REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Σκανδιναβικές χώρες 12 Δεκεμβρίου 2010

Σουηδία: «Τρομοκρατικά εγκλήματα» οι επιθέσεις

Σουηδία: «Τρομοκρατικά εγκλήματα» οι επιθέσεις


Οι βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Στοκχόλμης, το Σάββατο, είναι «τρομοκρατικά εγκλήματα» και ως τέτοια ερευνώνται, δήλωσε αξιωματούχος της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών.«Πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, κάτι νέο στη Σουηδία», είπε ο Αντερς Τόρνμπεργκ, επικεφαλής της αρμόδιας για τα μέτρα ασφαλείας υπηρεσίας της σουηδικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος δε θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη.

Από τις εκρήξεις σκοτώθηκε ένα άτομο, ενδεχομένως ο δράστης, και δυο τραυματίσθηκαν.Ο ίδιος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι εφεξής θα είναι αισθητή η παρουσία της αστυνομίας με περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ενα ηχητικό μήνυμα στα σουηδικά και τα αραβικά που εστάλη μέσω του Διαδικτύου στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT και στην υπηρεσία πληροφοριών, προειδοποιούσε για τις εκρήξεις και κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά του Ισλάμ από τη Σουηδία κυρίως στο Αφγανιστάν.

Στο μήνυμα αυτό αποκαλείται «γουρούνι» ο Σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του, επειδή σκιτσάρισε τον Μωάμεθ με κεφάλι σκύλου.

«Δεν γνωρίζω λεπτομερώς το περιεχόμενο του μηνύματος, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι εκφράζει δυσαρέσκεια για τη Σουηδία», πρόσθεσε ο Τόρνμπεργκ. «Εχουμε στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και έχουν ειπωθεί άσχημα πράγματα για τον προφήτη …», ανέφερε.

Ο ιμάμης του μεγαλύτερου τεμένους της Στοκχόλμης στο Ζέντερμαλμ, σεΐχης Χάσαν Μούσα, καταδίκασε τις επιθέσεις και «κάθε μορφή βίας, απειλής και εκφοβισμού εναντίον αθώων όποιο κι αν είναι το κίνητρο ή η αιτία».

Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε ότι οι εκρήξεις δεν είναι «ούτε επιθυμητές, ούτε αποδεκτές» σε μία κοινωνία όπως αυτή της Σουηδίας και προειδοποίησε κατά των βιαστικών συμπερασμάτων.

Νοοz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube