Γενικά θέματα 13 Νοεμβρίου 2010

«Συμμόρφωση της Τουρκίας στην πράξη με το κοινοτικό κεκτημένο»

«ΔEN πρέπει κανένας να “χαϊδεύει τα αφτιά” της Τουρκίας, αυτό δεν είναι ωφέλιμο ούτε για την Ευρωπαϊκή Eνωση, ούτε για την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της χώρας προς την Ε.Ε., στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί το Συμβούλιο Υπουργών τον ερχόμενο μήνα.

 Η Ευρώπη, επισήμανε, πρέπει να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός. Πρέπει να απαιτεί χωρίς εκπτώσεις την πλήρη συμμόρφωση προς το κεκτημένο και την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι της Eνωσης και όλων των κρατών μελών. Η Τουρκία πρέπει να περάσει από τις ρητορικές δηλώσεις, σε απτές μεταρρυθμίσεις και εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για σχέσεις καλής γειτονίας, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών.
Ακόμη, ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε συγκεκριμένες αναφορές σχετικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας, για την ανεπίτρεπτη, όπως είπε, συμπεριφορά της στο Αιγαίο, για τα μειονοτικά δικαιώματα και την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
Oσον αφορά την έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η Επιτροπή καταγράφει ουσιαστικά μια επιβράδυνση ή και οπισθοδρόμηση σε συγκεκριμένους τομείς. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube