Weather Icon
Βαλκάνια , Ευρωπαϊκή Ένωση 21 Δεκεμβρίου 2010

Δημοψήφισμα για επικύρωση ένταξης Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣτης Βουλής της Βουλγαρίας θεωρεί πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο υποδεικνύει πως θα πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα διαφορετικά. Υπενθυμίζεται ότι πρόταση που κατέθεσε τον προηγούμενο Οκτώβριο το ακροδεξιό κόμμα ΑΤΑΚΑ.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα novinite.com, αναφέρεται σε δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, Τσέσκα Τσάτσεβα, η οποία τόνισε πως δεν είναι αναγκαία για τη Βουλγαρία η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε δε πως «αν η ένταξη της Τουρκίας φτάσει σε στάδιο επικύρωσης, θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα αν το Κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη ή όχι. Ωστόσο, το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, γενικότερα, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος».

Η ιστοσελίδα σημειώνει πως το κόμμα ΑΤΑΚΑ, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και υπενθυμίζει πως το ΑΤΑΚΑ αποτελεί βασικό «σύμμαχο» της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας του ΓΚΕΡΜΠ και είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Το θέμα αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, ο άτυπος συνασπισμός μεταξύ του ΓΚΕΡΜΠ και του κόμματος ΑΤΑΚΑ, να έχει υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, αφού ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Τονίζεται, επίσης, πως σύμφωνα με τη βουλγάρικη νομοθεσία, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτούνται 200.000 υπογραφές και η έγκριση από το Κοινοβούλιο για μια τέτοια κίνηση.
Η πρόεδρος της βουλγάρικης Βουλής αναφερόμενη στο θέμα των τροποποιήσεων του Εκλογικού Κώδικα, τόνισε πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα του Κοινοβουλίου, μέχρι τα τέλη του 2011.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube