Γενικά θέματα 16 Δεκεμβρίου 2010

Στην μνήμη ενός μεγάλου διπλωμάτη και φιλέλληνα, του Dick Holbrooke

Προσωπικότητες της Ουάσιγκτον με διακεκριμένες επιδόσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πλέκουν τούτες τις μέρες, μέσα από τις στήλες των εφημερίδων και τις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών της Αμερικής, το εγκώμιο ενός μεγάλου διπλωμάτη, του Richard Holbrooke, που έκλεισε την Δευτέρα για πάντα τα μάτια σε ηλικία 69 χρονών.

Σε μια από τις πολλές νεκρολογίες που γράφτηκαν ο Χόλμπρουκ χαρακτηρίζεται ως «ο πιο λαμπρός διπλωμάτης της εποχής μας».  Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού, ή CEH, όπως αποκαλείται από τα αρχικά των αντίστοιχων αγγλικών λέξεων μια οργάνωση ηγετικών στελεχών της ομογένειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει πως ο χαρακτηρισμός αυτός προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα οποία ο Χόλμπρουκ ήταν προσηλωμένος.

Andrew Manatos 
Andrew Manatos, πρόεδρος του CEH

Η CEH μας θυμίζει ότι «ο Ντικ Χόλμπρουκ είχε την ικανότητα να προωθεί προς την σωστή κατεύθυνση Ελληνικά και Κυπριακά θέματα, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν στην υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο διπλωμάτη στην περίοδο από την Προεδρία Τζων Κένεντι μέχρι την Προεδρία Μπαράκ  Ομπάμα».  Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού αποκαλύπτει στην συνέχεια πως «με την σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο Χόλμπρουκ από μόνος του έδωσε στα θέματα μας μεγαλύτερη ώθηση από όση είχαν δώσει σε αυτά όλοι μαζί οι προκάτοχοί του στο Στέητ Ντηπάρτμεντ».  Εκτιμά πως με τον θάνατο του Χόλμπρουκ τα ομογενειακά θέματα «είναι τώρα πιο ευάλωτα».

Philip Christopher 
Philip Christopher

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Andrew Athens,  o Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Philip Christopher, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Panikos Papanicolaou και άλλοι ηγέτες της ομογένειας όπως ο Nikos Mouyaris και ο Mike Manatos, που απαρτίζουν τον πυρήνα της CEH, είχαν συνεργαστεί στενά με τον εκλιπόντα Αμερικανό διπλωμάτη.  Λένε μεταξύ άλλων πως «ο Χόλμπρουκ ενήργησε και έπεισε την Γαλλία και την Γερμανία να παύσουν να εγείρουν αντιρρήσεις στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο και έκαναν (οι δύο χώρες) μετά από τις συναντήσεις που είχε μαζί τους».  Οι ηγέτες της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού τονίζουν πως «χάρις στον Πρόεδρο Κλίντον και τις ενέργειες του Χόλμπρουκ η Αμερικανική διπλωματία τάχθηκε πλήρως υπέρ της υλοποίησης του ονείρου της Κύπρου να μπει στην ΕΕ».  Το συμπέρασμά τους είναι πως «Ο λαός της Κύπρου θα βρίσκονταν σήμερα σε μια αφάνταστα πιο δύσκολη θέση δίχως την Ευρωπαϊκή ένταξη και τις προσπάθειες του Χόλμπρουκ».

Η Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού προσθέτει πως ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην εποχή που εργάζονταν πυρετωδώς για την διευθέτηση του Βοσνιακού προβλήματος, «ενήργησε επίσης για να απομακρυνθούν οι Τουρκικές δυνάμεις από τα Ίμια και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος σύρραξης». Παράλληλα «έδωσε τέλος στις πολλές απειλές της πΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, μέσω του συντάγματος του γειτονικού κράτους, ραδιοφωνικών προγραμμάτων του και συμβολικά με την χρήση του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης σε χαρτονομίσματα και επίσημα έγγραφά του». 

Ακόμα, κατά την ίδια πηγή, ο Χόλμπρουκ «συνέβαλε στην αποφυλάκιση των πέντε μειονοτικών στελεχών της Ομόνοιας που είχαν καταδικαστεί στην Αλβανία και μάλιστα ο ένας σε θάνατο, και βοήθησε την Χίλαρι Κλίντον να υλοποιήσει τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία ο Μπιλ Κλίντον κατέστη ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης».

Σύμφωνα με την CEH, ακόμα και τον τελευταίο καιρό που υπηρετούσε στην πολύ απαιτητική θέση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν ο Χόλμπρουκ έβρισκε περιοδικά χρόνο για να ασχολείται και με θέματα του Ελληνισμού.  Ως παράδειγμα η ομογενειακή ανακοίνωση αναφέρει την υποστήριξη που ο Χόλμπρουκ παρέσχε πρότινος σε προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέσω ειδικής αποστολής του ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρη Δόλλη, με αποτέλεσμα την επιτυχή απελευθέρωση ενός Έλληνα πολίτη που κρατείτο από τους Ταλιμπάν.

Η Συντονισμένη προσπάθεια του Ελληνισμού εκφράζει τέλος θαυμασμό για την, όπως την αποκαλεί, «διπλωματική μεγαλοφυΐα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η οποία του επέτρεψε να πετύχει όλα αυτά τα πράγματα για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ταυτόχρονα να έχει μεγάλη εκτίμηση στην Τουρκία».  Ο σπάνιος συνδυασμός της χαρισματικής προσωπικότητας του, της ευφυΐας του και του ειλικρινούς ενδιαφέροντος που είχε να βοηθά όπου μπορούσε τον έκανε πολύ αγαπητό σε όλα τα μέλη της Συντονισμένης Προσπάθειας του Ελληνισμού. Οι ηγέτες της CEH λένε ότι θα του είναι πάντα ευγνώμονες.
Αιωνία του η μνήμη.http://www.voanews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube