Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Δεκεμβρίου 2010

Εκρηξη Ερντογάν ∆ιεθνής συνωµοσία κατά της Τουρκίας βλέπει η Αγκυρα

Σενάρια συνωµοσίας εις βάρος της βλέπει η Αγκυρα έπειτα από τηδιαρροή των τηλεγραφηµάτων από το Wikileaks. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι πυρ και µανία, ο τούρκος πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ υποψιάζεται ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλα αυτά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεµίλ Τσιτσέκ κάνει λόγο για ενδεχόµενο δικαστικής προσφυγής.


«Στα έγγραφα υπάρχουν ψεύδη και οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν τον λόγο από τουςαµερικανούς διπλωµάτες (οι οποίοι τα υπογράφουν)», δήλωσε φανερά εκνευρισµένος χθες ο Ερντογάν, παρόλο που την προηγούµενη µέρα είχε ζητήσει από όλους ψυχραιµία. Χαρακτήρισε µάλιστα συκοφαντίες και κουτσοµπολιά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στα απόρρητα αµερικανικά έγγραφα, ενώ περισσότερο έδειξε να είναι εκνευρισµένος για τις αναφορές σε βάρος του ότι διατηρεί οκτώ λογαριασµούς σε ελβετικέςτράπεζες. «∆εν έχω ούτε µια δεκάρα στηνΕλβετία», είπε δηλώνοντας έτοιµοςακόµη και να παραιτηθεί, αναποδειχθεί κάτι τέτοιο. «Αυτοί που µας κατηγορούν θα συντριβούν κάτω από τους ισχυρισµούς τους και θα εξαφανιστούν!», διακήρυξε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος περιγράφεται σε ένα τηλεγράφηµα του 2004ως ένας πολιτικός «µε αχαλίνωτη φιλοδοξία, η οποία πηγάζει από την πεποίθηση πως έχει χριστεί ηγέτης της Τουρκίας από τον Θεό».

ΠιοσαφήςήτανοΤζεµίλ Τσιτσέκ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο η Αγκυρα να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. «Για τα σηµεία στα οποία χρειάζεται προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη, θα γίνει», είπε ο τούρκος αξιωµατούχος.

Ο Οµπάµα

Τουρκικέςπηγές ανέφεραν χθες ότι ο Μπαράκ Οµπάµα επικοινώνησε τόσο µε τον τούρκο οµόλογό του Αµπντουλάχ Γκιουλ όσο και µε τον τούρκο πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να προστατεύσει τιςαµερικανοτουρκικέςσχέσεις. «Η Τουρκία είναι σηµαντικός σύµµαχος των ΗΠΑ»,φέρεται να είπε ο αµερικανός πρόεδρος. Επεισε όµως τηνΑγκυρα ο Οµπάµα;Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι υπάρχουν αµφιβολίες στην Τουρκία για τα κίνητρα αυτών που άφησαν να διαρρεύσουν τα έγγραφα.

«Μερικά πράγµατα γίνονται σαν να έχουν περάσει από σουρωτήρι, σαν να υπάρχει ένας σκοπός», είπε ο τούρκος πρόεδρος σε τούρκους δηµοσιογράφους, σύµφωνα µε τον Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ». Θεωρούν ύποπτο το γεγονός ότι τα έγγραφα µέχρις στιγµής δεν περιέχουν καµιά αναφορά που να φέρνει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, ενώ παράλληλαπαρουσιάζουν την Τουρκία ως µόνο υποστηρικτή του Ιράν στη ∆ύση και τη Μέση Ανατολή. Οι περισσότεροι,πάντως, αναλυτές αναµένουν µε ανυποµονησία να δουν τιθα υπάρχει στα υπόλοιπα έγγραφαγια τις σχέσεις ΗΠΑ και PKK. Αν αποκαλυφθεί ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το PKK, τότε οι αµερικανοτουρκικές σχέσεις αναµένεται να περάσουν µεγάλη δοκιµασία.

Ο «Βρούτος»
Στο µεταξύ, η Αγκυρα αναζητεί τον «Βρούτο», όπως τον αποκαλούν τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης, ο οποίος φέρεται να λέει στους Αµερικανούς πωςαυτή η τουρκική κυβέρνησηδεν έχει µέλλον. Στα έγγραφα αναφέρεται ως XXX – είναι ήσύµβουλος του τούρκου πρωθυπουργού ή βρίσκεται κοντά στο κυβερνών κόµµα και δίνει στοιχεία στους Αµερικανούς. «Οι δικοί µας πήγαν και κελάηδησαν. Αυτό σηµαίνει ότι δεν ξέρουµε πώς να µιλάµε στους ξένους διπλωµάτες», σχολιάζειστέλεχος του κυβερνώντος κόµµατος.


ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ -ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube