Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Νοεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση Ομπάμα θα κλιμακώσει τις μυστικές επιχειρήσεις του στρατού και της CIA στην Υεμένη

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι ενέργειες των τρομοκρατών είτε είναι σκηνοθετημένες είτε επιτράπηκε να εξελιχθούν ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της Ουάσινγκτον και άλλων καθεστώτων στην περιοχή.Τόσο το Ισραήλ όσο και η Σαουδική Αραβία, η καθεμιά κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους, επιδιώκει μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Υεμένη.
Από τη σκοπιά των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ η σημασία της Υεμένης έγκειται στη γεωγραφία της: η χώρα γειτνιάζει με τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, και με τα στενά Μπαμπ αλ Μαντάμπ, από όπου διέρχονται περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια μεσανατολικού πετρελαίου την ημέρα, με προορισμό την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της η Ουάσινγκτον έχει συμμαχήσει με ένα από τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα στην περιφέρεια.


Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επέμβασή της στην Υεμένη, θέτοντας μονάδες του στρατού των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της CIA και πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις που πραγματοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ομάδες εκτελεστών των ειδικών δυνάμεων στη χώρα, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal την Δευτέρα.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Τζέρναλ έγραψε ότι η αμερικανική ηγεσία αντιδρά, έτσι, στη συνωμοσία που αποδίδεται σε μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη με στόχο την ανατίναξη με βόμβες αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ επισπεύδοντας την επανεξέταση των στρατιωτικών επιλογών της στην Υεμένη.
Κατά το δημοσίευμα, τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν το να τεθούν επίλεκτες ομάδες κυνηγών-εκτελεστών των ΗΠΑ που δρουν μυστικά στη χώρα υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η εφημερίδα προσέθεσε ότι ο Λευκός Οίκος ήδη εξετάζει το να προστεθούν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA στο οπλοστάσιο [που χρησιμοποιείται] εναντίον των εξτρεμιστών στην Υεμένη, καθρεφτίζοντας την εκστρατεία της υπηρεσίας στο Πακιστάν.

Σκοπός της υπαγωγής της επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Υεμένη, η οποία αυτή τη στιγμή διεξάγεται κυρίως από μονάδες των ειδικών δυνάμεων, στην διοίκηση της CIA, ανέφερε η εφημερίδα, είναι να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης των αποφάσεων, δίνοντας στο Λευκό Οίκο αμεσότερο έλεγχο στις καθημερινές επιχειρήσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα μπορεί να περιβάλλει με ακόμα μεγαλύτερη μυστικότητα την κλιμάκωση των επιχειρήσεων, σε άλλο ένα μέτωπο του λεγόμενου παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Θα είναι σε θέση να δρα αποφεύγοντας τον εκτεταμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αποκρύπτοντας παράλληλα τις ενέργειές της από τους Αμερικανούς πολίτες. Εξ ίσου σημαντικό είναι ότι η υπαγωγή των επιχειρήσεων στην διοίκηση της υπηρεσίας κατασκοπείας θα παρακάμψει την ανάγκη για ρητή έγκρισή τους από την κυβέρνηση της Υεμένης.

Ενώ απαιτείται έγκριση της κυβέρνησης από μια φίλη – χώρα για την ανάπτυξη του στρατού των ΗΠΑ, εξαιρουμένου ενός πολέμου, ο μυστικός χαρακτήρας της δράσης της CIA θα δώσει τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην αυταρχική κυβέρνηση του προέδρου ‘Αλι Αμπντουλάχ αλ Σάλεχ μεγαλύτερη διαψευσιμότητα.

Η αντίθεση του λαού στην Υεμένη στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη χώρα είναι συντριπτική, και αναγκάζει το Σάλεχ να δηλώνει δημόσια ότι αντιτίθεται σε κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση και να αρνείται να δώσει την άδεια για ορισμένες πυραυλικές επιθέσεις των Αμερικανών. Σκοπός της Ουάσινγκτον είναι να υπάρξει μια ρύθμιση παρόμοια με εκείνη που έχει κάνει με την κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία σιωπηρά αποδέχεται τις επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη –επιτρέποντας στις δυνάμεις των ΗΠΑ να δρουν από το έδαφός της– ενώ δημόσια τις καταδικάζει. Η κυβέρνηση Ομπάμα διέταξε την αύξηση των επιθέσεων των ΗΠΑ στην Υεμένη μετά την αποτυχημένη απόπειρα την ημέρα των Χριστουγέννων να ανατιναχθεί ένα αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ.

Τώρα επικαλείται την ανακάλυψη εκρηκτικών σε πακέτα τα οποία στάλθηκαν από την Υεμένη σε αεροσκάφη διεθνώς για να αιτιολογήσει την περαιτέρω κλιμάκωση. Και οι δύο ενέργειες αποδόθηκαν στην οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ωστόσο και για τις δύο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Στο επεισόδιο των Χριστουγέννων, ο Νιγηριανός φοιτητής Ομάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ επιτράπηκε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ παρότι είχε ειδοποιηθεί η CIA από τον ίδιο τον πατέρα του, άνθρωπο γνωστό στην υπηρεσία, ότι ο γιος του συνεργαζόταν με ανθρώπους της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και αποτελούσε απειλή.

Υποκλαπείσες επικοινωνίες της Αλ Κάιντα από την Υεμένη περιλάμβαναν συζητήσεις περί της χρησιμοποίησης ενός Νιγηριανού, που αναφερόταν ονομαστικά, Ομάρ Φαρούκ, για επιχείρηση που επρόκειτο να γίνει, με την 25η Δεκεμβρίου να σημειώνεται ξεκάθαρα ως η ημέρα που θα γινόταν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πάτρικ Φ. Κένεντι παραδέχθηκε, στην διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο, ότι οι αμερικάνικες αρχές δεν ανακάλεσαν τη βίζα του Αμπντουλμουταλάμπ διότι αυτό θα παρενέβαινε σε μια ευρύτερη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών.

Στο τελευταίο επεισόδιο, που καλύφθηκε μέχρι κορεσμού από τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, οι μηχανισμοί οι οποίοι στάλθηκαν από την Υεμένη αρχικά περιγράφτηκαν ως αδέξια κι ερασιτεχνικά φτιαγμένοι, αλλά στην πορεία ανακηρύχθηκαν πολύ εξελιγμένοι. Ενώ αρχικά ελέχθη ότι είχαν φτιαχτεί για να ανατιναχθούν εν μέσω πτήσεων, τα πακέτα είχαν σταλεί σε Εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο και αυτό, με δεδομένο ότι προέλευσή τους ήταν η Υεμένη, ισοδυναμούσε με συναγερμό για τις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφαλείας.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι ενέργειες των τρομοκρατών είτε είναι σκηνοθετημένες είτε επιτράπηκε να εξελιχθούν ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της Ουάσινγκτον και άλλων καθεστώτων στην περιοχή.Τόσο το Ισραήλ όσο και η Σαουδική Αραβία, η καθεμιά κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους, επιδιώκει μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Υεμένη.

Από τη σκοπιά των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ η σημασία της Υεμένης έγκειται στη γεωγραφία της: η χώρα γειτνιάζει με τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, και με τα στενά Μπαμπ αλ Μαντάμπ, από όπου διέρχονται περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια μεσανατολικού πετρελαίου την ημέρα, με προορισμό την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της η Ουάσινγκτον έχει συμμαχήσει με ένα από τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα στην περιφέρεια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σάλεχ, την οποία απεχθάνεται μεγάλο μέρος του λαού, διεξάγει πόλεμο στο βορρά, ενάντια σε εξεγερμένες φυλές σιιτών, εξ αιτίας του οποίου χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 130.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Η Σαουδική Αραβία, που έχει στηρίξει αυτή τη στρατιωτική εκστρατεία με αεροπορικά πλήγματα και χρηματοδότηση, έχει ισχυριστεί, όπως και ο Σάλεχ, χωρίς να δώσει κάποια απόδειξη, πως το Ιράν με κάποιο τρόπο βρίσκεται πίσω από αυτή τη σιιτική εξέγερση.

Στο νότο, η κυβέρνηση της Υεμένης έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις εναντίον ενός αυτονομιστικού κινήματος. Ως το 1990, η Υεμένη ήταν χωρισμένη σε δύο κράτη, με το νότο να έχει τη στήριξη της Μόσχας. Με την διάλυση της ΕΣΣΔ, η υποστήριξη αυτή τερματίστηκε, οδηγώντας τελικά στην ενοποίηση. Η ανηλεής κατάπνιξη των διαδηλώσεων στο νότο εναντίον της καθαίρεσης αξιωματούχων και των διάφορων διακρίσεων σε βάρος της περιοχής προκάλεσε μια ένοπλη εξέγερση. Κυρίως για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον για αυτές τις εκστρατείες, ο Σάλεχ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που έχει στόχο ισλαμιστικά στοιχεία με τα οποία ο πρόεδρος είχε συμμαχήσει στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση της Υεμένης επικαλείται τον τρομοκρατικό κίνδυνο για να πατάξει κάθε αντίδραση στην πολιτική της — φυλακίζοντας, βασανίζοντας κι εξαφανίζοντας διαφωνούντες, δημοσιογράφους, δικηγόρους και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν οι εργαζόμενοι σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου απέργησαν τον Οκτώβριο για μισθολογικά θέματα και για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας σχεδόν 50 συνελήφθησαν από στρατιώτες και κατέληξαν στη φυλακή αλ Κατάα. Η αναταραχή στη χώρα πυροδοτείται από την τεράστια φτώχεια. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει με λιγότερο από ενάμισι ευρώ την ημέρα, και το εν τέταρτον υπομένει χρόνιο υποσιτισμό.

Την υποστήριξη στη λεγόμενη Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο πιθανότατα γεννά η ίδια η επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα. Εκατοντάδες άνδρες των αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα, εκτελώντας αποστολές με σκοπό την δολοφονία εξτρεμιστών και εκπαιδεύοντας τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ, που τώρα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, έχουν προκαλέσει γενικευμένη οργή στους πολίτες.

Στη χειρότερη ως σήμερα, 41 άμαχοι, εξ αυτών 14 γυναίκες και 21 παιδιά, σφαγιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ένας πύραυλος Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό πολεμικό πλοίο, γομωμένος με βόμβες διασποράς, διαπέρασε τα σπίτια των θυμάτων στην περιοχή Αμπγιάν, στη νότια Υεμένη. Ενώ πυραυλική επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο έναν άνθρωπο της Αλ Κάιντα στην επαρχία Μαρίμπ σκότωσε τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Σεΐχ Τζαμπέρ αλ Σαμπουάνι και μέλη της οικογένειάς του, ωθώντας μέλη της φυλής στην οποία ανήκε να επιτεθούν σε πετρελαιαγωγό της κρατικής εταιρίας ενέργειας.

Ο αδελφός του αναπληρωτή κυβερνήτη, Σεΐχ Ιμπραχίμ αλ Σαμπουάνι, ανέφερε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν καθημερινά στην επαρχία Μαρίμπ. Τα τηλεκατευθυνόμενα πετούν πάνω από τη Μαρίμπ κάθε 24 ώρες και δεν περνά ούτε μια ημέρα που να μην τα βλέπουμε πάνω από την Ουάντι Αμπίντα, ανέφερε ο αλ Σαμπουάνι. Μερικές φορές πετούν σε χαμηλότερο υψόμετρο, άλλες φορές ψηλότερα. Υπάρχει έντονη ανησυχία στην ατμόσφαιρα λόγω της παρουσίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του φόβου ότι μπορεί να χτυπήσουν οποιαδήποτε στιγμή.
Την Δευτέρα, η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ότι η οργάνωση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη μπορεί να αποτελεί την πιο άμεση απειλή για το Αμερικανικό έδαφος.

Τέτοιοι ισχυρισμοί συνήθως προλειαίνουν το έδαφος για μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της, η Τζέρναλ επικαλέστηκε τις πληροφορίες περί τρομοκρατικής απειλής για να δικαιολογήσει την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να προβεί στην στοχευμένη δολοφονία ενός πολίτη των ΗΠΑ, του Ανουάρ αλ Αουλάκι.

Χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, η κυβέρνηση κατηγορεί τον γεννημένο στο Νέο Μεξικό μουσουλμάνο πνευματικό ότι ενέχεται σε τρομοκρατικές συνωμοσίες και έχει διατάξει την δολοφονία του –είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον διατάσσει ανοικτά να δολοφονηθεί Αμερικανός πολίτης, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και την προσφυγή στην δικαιοσύνη από την οικογένειά του και την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Η Τζέρναλ απέρριψε την προσφυγή ως επουσιώδη, ενώ υποστήριξε ότι οι νέες αποτυχημένες απόπειρες να ανατιναχθούν αεροσκάφη υπογραμμίζουν το πόσο κρίσιμο είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να μπορούν να υποκλέπτουν συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφώνου χωρίς ένταλμα.


[Πηγές: The Wall Street Journal
– The New York Times
– Yemen Observer
– World Socialist Web Site.]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube