Weather Icon
Ανακοινώσεις , Πρόσωπα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου: Γεώργιος Μελισσανίδης, “Ο Ζώρας του Πόντου”

Γεώργιος Μελισσανίδης
“Ο Ζώρας του Πόντου”

Η λέξη “τ’ εμέτερον” είναι αρχαία ελληνική και σημαίνει “δικός μας“. Η στάση ζωής του Ζώρα καθορίστηκε από αυτή τη λέξη, αφού θεωρούσε όλους ανεξαιρέτως τους Ποντίους “δικούς του“, κάτι σαν συγγενείς και μέλη της οικογένειάς του.
Δεν υπάρχει ποντιακό χωριό και οικισμός που να μην επισκέφθηκε και να μην έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον τοπικό σύλλογο και τους καλλιτέχνες που υπηρετούσαν την ποντιακή παράδοση.
Δεν υπάρχει άνθρωπος ή σύλλογος που να χτύπησε την πόρτα του και να μην ευεργετήθηκε.
Θα μπορoύσε να πει κανείς ότι η ζωή του ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην ευεργεσία, ενώ υπηρέτησε με πάθος τη γλώσσα, τη μουσική -έπαιζε και ίδιος ποντιακή λύρα- και τον πολιτισμό των Ποντίων, αυτής της σκληρής ράτσας που αντιστέκεται στο χρόνο και την αφομοίωση.
Γι’ αυτό, όταν ο Ζώρας έφυγε από τούτη τη ζωή, στο δρόμο προς την τελευταία του κατοικία, κάτω από τα έλατα της Παναγία Σουμελά, στις πλαγιές του Βερμίου, τον ξεπορβόδισαν χιλιάδες Πόντιοι απ’ όλη την Ελλάδα, τραγουδώντας όλοι μαζί το “Αητέν’ς επαραπέτανεν ψηλά σα ‘ς σα επουράνια“.
Όλοι αυτοί ήταν η οικογένειά του, που ανταμώθηκαν και γνωρίστηκαν για πρώτη και ίσως για τελευταία φορά.
Αυτός ήταν ο Γεώργιος Μελισσανίδης, “Ο Ζώρας του Πόντου”.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Εκδόσεις Λιβάνη έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Κοντογιαννίδη με τίτλο “Ο Ζώρας του Πόντου“, που θα γίνει στο χώρο στον οποίο έζησε όλη του τη ζωή ο Ζώρας Μελισσανίδης, έχοντας στην καρδιά του την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, στην Αίθουσα της Ένωσης (Κιλικίας 51 και Καισαρείας, Νίκαια, τηλ.: 210 4912045 begin_of_the_skype_highlighting              210 4912045      end_of_the_skype_highlighting), τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010, στις 19:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στιχουργός – συγγραφέας, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ηθοποιός – συγγραφέας, ο Ηλίας Λιβάνης, εκδότης, και ο Τάσος Κοντογιαννίδης, συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Σάββας Καλεντερίδης.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει δεξίωση με ποντιακά εδέσματα και ποντιακή μουσική.

Πρόγραμμα εκδήλωσης
19.30: Άφιξη προσκεκλημένων
20.00: Χαιρετισμός
20.15: Έναρξη παρουσίασης του βιβλίου από τους ομιλητές
21.15: Ποντιακοί χοροί
21.30: Διανομή βιβλίου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube