Γενικά θέματα 17 Νοεμβρίου 2010

Μπαγίς: H Τουρκία προσπαθεί για αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών

Μπαγίς: H Τουρκία προσπαθεί για αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών

Τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης για τα θρησκευτικά ζητήματα παρουσίασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς, στη διάρκεια Διεθνούς Διάσκεψης για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στις Η.Π.Α.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Τούρκος Υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ανεξιθρησκίας που ακολουθούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τις προσπάθειες «για την αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών» που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και για την ελλιπή μερικές φορές, όπως είπε, εφαρμογή της ισχύουσας στη χώρα του νομοθεσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο Ναό της Παναγίας Σουμελά καθώς, όπως είπε, ήρθαν σε επαφή οι κάτοικοι της περιοχής με πιστούς που προσήλθαν απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή προσπαθεί να βρει λύση στο ζήτημα της νομικής οντότητας του Πατριαρχείου και στο ζήτημα του κλήρου που πρέπει, όπως είπε, να έχει τουρκική υπηκοότητα, ενώ ανέφερε ότι οι σχετικές αιτήσεις για την απόκτηση υπηκοότητας εξετάζονται με απόλυτη προτεραιότητα.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο επίσης για «την ευθύνη» που φέρουν οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να χτίσουν και γέφυρες μεταξύ τους. «Η Τουρκία δεν είναι τέλεια, ούτε έχει λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά η σημερινή Τουρκία είναι καλύτερη από τη χθεσινή» κατέληξε.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας ότι εξετάζονται οι νομικές πτυχές του θέματος και ότι σήμερα ελπίζει περισσότερο από χθες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube