REAL TIME |

Weather Icon

Βρετανία: H ΜΙ6 νόμιζε ότι προστάτευε Ταλιμπάν

Βρετανία: H ΜΙ6 νόμιζε ότι προστάτευε Ταλιμπάν



>Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 ήταν αυτή που είχε αναλάβει να προστατεύσει και χρηματοδοτούσε τον απατεώνα που εμφανιζόταν ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν και είχε αναμιχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψαν σήμερα οι εφημερίδες Times του Λονδίνου και Washington Post. Την απάτη είχε αποκαλύψει την Τρίτη η εφημερίδα New York Times.


Πράκτορες της MI6 χρηματοδότησαν με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τον άνδρα αυτό, πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για υψηλόβαθμο Ταλιμπάν που διέθετε την εξουσία για να διαπραγματευτεί, εξ ονόματος των ανταρτών, με τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς αξιωματούχους.

«Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδειξαν αφέλεια και εμείς από την πλευρά μας θεωρήσαμε το όνειρό μας για πραγματικότητα», δήλωσε υψηλόβαθμος Αφγανός αξιωματούχος.

Η MI6 νόμιζε ότι είχε έλθει σε επαφή με τον μουλά Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν και «δεξί χέρι» του μουλά Όμαρ. Τον οδήγησαν πολλές φορές στην Καμπούλ και, σύμφωνα με τους Times, συμμετείχε σε μια συνάντηση, στο προεδρικό μέγαρο, με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι. Ο τελευταίος πάντως διέψευσε αυτήν την πληροφορία.
Σε συνέντευξή του στην Washington Post ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Καρζάι, Μοχάμαντ Ούμερ Νταουντζάι, επιβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί προστάτευαν τον απατεώνα. «Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι οι διεθνείς εταίροι μας δεν πρέπει να ενθουσιάζονται πολύ γρήγορα με αυτά τα πράγματα (…) και ότι οι Αφγανοί ξέρουν καλύτερα πώς να χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις», υπογράμμισε.

Ο πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Κανταχάρ, Μπιλ Χάρις, ανέφερε πάντως ότι δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι Βρετανοί για το λάθος, σημειώνοντας ότι «μια κουταμάρα αυτού του είδους συνήθως είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς».

Σύμφωνα με την Washington Post o «ψευτοταλιμπάν» ήταν ένας απλός έμπορος από την πόλη Κουέτα του Πακιστάν. Ωστόσο, μπόρεσε να συμμετάσχει τρεις φορές σε συνομιλίες με ΝΑΤΟϊκούς και Αφγανούς αξιωματούχους. Την περασμένη εβδομάδα ο μουλάς Όμαρ διέψευσε ότι οι Ταλιμπάν συμμετέχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube