώκεται από μένα με βάση τη μαρτυρία του». Με βάση την επιστολή δεν παρέχεται ασυλία σε όσους τυχόν δεν μαρτυρήσουν ενώπιον της ΔΕΑ αλλά καταγγελθούν από άλλους ως απαγωγείς, δολοφόνοι κ.λπ.

Περιορισμένοι οι όροι ΔΕΑ
Ο δικηγόρος οικογενειών αγνοουμένων κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, θεωρεί πως οι όροι της ΔΕΑ είναι περιορισμένοι γι’ αυτό δεν προσφέρεται αποτελεσματική θεραπεία στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων. Όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, από το 1990, ο τότε γενικός εισαγγελέας έδωσε ασυλία στους μάρτυρες, οι οποίοι θα βοηθούσαν στον εντοπισμό αγνοουμένων. Πιστεύω ότι η απόφαση αποτελούσε σωστή βάση για επίσπευση της διαδικασίας εντοπισμού των αγνοουμένων ή των λειψάνων τους, αλλά πρέπει να διευρυνθούν οι όροι εντολής της ΔΕΑ ώστε να ερευνώνται τα γεγονότα και να υποβάλλεται έκθεση ως προς το τι πραγματικά έγινε, για να γνωρίζουν και οι συγγενείς, είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αίτημα εκταφής από το Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Επιστολή οικογένειας καταδρομέα προς το δήμο Λευκωσίας
ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ
ΑΙΤΗΜΑγια εκταφή και ταυτοποίηση των οστών με τη μέθοδο του DΝΑ από το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και στη συνέχεια ταφή του στο κοιμητήριο των Μαρωνιτών, υπέβαλε μέσω του δικηγόρου Χρίστου Τριανταφυλλίδη η οικογένεια του καταδρομέα Ιωσήφ Σίμκαση, από τον Κορμακίτη, που σκοτώθηκε την 15η Ιουλίου 1974. Το αίτημα της οικογένειας υποβλήθηκε με επιστολή αρχικά προς τον Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος είναι αρμόδια Αρχή διαχείρισης του χώρου του κοιμητηρίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης για να δοθεί άδεια εκταφής. Η επιστολή έφτασε χθες στα γραφεία του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξετάσει το αίτημα της οικογένειας.

Στην επιστολή προς το Δήμο, αναφέρεται ότι η οικογένεια αιτείται την εκταφή του καταδρομέα και εν συνεχεία την ταυτοποίηση των λειψάνων του με τη μέθοδο του D.Ν.Α. με σκοπό, αφού επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, να ταφεί στη συνέχεια στο κοιμητήριο της Μαρωνίτικης Κοινότητας, της οποίας ο καταδρομέας ήταν μέλος. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δικηγόρος της οικογένειας Χρίστος Τριανταφυλλίδης, στο κοιμητήριο υπάρχει τάφος, ο οποίος φέρει το όνομα του Ιωσήφ Σίμκαση, ο οποίος όπως πληροφορήθηκε αργότερα η οικογένεια του, σκοτώθηκε στις 15 Ιουλίου του 1974.

Ο καταδρομέας, όπως και οι υπόλοιποι καταδρομείς που σκοτώθηκαν την ημέρα του πραξικοπήματος, τάφηκαν στη συνέχεια μαζικά στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χωρίς να υπάρξει ωστόσο ενημέρωση των οικογενειών τους. Για το λόγο αυτό, παρά το γεγονός ότι στην ταφόπλακα αναγράφεται το όνομα του, θα ζητηθεί όπως γίνει ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DΝΑ για να διαπιστωθεί ότι όντως ο συγκεκριμένος τάφος ανήκει στον καταδρομέα.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στο αίτημα της οικογένειας εντός 30 ημερών, όπως καθορίζεται από το σχετικό άρθρο του Συντάγματος. Όπως αναφέρθηκε από το Δήμο Λευκωσίας, σε περιπτώσεις όπου ζητείται εκταφή λειψάνων από ατομικό τάφο, στον οποίο μάλιστα αναφέρεται και όνομα στην ταφόπλακα, δεν υπάρχει πρόβλημα στο να δοθεί σχετικά άδεια, όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Βέβαια, την κατ’ αρχήν άδεια του δήμου, ως διαχειριστικής Αρχής του κοιμητηρίου θα ακολουθήσει αίτημα για έκδοση σχετικού διατάγματος εκταφής από το Δικαστήριο, στο οποίο θα αναφέρονται και ο σκοπός της εκταφής, δηλαδή η ταυτοποίηση με τη μέθοδο του D.Ν.Α. και η ταφή στο κοιμητήριο που επιθυμεί η οικογένεια του καταδρομέα.

Η οικογένεια του καταδρομέα έχει θέσει το αίτημα εκταφής του από το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εδώ και καιρό με επιστολή της και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ιωσήφ Σίμκασης, σκοτώθηκε την 15η Ιουλίου 1974 σε ηλικία 18 ετών και βρίσκεται θαμμένος στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μαζί με τους υπόλοιπους καταδρομείς που σκοτώθηκαν την ημέρα του πραξικοπήματος.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube