Weather Icon
Αυστραλία , Κίνα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σε δοκιμασία οι σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της WikiLeaks ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ προειδοποίησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, να χρησιμοποιήσει “ακόμα και ένοπλη δράση” κατά της Κίνας, αν αποτύχουν όλες οι άλλες προσπάθειές συνετισμού της.

Το θέμα προβάλλεται πρωτοσέλιδα από τον αυστραλιανό τύπο, που θεωρεί τις διαρροές “εκρηκτικές”, καθώς αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ραντ, φέρεται να είπε στη Χίλαρι Κλίντον ότι η Κίνα είναι “παρανοϊκή”, σε ότι έχει σχέση με την Ταϊβάν και το Θιβέτ και ότι Αυστραλοί κατάσκοποι παρακολουθούν από κοντά την στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο ίδιος πρότεινε την ιδέα δημιουργίας Οικονομικής Ένωσης Ασίας-Ειρηνικού για να συγκρατηθεί η επιρροή της Κίνας στην περιοχή, ενώ φέρεται να είναι υπέρ τη άποψης να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενταχθεί η Κίνα στην διεθνή κοινότητα, “αλλά αν όλα αποτύχουν να γίνει χρήση ακόμα και στρατιωτικής βίας”.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα του αποδίδονται, αναφέρει ότι η Αυστραλία θα ήταν πρόθυμη να στείλει δυνάμεις της για να πολεμήσουν την τρομοκρατία και στο Πακιστάν, αν οι ΗΠΑ ερχόταν σε σχετική συμφωνία με το Ισλαμπαμπάντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
REAL.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube