Γενικά θέματα 5 Δεκεμβρίου 2010

Τρεις κόκκινες γραμμές Άγκυρας προς την Ε.Ε.

ΤΡΕΙΣκόκκινες γραμμές θέτει η Άγκυρα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με κυπρογενή ζητήματα. Οι όροι που θέτει η τουρκική κυβέρνηση άπτονται της πάγιας πολιτικής της στο Κυπριακό και αφορούν πρωτίστως τη θέση της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως πληροφορούμαστε, προ ημερών ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα Μαρκ Πιερίνι κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και είχε μακρά συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου. Αντικείμενο της συζήτησης η διερεύνηση των τουρκικών προθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι προθέσεις της Άγκυρας ξεκάθαρες και εν πολλοίς προβλεπτές. Ο κ. Πιερίνι, σε σχέση με το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέφερε τα εξής:

-Το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροδρόμια να μη συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Να υπάρξει ταυτόχρονα προώθηση και εφαρμογή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.
-Να μην συνδεθεί το θέμα του πρωτοκόλλου με τις εν εξελίξει απευθείας διακοινοτικές συνομιλίες.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κατά τη συνάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου με τον Τούρκο υφυπουργό, ο τελευταίος εξέφρασε «την έντονη απογοήτευση» του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Ο Φεριντούν Σινιρίογλου, όταν τέθηκε από πλευράς του κ. Πιερίνι η ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, απάντησε ότι «πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα δεν πρόκειται να πράξει οτιδήποτε σε σχέση με την Κύπρο, πρωτίστως γιατί δεν θεωρεί πως είναι σωστή η στιγμή. Παράλληλα στην Άγκυρα θεωρούν πως για να γίνει μια τέτοια ενέργεια πρέπει να πάρει ανταλλάγματα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube