REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Δεκεμβρίου 2010

Γαλλία: Αγορά από τη Ρωσία, δύο πολεμικών πλοίων πολλαπλών ρόλων, τύπου Mistral, και ναυπήγησή τους στη Ρωσία – Προαίρεση, για ναυπήγηση, δύο επιπλέον στο μέλλον

Τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS και STX και τα ρωσικά OSK θα κατασκευάσουν από κοινού δύο πολεμικά πλοία τύπου Mistral, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Παρισιού και Μόσχας, η οποία θα μπορούσε να “επεκταθεί” με την κατασκευή δύο επιπλέον πλοίων, ανακοίνωσε σήμερα το μέγαρο των Ηλυσίων.

“Μετά από διεθνή διαγωνισμό, που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου για την προμήθεια στο ρωσικό Ναυτικό 2 πλοίων, οι ρωσικές αρχές αποδέχτηκαν την προσφορά της κοινοπραξίας που αποτελείται από τους γαλλικούς βιομηχανικούς ομίλους DCNS και STX και τα ρωσικά ναυπηγεία OSK”, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων και το Κρεμλίνο.
“Η προσφορά της κοινοπραξίας προβλέπει σε πρώτη φάση την από κοινού κατασκευή δύο πλοίων (τύπου Μιστράλ), η οποία θα πρέπει να παραταθεί με την κατασκευή δύο επιπλέον πλοίων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Mistral είναι ένα πολλαπλών ρόλων πολεμικό πλοίο που μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα και άρματα μάχης, να φιλοξενήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα γενικό επιτελείο (επί του σκάφους).
Η προμήθεια στη Ρωσία ενός τέτοιου πλοίου γίνεται για πρώτη φορά από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει προκαλέσει τις επικρίσεις των ΗΠΑ καθώς και ορισμένων συμμάχων των Δυτικών, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Γεωργία.

Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στο τέλος μιας γαλλο-ρωσικής συνόδου κορυφής τον Μάρτιο στο Παρίσι, διήρκεσαν εννέα μήνες. Η Γαλλία είχε δηλώσει έτοιμη να πουλήσει στη Ρωσία μέχρι και τέσσερα Mistral με κόστος, για το καθένα, περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία “αποδεικνύει την προθυμία και την ικανότητα της Γαλλίας και της Ρωσίας να αναπτύσσουν ευρείες συνεργασίες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της άμυνας και της ασφάλειας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube