Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 19 Νοεμβρίου 2010

Αποχώρηση Βρετανικών και Ισπανικών στρατευμάτων απο το Αφγανιστάν

Τα ισπανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν μέσα σε 18 μήνες, αναφέρει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε με πάθος την απόφασή του να αποσύρει το 2015 τα βρετανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι ήρθε ο καιρός να κάνουν περισσότερα οι εταίροι της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ.Αυξάνεται τέλος ο αριθμός των Αμερικανών που διαφωνούν με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Ανυποχώρητος ο Κάμερον για απόσυρση από το Αφγανιστάν ως το 2015

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε με πάθος την απόφασή του να αποσύρει το 2015 τα βρετανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι ήρθε ο καιρός να κάνουν περισσότερα οι εταίροι της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Κάμερον είπε ότι η διορία για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 10.000 Βρετανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν παραμένει σταθερή, μολονότι ακόμη και μετά το 2015 το Λονδίνο θα συνεχίσει να δίνει οικονομική αρωγή και να βοηθά στην εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών.

«Έως το 2015 θα έχουμε διαδραματίσει τεράστιο ρόλο, θα έχουμε συμβάλει τα μέγιστα, θα έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και ισχυρότερο Αφγανιστάν και πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη δικαιούται να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Βρετανία διατηρεί τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στο Αφγανιστάν, μετά τις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι 344 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή από το 2001, πολλοί εκ των οποίων σε σκληρές μάχες με τους Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ.

«Αν δείτε το τίμημα που πληρώσαμε και τα θύματα που είχαμε, νομίζω ότι μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι στο ΝΑΤΟ και να πούμε ότι παίξαμε μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια βελτίωσης αυτής της χώρας. Και νομίζω ότι τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ το σέβονται και το κατανοούν», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα, είπε ότι ήρθε η ώρα να κάνουν περισσότερα οι σύμμαχοι της Βρετανίας. «Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ειλικρινά, το γεγονός ότι έχουμε δώσει τόσα πολλά, ξοδέψαμε τόσα πολλά και χάσαμε τόσες πολλές ζωές, για να ενθαρρύνουμε άλλους στο ΝΑΤΟ ακόμη και αν δεν μπορούν να αναλάβουν μάχιμο ρόλο, να βεβαιωθούμε ότι βοηθούν αυτή τη χώρα», κατέληξε.

Από το 2012 η απόσυρση του ισπανικού στρατού από το Αφγανιστάν

Τα ισπανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν μέσα σε 18 μήνες, αναφέρει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais. Το ΝΑΤΟ θέλει η Ισπανία να αρχίσει να παραδίδει την ευθύνη για την ασφάλεια της δυτικής επαρχίας Μπαντγκίς στις αφγανικές αρχές το 2012, προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από το ΝΑΤΟ.

Η απόσυρση από τη Μπαντγκίς είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των ισπανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, όπου τώρα υπηρετούν περίπου 1.500 στρατιώτες, σύμφωνα με την El Pais. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσει τα σχέδια για το Αφγανιστάν στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσαβόνα αύριο και το Σάββατο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση να αποσυρθούν τα στρατεύματα από την πιο επικίνδυνη, όπως την χαρακτηρίζουν, αποστολή τους στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, ο Θαπατέρο έχει δηλώσει ότι η Ισπανία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν όσο χρειαστεί.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που διαφωνούν με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών που διαφωνούν με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ένας στους δύο Αμερικανούς υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να έχουν εμπλακεί σε αυτή τη σύρραξη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac, που διενεργήθηκε από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν 2.424 Αμερικανοί, το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται σε αυτή την σύρραξη, έναντι του 41% στις αρχές Σεπτεμβρίου και του 35% στα μέσα Ιανουαρίου.

Αντίθετα, το 44% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της εμπλοκής της χώρας τους στο Αφγανιστάν, έναντι 49% στις αρχές Σεπτεμβρίου και 35% στα μέσα Ιανουαρίου.

Το 64% των Ρεπουμπλικάνων που ερωτήθηκαν τάσσονται υπέρ του πολέμου, ενώ το 62% των Δημοκρατικών εκφράζουν την αντίθεσή τους έναντι του 33% ψηφοφόρων του ίδιου κόμματος που συμφωνούν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube