Weather Icon
Βατικανό , Ισλάμ 24 Δεκεμβρίου 2010

«Άνοιγμα» Πάπα προς Ισλάμ και Τουρκία

Οι ΗΠΑ αρχικά αντιμετώπιζαν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ ως έναν “ευρωκεντρικό” Ποντίφικα που είναι “απίθανο να αποτελέσει μία προεξέχουσα μορφή στην παγκόσμια σκηνή”, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks.Αυτά τα απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Κάποια από τα τηλεγραφήματα επικεντρώνονται σε μία διάλεξη που έκανε το 2006 ο Πάπας στην οποία επικαλέστηκε έναν βυζαντινό αυτοκράτορα του 14ου αιώνα ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο προφήτης Μωάμεθ έχει φέρει “μόνο κακό και απάνθρωπα πράγματα”. Αυτή η αναφορά του Πάπα προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τον μουσουλμανικό κόσμο.

“Ξεπερνά τη φαντασία” η υπόθεση ότι μία τέτοια αναφορά από τον Πάπα “θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη”, έγραψε τότε ένας αμερικανός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συγκεκριμένου διπλωμάτη ο Πάπας έκανε αυτήν την αναφορά επίτηδες, χωρίς όμως να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα είχε, ενώ αργότερα το Βατικανό αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Η “στάση του Πάπα προς το Ισλάμ και τον διαθρησκευτικό διάλογο είναι πιο ψυχρή σε σχέση με αυτή του προκατόχου του” Ιωάννη Παύλου Β’, επεσήμανε ο διπλωμάτης.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία ο Ποντίφικας έριξε τους τόνους όσον αφορά τη στάση του σε σχέση με την πιθανή ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσημη στάση του Βατικανού ήταν πια ότι δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας αρκεί η χώρα να πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας για τους Χριστιανούς που ζουν στο έδαφός της.

Το Βατικανό συμφώνησε με την Ουάσινγκτον ότι η πιθανότητα η Τουρκία –που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ– να ενταχθεί στην ΕΕ μπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση περισσότερων δικαιωμάτων για τις θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα, επεσήμαναν αμερικανικοί διπλωμάτες.

Ανεπίσημα πάντως ανώτεροι αξιωματούχοι του Βατικανού δήλωναν στους διπλωμάτες ότι αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τη δέσμευση της Τουρκίας να σεβαστεί τη θρησκευτική ελευθερία.
“Το Βατικανό δεν πιστεύει ότι είναι δυνατές οι θεολογικές συμφωνίες με το Ισλάμ, όμως είναι πεπεισμένο ότι η καλύτερη αμοιβαία γνώση θα μετριάσει τις υποψίες και θα διευκολύνει την ειρηνική συνύπαρξη”, έγραψαν αμερικανοί διπλωμάτες του 2009. http://www.athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube