Ισραήλ , Παλαιστίνη 21 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Η Φάταχ είχε ζητήσει από το Ισραήλ να επιτεθεί κατά της Χαμάς

WikiLeaks: Η Φάταχ είχε ζητήσει από το Ισραήλ να επιτεθεί κατά της Χαμάς

Πλήγμα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς μπορεί να προκαλέσει υπόμνημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ που διέρρευσε στο Wikileaks, στο οποίο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να αναφέρει πως «απεγνωσμένοι» Παλαιστίνιοι ηγέτες ζήτησαν τη βοήθεια του Ισραήλ ενώ η Χαμάς καταλάμβανε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007.

Στον ίδιο αξιωματούχο, σύμφωνα με άλλο έγγραφο, είχε γίνει πρόταση από τις ΗΠΑ να υποστηρίξει τη Φατάχ με όπλα και πυρομαχικά -την οποία απέρριψε, φοβούμενος ότι τα πολεμοφόδια μπορεί να έπεφταν στα χέρια της Χαμάς.

Σε υπόμνημα της πρεσβείας στις 13 Ιουνίου του 2007, ο επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας Γιουβάλ Ντισκίν ανέφερε πως οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν εγκαθιδρύσει «μία πολύ καλή σχέση συνεργασίας» με δύο τμήματα παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, λέγοντας επίσης πως οι Παλαιστίνιοι «μοιράζονται σχεδόν όλες τις πληροφορίες που συλλέγουν» με τους Ισραηλινούς.

Ο Γ. Ντισκίν ανέφερε πως το 2007, ορισμένοι «απεγνωσμένοι, ανοργάνωτοι και με πεσμένο ηθικό» Παλαιστίνιοι ηγέτες -τους οποίους δεν κατονόμασε- πλησίασαν τις ισραηλινές υπηρεσίες «και μας ζήτησαν να επιτεθούμε στη Χαμάς». «Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας δεν σχολίασε τις αναφορές που διέρρευσαν, ενώ πηγές του Associated Press εντός της Παλαιστινιακής Αρχής σχολίασαν πως οι «ανταλλαγές πληροφοριών με το Ισραήλ περιορίζονται μόνο σε ότι εξυπηρετεί την ασφάλεια και το συμφέρον των Παλαιστινίων».

Εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως δεν εκπλήσσεται, λέγοντας πως οι αναφορές «επιβεβαιώνουν όσα η Χαμάς έχει πει και στο παρελθόν».
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube