REAL TIME |

Weather Icon
Εκλογές 2010 6 Νοεμβρίου 2010

Ελλάδα: Μια συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, (στο ιταλικό περιοδικό Panorama), που πρέπει να διαβάσετε απνευστί

Mία απίστευτη συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο ιταλικό περιοδικό “Panorama”, όπου εν κατακλείδι, είναι σαφές, ότι λέει, πράγματα, τα οποία, δεν αναφέρει όταν μιλάει στην Ελλάδα. Στην συνέντευξη, ο Γ. Παπανδρέου, αναφέρει, ότι δεν αποκλείεται να προσφύγει σε εκλογές, αν το αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου, δεν τον ικανοποιεί, ότι η κυβέρνησή τους, έχει θίξει “ομάδες συμφερόντων”, (η ορολογία, που χρησιμοποιεί έχει πάντοτε τη σημασία της, καθώς με τη λέξη “ομάδα” εννοεί προφανώς τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους,) ότι η λέξη ¨λιτότητα”, δεν τον εκφράζει, αντ’ αυτής, προτιμά τη λέξη “ευθύνη”, ότι κάνει χρήση του Google, για να ανακαλύψει ποιός έλληνας έχει πισίνα, και το καλύτερο, ότι ξυπνάει τα βράδια, και βρίσκει τις λύσεις που πρέπει να υιοθετηθούν. Αλλά αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κοιμηθεί, για να μπορεί να αντέξει το βαρύ του έργο.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμα με χρεοκοπία;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Αποφασίσαμε εδώ και μήνες ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση. Γι’ αυτό το λόγο, κάναμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς και στις συντάξεις. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε διαφύγει τον κίνδυνο;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός της άμεσης πτώχευσης, όμως, πρέπει να κρατηθούμε γερά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην κινδυνεύσουμε.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ένα εμπόδιο;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Μπορούν να είναι και το πράσινο φως για τα σχέδιά μας. Είναι μια ψήφος ευθύνης για τους Έλληνες, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να με ακολουθούν.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου στην Κυβέρνηση, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, εσείς απειλείτε με διάλυση της Βουλής. Πρόκειται για προπαγάνδα;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Όχι, πρόκειται για απτή πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων, που επλήγησαν από τις μεταρρυθμίσεις, πουν «φτάνει, πρέπει να σταματήσουν οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη», τότε δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε συναίσθηση του γεγονότος ότι η πολιτική αστάθεια θα προκαλέσει κερδοσκοπικά κύματα κατά της Ελλάδας και κατά του ευρώ;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τι είναι περισσότερο ασταθές; Μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ή μια Κυβέρνηση που έχει τη λαϊκή εντολή να προβεί σε αλλαγές;

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνταγή σας για τις περικοπές μοιάζει με εκείνη του Βρετανού Πρωθυπουργού, David Cameron. Δεν υπάρχουν πια διαφορές μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλιστών;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν μου αρέσει ο όρος «λιτότητα», που χρησιμοποιεί ο Cameron. Προτιμώ τον όρο «ευθύνη». Και υπάρχουν τρεις τύποι ευθύνης. Πρώτον, μια καλύτερη διαχείριση, δηλαδή μια καλύτερη χρήση του χρήματος. Μια μελέτη εκτιμά πως, αν η Ελλάδα αντιμετώπιζε την φοροδιαφυγή και την διαφθορά, όπως γίνεται στην Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει 8% επιπλέον στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δις ευρώ. Δεύτερον, η ευθύνη μας, πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα και οι φτωχοί θα πρέπει να πληρώσουν λιγότερα. Η τρίτη ευθύνη είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα οι περικοπές στην Ελλάδα έγιναν κυρίως στο δημόσιο τομέα.
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας. Έπρεπε να δοθεί αίμα, ώστε να επιζήσει ο ασθενής. Πήραμε όσο το δυνατόν λιγότερα από τους φτωχούς συνταξιούχους και πολλά από τους εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να κατασταλεί πιο αποφασιστικά η φοροδιαφυγή. Δεν μπορούσαμε να το πράξουμε μόνο σε δύο μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν και η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να κάνουμε διορθώσεις.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο σημείο βρίσκεστε με τις μεταρρυθμίσεις;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτον, αρχίσαμε με τη διαφάνεια. Όλες οι αποφάσεις, όλες οι δαπάνες της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκονται στο διαδίκτυο. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πώς ξοδεύουμε κάθε ευρώ. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για την πάταξη της διαφθοράς. Δεύτερον, επανασχεδιάσαμε ορθολογικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από 1.050 Δήμους που είχαμε στο παρελθόν, τώρα έχουμε 330. Αυτό μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε 1,5 δις ευρώ το χρόνο. Αλλάξαμε την φορολογία, ώστε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα από τους πλουσιότερους και λιγότερα από τους φτωχότερους. Κάνουμε χρήση της τεχνολογίας, ακόμα και των χαρτών του google, για να εντοπίσουμε τις βίλες και τις πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση το καλοκαίρι ήρθε σε ρήξη με τους μεταφορείς. Πώς έληξε αυτή η Χιλιανού τύπου μάχη;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Την κερδίσαμε, απελευθερώνοντας τις άδειες. Επόμενος στόχος μας, είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, φαρμακοποιού, μηχανικού και γιατρού. Άμεσα αποφασίζουμε και την απελευθέρωση της αδειοδότησης για την αιολική και ηλιακή ενέργεια, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, τώρα έχετε τα συνδικάτα εναντίον σας.
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατανοώ τα συνδικάτα και καταλαβαίνω ότι μερικές αλλαγές επιβλήθηκαν υποχρεωτικά και, ορισμένες φορές, με τρόπο που έπληξε τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν ευθύνονταν για την κρίση. Όμως, πρέπει να υπάρχει ωριμότητα και στο συνδικάτο. Η κρίση πρέπει να μας αλλάξει όλους…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αλήθεια ότι η Κίνα υπήρξε αρωγός στην Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαιτέρως σημαντική στιγμή, γιατί επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα μας, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά. Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ: ότι δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων. Από εδώ, μπορεί να ξεκινήσει και μια νέα σχέση Κίνας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια ήταν η στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντί σας;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αρχικά, δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. Χρειαζόμασταν ένα «στοπ» στην κερδοσκοπία και η Ε.Ε. καθυστερούσε. Υπήρξε, όμως, και μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα, στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι τα χρήματα που δανειστήκαμε, δεν μας δόθηκαν δωρεάν. Πληρώνουμε τα δάνεια με τόκους 5%. Αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν, θα κερδίσουν και αυτές χρήματα.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι βαθμό δίνετε στην Ιταλική Κυβέρνηση;

 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Κυβέρνησή σας, μας βοήθησε πάντα. Υπήρξε πολύ χρήσιμη.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός Giulio Tremonti, σας έδωσε κάποια χρήσιμη συμβουλή;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξέρω ότι ο Tremonti, στο Ecofin, είχε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Και η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει ως σύμβουλο έναν άλλο Ιταλό πολιτικό, τον πρώην Υπουργό Θησαυροφυλακίου, Tommaso Padoa-Schioppa.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία απορία. Καταφέρνετε να κοιμάστε;
 Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ορισμένες νύχτες, ξυπνώ ξαφνικά και σκέπτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Είναι η σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι την νύχτα έχει περισσότερη ησυχία. Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλω στον εαυτό μου να κοιμηθεί, για να έχω την δύναμη, την επομένη, να κυβερνήσω με τον καλύτερο τρόπο την χώρα μου.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=14657&catid=7

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube