Weather Icon
Ιράν , Καύκασος 24 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν-Αζερμπαϊτζάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Dow Jones)—Η Τουρκία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν σήμερα για στενότερη συνεργασία στις προσπάθειες επίλυσης των τοπικών διενέξεων και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των τριών κρατών – Ahmet Davutoglu της Τουρκίας, Ali Akbar Salehi του Ιράν και Elmar Mammadyarov του Αζερμπαϊτζάν – στο περιθώριο μίας περιφερειακής συνόδου για την οικονομική συνεργασία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη «να επιτευχθεί η ειρηνική επίλυση των άλυτων διενέξεων στην περιοχή, βάσει της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας», ανέφερε.

Μία μεγάλη εδαφική διαμάχη στην περιοχή αποτελεί η διένεξη του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία για την περιοχή Nagorny-Karabakh, ένα θύλακα που οι Αρμένιοι αυτονομιστές, με τη στήριξη τηςYerevan, κατέλαβαν από την Baku σε πολεμομετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικές τριμερείς συναντήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ιράν.

Η Τουρκία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν. Πρόσφατα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις και με το Ιράν, κάνοντας σημαντικές προσπάθειες να επιλύσει τις εντάσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, της οποίας η θέση ότι οι Αρμένιοι ήταν θύματα γενοκτονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

©Dow Jones Newswires

 Πηγή:www.capital.gr

Ολο και πιο κοντά η Τουρκία στους «παρίες»

Μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας – Συρίας, προχθές στην Αγκυρα, ήλθε η σειρά του 19ου υπουργικού συμβουλίου της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (ECO) στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη διεθνή σκηνή. Τα καλά λόγια του προέδρου Ασαντ την περασμένη Δευτέρα για τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, η προτροπή του προς την Ε. Ε. να προωθήσει άμεσα την τουρκική ένταξη για να μην παραμείνει χριστιανική λέσχη, ηχούσαν ακόμη, όταν ο χαμογελαστός κ. Σαλεχί φωτογραφήθηκε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τους άλλους ΥΠΕΞ των χωρών – μελών της ECO (Τουρκία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν, Κιργιζιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρόεδρος Αχμεντινεζάντ προτίθεται να συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη επέκταση των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία. Στόχος του είναι να παρακάμψει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας του, αλλά έχει επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, λόγω των τελευταίων κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν, τις οποίες καταψήφισε η Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν προμηθεύει την Τουρκία με φυσικό αέριο, ότι τον περασμένο Ιούλιο οι δύο χώρες υπέγραψαν συμβόλαιο αξίας 1,3 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ικανού να μεταφέρει 60 εκατ. κ. μ. ημερησίως, ότι οι εμπορικές και άλλες συναλλαγές της Τουρκίας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, γίνονται και μέσω Ιράν.

Στο πλαίσιο του περιφερειακού αλλά και γεωπολιτικού ρόλου που η Αγκυρα φιλοδοξεί να εδραιώσει στο μέλλον, η Τουρκία στάθηκε με τη Βραζιλία δίπλα στο Ιράν στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Συρία, στενό σύμμαχο της Τεχεράνης, με την οποία προχθές υπέγραψε 11 συμφωνίες ποικίλης συνεργασίας. «Τουρκία και Συρία θα αλλάξουν τα πεπρωμένα της περιοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, που υποδέχτηκε χθες θερμά τον κ. Σαλεχί, ο οποίος είναι και επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Περιφερειακός ρόλος ενισχυμένος, αν και ορισμένοι διερωτώνται εάν η όλο και στενότερη σχέση της Τουρκίας με τους δύο «παρίες» της Μέσης Ανατολής και η παράλληλη επιδείνωση της σχέσης της με το Ισραήλ θα αποφέρουν τα αναμενόμενα οφέλη.
 http://news.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube