Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ – Eνδιάμεσες εκλογές Νίκη των Ρεπουμπλικάνων – Νέο σκηνικό για Ομπάμα

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν συνολικά έξι έδρες στη Γερουσία μέχρι τώρα στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, κατά τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ στις ΗΠΑ, λιγότερες από τις 10 που χρειάζονταν για να ανακτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα. Οι Δημοκρατικοί στο απερχόμενο σώμα διέθεταν 57 έδρες συν τους δύο ανεξάρτητους που τάσσονταν υπέρ τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν 41. Οι 37 έδρες κρίθηκαν στις χθεσινές εκλογές.


Τα τηλεοπτικά δίκτυα προβλέπουν ότι μέχρι στιγμής έδρες εκλέγονται, για τους Ρεπουμπλικάνους ο Μαρκ Κερκ στο Ιλινόι (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Πάτρικ Τούμι στην Πενσιλβάνια (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Ρόναλντ Τζόνσον στο Ουισκόνσιν (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Τζον Χέβεν στη Βόρεια Ντακότα (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Τζον Μπούζμαν στο Αρκάνσας (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), ο Ντάνιελ Κόουτς στην Ιντιάνα (αποσπά έδρα Δημοκρατικού), στο Κεντάκι ο Ραντ Πολ (διατηρεί την έδρα του), στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν (διατηρεί την έδρα του), στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο (διατηρεί την έδρα του), στην Αλαμπάμα ο Ρίτσαρντ Σέλμπι (διατηρεί την έδρα του), στην Τζόρτζια ο Τζον Αιζακσον (διατηρεί την έδρα του), στο Νιου Χάμσιρ η Κέλι Εϊότε (διατηρεί την έδρα της), στη ΝότιαΚαρολίνα ο Τζέιμς ΝτεΜιντ (διατηρεί την έδρα του), στη Βόρεια Καρολίνα ο Ρίτσαρντ Μπερ (διατηρεί την έδρα του), στο Μισούρι ο Ρόι Μπλαντ (διατηρεί την έδρα του), στην Οκλαχόμα ο Τόμας Κόμπερν (διατηρεί την έδρα του), στο Κάνσας ο Τζέρι Μοράν (διατηρεί την έδρα του), στη Νότια Ντακότα ο Τζον Θερν (διατηρεί την έδρα του), στη Λουιζιάνα ο Ντέιβιντ Βίτερ (διατηρεί την έδρα του), στην Αιοβα ο Τσαρλς Γκράσλεϊ (διατηρεί την έδρα του), στην Αριζόνα ο Τζον ΜακΚέιν (διατηρεί την έδρα του), στη Γιούτα ο Μάικ Λι (διατηρεί την έδρα του) και στο Αινταχο ο Μάικλ Κράπο (διατηρεί την έδρα του).

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, διατηρούν τις έδρες τους: στη Νεβάδα ο Χάρι Ρέιντ -παρά τις προβλέψεις ότι θα έχανε-, στη Χαβάη ο Ντάνιελ Ινούγιε, στη Νέα Υόρκη ο Τσαρλς Σούμερ, επίσης στη Νέα Υόρκη η Κίρστεν Γκίλιμπραντ, στο Βερμόντ ο Πάτρικ Λίχι, στο Κονέκτικατ ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, στο Ντέλαγουερ ο Κρίστοφερ Κουνς, στο Μέριλαντ η Μπάρμπαρα Μικούλσκι, στην Δυτική Βιρτζίνια ο Τζο Μάντσιν, στο Όρεγκον ο Ρόναλντ Ουάιντεν, και στην Καλιφόρνια η Μπάρμπαρα Μπόξερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές , δήλωσε συνεργάτης του Μπένερ.

«Είχαν μια σύντομη αλλά ευχάριστη συζήτηση», δήλωσε ο συνεργάτης. «Μίλησαν για τη συνεργασία τους και την επικέντρωση στις κορυφαίες προτεραιότητες για τον Αμερικανικό λαό, που ο Μπένερ θεωρεί ότι είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και
η μείωση των [κρατικών] δαπανών».

Ο Ομπάμα φέρεται να είπε στον Μπένερ και τον επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής ομάδας στη Γερουσία ΜακΚόνελ ότι προτίθεται να αναζητήσει «κοινές θέσεις» με το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η Γουόλ Στριτ… ψήφισε
Πάντως, πριν ακόμα αρχίσουν να γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, η Γουόλ Στριτ… ψήφισε και έδειξε τις προτιμήσεις της στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι μετοχές μιας σειράς από εταιρίες σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι θα επικρατήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης που θεωρείται πιο φιλικό στον επιχειρηματικό κόσμο. Μεταξύ άλλων σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται, καθώς μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα δυσχεράνει τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Η ιστορική αλλαγή στην υγεία που προώθησε ο Ομπάμα δεν είναι η μόνη που κινδυνεύει, αφού, σε περίπτωση μεγάλης ήττας των Δημοκρατικών, θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική του προέδρου στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στο διεθνές εμπόριο και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων προβλέπουν ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα θα κερδίσει το έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, μετά τις εκλογές της Τρίτης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην προώθηση της νομοθετικής ατζέντας του Προέδρου Ομπάμα.

Ειδησεογραφικά δίκτυα προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα πάρουν πάνω από τις 39 έδρες που χρειάζονται για τον έλεγχο της Βουλής. Επίσης έχουν κερδίσει κάποιες έδρες στη Γερουσία, αλλά δεν αναμένεται πως μέχρι το τέλος της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων θα πάρουν τις 10 έδρες που χρειάζονται για να κερδίσουν τον έλεγχο και του δεύτερου σώματος του Κογκρέσου.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή, John Boehner, ο όποιος αναμένεται ότι θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπρόσωπων, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός απαιτεί μία καινούργια πορεία. Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα υιοθετήσουν μία νέα προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών, και του μεγέθους του αμερικανικού δημοσίου και θα μεταρρυθμίσουν το τρόπο λειτουργίας του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ομπάμα τείνει χείρα συνεργασίας προς την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών. Ο κ. Μπέινερ δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη στα πλαίσια σύντομης, αλλά ευχάριστης συνομιλίας που είχαν. Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε και στον ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μίτς Μακόνελ και του είπε ότι προσβλέπει στην συνεργασία με τους Ρεπουμπλικανούς για την εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο «την ολοκλήρωση του έργου προς όφελος του Αμερικανικού λαού». Ο κ. Ομπάμα τηλεφώνησε και στην απερχόμενη Πρόεδρο της Αμερικανικής Βουλής, Νάνσυ Πελόσι.

Η οικονομία ήταν το κύριο θέμα που προβλημάτισε τους ψηφοφόρους. Πολλοί Αμερικανοί εξέφρασαν αρνητικές απόψεις όχι μόνο για τον Πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και για τα δύο κόμματα. Με την ανεργία να πλησιάζει το 10%, σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αμερικανική οικονομία έχουν συντελέσει στην ενεργοποίηση των Ρεπουμπλικανών και στην αύξηση της υποστήριξης προς το κίνημα Tea Party, δηλαδή την υπερσυντηρητική μερίδα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στη Γερουσία από το Τea Party αναδείχτηκε νικητής ο Ραντ Πωλ στο Κεντάκι και ο Μάρκο Ρούμπιο στη Φλόριντα, κερδίζοντας τον Ελληνοαμερικανό ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν κυβερνήτη της πολιτείας, Τσάρλι Κρίστ. Οι Ρεπουμπλικανοί επίσης κέρδισαν Γερουσιαστικές έδρες στο Άρκενσο, την Ιντιάνα, τη Βόρεια Ντακότα και το Ουισκόνσιν οι οποίες ανήκαν σε Δημοκρατικούς. Αλλά στην Νεβάδα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, κατάφερε να υπερισχύσει της υποστηριζόμενης από το Tea Party, Σάρον Άνγκλ.

Όμως στο Ιλλινόη, η πρώην έδρα του Προέδρου Ομπάμα στη Γερουσία περνά στα χέρια των Ρεπουμπλικανών με την νίκη του Μάρκ Κέρκ έναντι του Δημοκρατικού Ελληνοαμερικανικού υποψηφίου και στενού φίλου του κ. Ομπάμα, Αλέξη Γιαννούλια.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Κρις Κουνς, αναδείχτηκε νικητής στο Ντέλαγουέρ, στην Γερουσιαστική έδρα που κατείχε, επί 30 χρόνια, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας επικράτησαν επίσης στις γερουσιαστικές έδρες στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, του Μέρυλαντ, του Βερμόντ και της Δυτικής Βιρτζίνια.

Σε αυτές τις εκλογές ανανεώνονται και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς επίσης 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.
ΒΗΜΑ,ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ,Voanews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube