Weather Icon
Εκλογές 2010 14 Νοεμβρίου 2010

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ σε οκτώ περιφέρειες

 Οκτώ οι περιφέρειες που καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, 5 η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την εκλογική εκτίμηση της Singular Logic. «Θρίλερ» σε πολλούς δήμους της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της Singular Logic για τους τελικούς νικητές των εκλογών, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι και οι 13 περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι «θα είναι συνεργάτες μας» στην προώθηση του Καλλικράτη και της μεταρρύθμισης που επαγγέλεται το νέο
αυτό σχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παίρνοντας το λόγο, ο διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Γιάννης Καρακαδάς προέβη στην πρώτη ασφαλή εκλογική εκτίμηση της βραδιάς. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει 8 έδρες στις εκλογές τις περιφέρειας και 5 η Νέα Δημοκρατία.
Στα όρια του στατιστικού λάθους βρίσκονται 4 περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (προηγείται ο κ. Γιαννακίδης της ΝΔ), της Θεσσαλίας (προηγείται ο κ. Αγοραστός – ΝΔ), των Ιονίων Νήσων (προηγείται ο Σπύρου Σπυρίδων – ΝΔ) και Βόρειου Αιγαίου (προηγείται ο Γιακαλής – ΠΑΣΟΚ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκηεπικρατεί ο κ. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 50,7%), στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Ψωμιάδης (ΝΔ, 52,6%), στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Δακής (ΝΔ, 51,4%), στη Θεσσαλία ο κ. Αγοραστός (ΝΔ, 50,9%), στα Ιόνια Νησιά ο κ. Σπύρου (ΝΔ, 51,1%), στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ, 57%), στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Περγαντάς (ΠΑΣΟΚ, 52,9%), στην Αττική ο κ. Σγουρός (ΠΑΣΟΚ, 52,6%), στην Πελοπόννησο ο κ. Τατούλης (ΠΑΣΟΚ, 52,5%) και στο Β. Αιγαίο ο κ. Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ, 50,8%).
Όσο για τους μεγάλους δήμους, στην Αθήνα προβλέπεται επικράτηση του κ. Καμίνη (ΠΑΣΟΚ, 51,6%), στον Πειραιά του κ. Μιχαλολιάκου (ΝΔ, 52,4%), στην Πάτρα του κ. Δημαρά (53,2%), ενώ στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να γίνει ακόμα εκτίμηση αποτελέσματος.
Πρωταγωνιστής και στον β’ γύρο η αποχή
Η ετυμηγορία της κάλπης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τις εσωκομματικές ισορροπίες στα δύο μεγάλα κόμματα.
Η αποχή πάντως αναδεικνύεται σε καθοριστική μεταβλητή στην εξίσωση των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Η δημοκρατία κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή», τόνισε από τα Ιωάννινα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και τάχθηκε κατά του «κόμματος της αποχής».
GPO: Προβάδισμα Σγουρoύ, ντέρμπι στους μεγάλους δήμους
Προβάδισμα στον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό με 53,7%, έναντι του 46,3% για τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Β. Κικίλια, δίνει δημοσκόπηση της GPO που μετέδωσε το MEGA.
Το αποτέλεσμα είναι επί της πρόθεσης ψήφου 2000 ερωτηθέντων κατά το τελευταίο τριήμερο και επί διευκρινισμένων ψήφων, ενώ οι αδιευκρίνιστες ψήφοι, περιλαμβανομένων λευκών και ακύρων, φτάνει το 18%.
Για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους, η GPO δίνει από 50% σε κάθε υποψήφιο, διευκρινίζοντας ότι η οριακή διαφορά είναι της τάξεως δεκαδικών.
Πιό συγκεκριμένα, από 50% δίνει στους υποψήφιους του Δήμου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και Γ. Καμίνη. Από 50% στους υποψήφιους του Δήμου Πειραιώς Γ. Μίχα και Β. Μιχαλολιάκο και από 50% στους υποψήφιους του Δήμου Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκα και Γ. Μπουτάρη.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκεται το 4,9% και στην περίπτωση διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, τα αποτελέσματα θα είχαν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,7%, ΝΔ 24,8%, ΚΚΕ 9,6%, ΛΑΟΣ 6%, ΣΥΡΙΖΑ 3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,3% και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1,7%.
Alco: Πιο «ξεκάθαρη» η νίκη του Σγουρού
Ο Γιάννης Σγουρός φαίνεται πώς θα είναι ο νικητής των εκλογών στην περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας ALCO, που μεταδόθηκε με το κλείσιμο της κάλπης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας, το ποσοστό του κ. Σγουρού θα κυμανθεί μεταξύ 53 και 57%, το δε ποσοστό του κ. Κικίλια θα κυμανθεί ανάμεσα στο 43 και 45%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Παναγόπουλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το αποτέλεσμα στους τρείς μεγάλους δήμους της χώρας, με το επιχείρημα ότι θα είναι απολύτως οριακή η εκλογή.
Η ALCO παρουσίασε δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου,σύμφωνα με την οποία η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ κυμαίνεται στις 4,3 μονάδες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ALCO, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,9% εναντι 24,6% της ΝΔ. Στη τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 9% και ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 4,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 1,5.-
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube