REAL TIME |

Weather Icon
Διαφθορά , Οικονομική Κρίση 16 Νοεμβρίου 2010

Εμπειρογνώμονες για την απορρόφηση των κονδυλίων είναι έτοιμη να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εμπειρογνώμονες για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων προτίθεται να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να απορροφήσει τα περισσότερα από 20 δισ. ευρώ με τα οποία έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2013.
Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Ε.Ε. έχει διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση των έργων μέσω της δυνατότητας να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα το 20%-25% -της εθνικής συμμετοχής για την υλοποίηση των προγραμμάτων- με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, Βιλεμπρόρντους Σλόιτερς, το μεσημέρι στο πλαίσιο της παρουσίασης της 5ης Έκθεσης για την Ευρωπαϊκή Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή. Χαμηλή απορροφητικότητα

Όπως τόνισε ο κ. Σλόιτερς, «είναι σημαντικό να απορροφούνται γρήγορα τα κονδύλια για να βγει η χώρα από την κρίση». Μέχρι στιγμής, η απορροφητικότητα της Ελλάδα στο πρόγραμμα 2007-2013 ανέρχεται στο 14% – 15%. Η χαμηλότερη απορροφητικότητα παρουσιάζεται σε περιβάλλον, εκπαίδευση, ψηφιακή σύγκλιση και διοικητική μεταρρύθμιση.

Αντιπαραθέτοντας, ως παράδειμα, την Εγνατία οδό, της οποίας η πραγματοποίηση στάθηκε δυνατή χάρη στην εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.» με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που στάθηκε αδύνατος από τον ΟΣΕ, ο κ. Σλόιτερς σημείωσε: «Γι’ αυτό πλέον δεν θα χρηματοδοτούμε έργα, εάν δεν υπάρχει αξιόπιστος οργανισμός για την υλοποίηση του έργου»…

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ Σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του χρόνου θα αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, μια διαδικασία ρουτίνας, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπεται από τον Κανονισμό και γίνεται όταν περάσουν τέσσερα χρόνια από την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί πού υπάρχει πρόοδος και πού υστέρηση. «Επιτάσσεται η συγκέντρωση και η στοχοποίηση στα προγράμματα που πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν και στις δράσεις που ήδη προχωρούν», τόνισε ο κ. Σλόιτερς.

Στη συνέντευξη, εκτός από τον κ. Σλόιτερς, συμμετείχαν ο κ. Τιμόθεος Σμυρνιωτάκης από τη Δ/νση Απασχόλησης και ο κ. Γεώργιος Περουλάκης από τη Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής. Όπως σημειώθηκε, στο νέο προϋπολογισμό (2014- 2020) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιζητά επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό θα σταματήσουν οι κατατμημένες (αποσπασματικές και συνήθως μικρές) επενδύσεις που δεν έχουν μακροχρόνιο αντίκρυσμα, θα μειωθούν οι μη στοχευμένες επενδύσεις και θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία. Εκτός χρηματοδότησης η Αττική με εξαίρεση τις υποβαθμισμένες περιοχές

Οι περιφέρειες της Ευρώπης θα χωρισθούν σε ανεπτυγμένες, ενδιάμεσες και λιγότερο ανεπτυγμένες. Στις πρώτες θα συμπεριλαμβάνεται η Αττική, οι περιφέρειες Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας θα κατατάσσονται στην τρίτη κατηγορία και οι υπόλοιπες στη δεύτερη κατηγορία. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα της κατάταξης της Αττικής στις ανεπτυγμένες περιφέρειες, θα εξαιρεθεί από τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Όμως, τόνισε ο κ. Σλόιτερς σχετικά με την Αττική, «εάν υπάρξει σωστή στρατηγική ανάπτυξης των υποβαθμισμένων περιοχών, θα υπάρξει χρηματοδότηση». Κατά τα άλλα, θα δοθεί έμφαση σε περιοχές με ειδικό γεωγραφικό και δημογραφικό χαρακτήρα. Θα ενισχυθούν περιφερειακοί και τοπικοί φορείς και θα υπάρξει αυξημένη υποστήριξη για να αποκτήσουν τις αναγκαίες ικανότητες για αξιοποίηση των κονδυλίων. Συγχρόνως, θα απλοποιηθούν οι δομές διαχείρισης και οι διαδικασίες. Οι στόχοι για την περίοδο 2014-2020

 Η δημόσια διαβούλευση για την περίοδο 2014-2020 ξεκίνησε με την παρουσίαση της 5ης έκθεσης για την ευρωπαϊκή οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή την 11η Νοεμβρίου. Η διαβούλευση θα κλείσει τον Φεβρουάριο 2011 και την άνοιξη η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για το νέο προϋπολογισμό. Το καλοκαίρι 2011 θα υποβληθούν οι προτάσεις για τους νέους κανονισμούς και μέχρι τα τέλη 2012 θα έχουν εγκριθεί οι νέοι κανονισμοί και η συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές. Νέοι στόχοι είναι: η αύξηση της απασχόλησης στο 75% από 69%, η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στο 10%, η αύξηση στο 40% της απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 30 -34 ετών με πτυχίο έναντι 32,3% που ισχύει σήμερα, η μείωση του αριθμού των φτωχών από 120 εκατ. που είναι σήμερα σε λιγότερο από 100 εκατ.. Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, στόχος είναι η μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων, η αύξηση κατά 20% της χρήσης ΑΠΕ και η μείωση κατά 20% στη χρήση ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την τεχνολογία, στόχος είναι οι επενδύσεις να ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που ισχύει σήμερα.

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube