Weather Icon

Frontex και επί τουρκικού εδάφους, ο στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου

ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΧΘΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 13.11.2010
Πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης το μεταναστευτικό, για το οποίο ζήτησε την αγαστή συνεργασία των στελεχών του Δ’ Σώματος Στρατού στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων
Ο υπουργός επιθεώρησε μονάδες σε Ξάνθη και Έβρο και παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία που προωθεί το υπουργείο στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις απειλές του σύγχρονου κόσμου, δηλαδή την τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές ως εν δυνάμει απειλή, όπως και την απειλή στο χώρο της λεγόμενης κυβερνοάμυνας

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Στιγμιότυπο της ενημέρωσης παρουσία διοικητών μονάδων όλης της Θράκης
Μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού με πρώτο σταθμό το κτίριο διοίκησης στη γειτονική Ξάνθη επισκέφτηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Η επιθεώρηση μονάδων της Θράκης, που έγινε αιφνιδιαστικά και προεκλογικά, ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το στρατηγείο, όπου έγινε δεκτός από το διοικητή Δημήτριο Αγγελούδη με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές. Ο υπουργός μαζί με στενούς του συνεργάτες περιηγήθηκε για αρκετή ώρα στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε εκτενώς για τη λειτουργία του Δ΄Σ.Σ. σε κλειστή σύσκεψη στο στρατηγείο παρουσία διοικητών μονάδων από την Ξάνθη, την Ροδόπη και τον Έβρο. Η ενημέρωση για υπηρεσιακά θέματα διήρκησε τουλάχιστον μία ώρα και ικανοποίησε τον υπουργό, λόγω της παρουσίας στελεχών με ισχυρή προσωπικότητα και ενσυνείδητη πειθαρχία που κάνουν, όπως είπε, καλά τη δουλειά τους.


Υποδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο στρατηγείου του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη από τον διοικητή Δημήτρη Αγγελούδη

Προκεχωρημένο φυλάκιο των ενόπλων δυνάμεων, χαρακτήρισε το Δ’ Σώμα Στρατού ο κ. Βενιζέλους μετά την επιθεώρηση και την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι, το σώμα να είναι το διακλαδικό στρατηγείο του Έβρου και επίσης να έχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, εκπαίδευσης, άρτιο επιτελικό σχεδιασμό και κυρίως φρόνημα. «Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και ρευστότητας οι Έλληνες θέλουν να ξέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας θεσμός σταθερός, ένας θεσμός στον οποίον μπορούν να προστρέχουν, ώστε να διαφυλάσσεται η εθνική ακεραιότητα, η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική αξιοπρέπεια. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τις προοπτικές της κοινωνίας μας, γιατί μόνο μια αισιόδοξη κοινωνία μπορεί να πετύχει τους στόχους της και να βγει από την κρίση», ανέφερε ο υπουργός.

Εν δυνάμει απειλή οι μεταναστευτικές ροές

Ο υπουργός ήταν λακωνικός στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, όχι μόνο στην ανοιχτή ομιλία που πραγματοποίησε στη συνέχεια στο αμφιθέατρο του Δ’ Σώματος Στρατού σε στρατιωτικούς. Εκεί είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη νέα φιλοσοφία που προωθεί το υπουργείο στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, η οποία λαμβάνει υπόψη της τις απειλές του σύγχρονου κόσμου, δηλαδή την τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές ως εν δυνάμει απειλή, όπως και την απειλή στο χώρο της λεγόμενης κυβερνοάμυνας. Σε εθνικό επίπεδο με βάση τις αμιγώς εθνικές προτεραιότητες, η εκτίμηση της απειλής, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πρέπει να είναι ορθολογική, ψύχραιμη γι’ αυτό κάνει πάντα λόγο για στρατηγική ψυχραιμία και όχι για στρατηγική εξαρτημένων αντανακλαστικών. «Οικοδομούμε νέα δομή διοίκησης που είναι κάθετη, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να είναι επιχειρησιακός διοικητής εν καιρώ ειρήνης και εν καιρώ πολέμου, με τους αρχηγούς των κλάδων να είναι ενταγμένοι στην επιχειρησιακή αλυσίδα», τόνισε σχετικά και παρουσίασε λεπτομέρειες του Νόμου 3883 του 2010, ο οποίος οικοδομεί ένα νέο καθεστώς υπηρεσιακής κατάρτισης και εξέλιξης των στελεχών, ιεραρχίας και προαγωγών.
 
Αναγκαία η προστασία των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας
Στο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα ως ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται το 10% των μεταναστευτικών ροών παγκοσμίως και η Ελλάδα το 80% των μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. «Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα δυσανάλογα μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αστυνομικής και στρατιωτικής φύλαξης των συνόρων. Στόχος μας είναι η Frontex, που πρόσφατα ανέλαβε δράση στα ελληνικά σύνορα, να αναπτυχθεί και επί τουρκικού εδάφους. Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ούτε και μπορεί να λυθεί μόνο σε διμερές επίπεδο. Η Τουρκία η ίδια υφίσταται εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες από τις μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να προστατευτούν αποτελεσματικά και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ανατολικά της σύνορα και πρέπει η Frontex να επιχειρεί και επί τούρκικου εδάφους, αν επιτευχθεί μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα αυτά, ώστε και η Ελλάδα να αποσυμπιεστεί», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του. Ο κ. υπουργός προσέθεσε ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές και στο κοινοτικό καθεστώς διαχείρισης του μη νόμιμου μετανάστη. Τέλος όσον αφορά στο μεταναστευτικό εξήρε την καλή συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.
Μετά την Ξάνθη ο υπουργός μετέβη στην Αλεξανδρούπολη, όπου στις 2 μμ επιθεώρησε την ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, την ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού. Ευρισκόμενος στον Έβρο σημείωσε, ότι, «θέλουμε οι στρατευμένοι που υπηρετούν κυρίως στον Έβρο και τα νησιά να μην νιώθουν τιμωρημένοι, αλλά να νιώθουν αξιοπρεπείς ένστολοι πολίτες που αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα προσόντα τους και αξιοποιούνται τους λίγους μήνες της θητείας». Για το σκοπό αυτό το υπουργείο εφαρμόζει πρόγραμμα για την αξιοποίηση του χρόνου θητείας σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας.
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Σημαντικός υποψήφιος με τεράστια εμπειρία ο Άρης Γιαννακίδης»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κρισιμότητα της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να στείλουν το δικό τους μήνυμα. «Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ικανούς ανθρώπους», είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε, «η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Την Κυριακή καλούνται οι περιφέρειες της χώρας μας να χειραφετηθούν διοικητικά και αναπτυξιακά και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σε κάθε περιοχή – αλλά ιδίως γι αυτή την περιοχή – έχουμε ένα σημαντικό υποψήφιο με τεράστια εμπειρία, τον Άρη Γιαννακίδη που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αυτής της υπόθεσης. Είναι ένας δοκιμασμένος και επιτυχημένος Νομάρχης και πιστεύω ότι θα τιμηθεί από τον Θρακιώτικο λαό και τον λαό της Καβάλας και της Δράμας κι έτσι θα δώσει υπόσταση σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Να σημειωθεί ότι στο διάλειμμα των επιθεωρήσεων που έκανε σε μονάδες του νομού Έβρου, ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να συσκεφθεί με τα τοπικά στελέχη της περιοχής. XRONOS

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube