Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Νοεμβρίου 2010

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Στο «κόκκινο» έχει φθάσει η ένταση στη νοτιοκορεατική χερσόνησο, καθώς σήμερα το πρωί το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας βομβάρδισε νοτιοκορεάτικο νησί στα δυτικά σύνορα των δύο κρατών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Νοτίου Κορέας να ανταποδώσουν τα πυρά και να θέσουν σε συναγερμό την πολεμική αεροπορία. Από το βομβαρδισμό τραυματίστηκαν τέσσερις Νοτιοκορεάτες στρατιώτες.

Αρχικά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 12 οβίδες που έπληξαν τη νοτιοκορεάτικη νήσο Yeonpyeong. Ωστόσο σύμφωνα με τις πιο
πρόσφατες πληροφορίες τουλάχιστον 200 οβίδες έχουν πλήξει το νησί, ενώ φαίνεται ότι συνεχίζεται η επίθεση και αυτή την ώρα όπως έχει γίνει γνωστό ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έχει μεταφερθεί σε υπόγειο καταφύγιο όπου και συνεδριάζει με κορυφαίους του συμβούλους.
Μάλιστα υπάρχουν  αναφορές ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα πολεμικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μγιούνγκ-Μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδουν τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 60 με 70 σπίτια έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι ένα κτίριο επλήγη από τα βορειοκορεάτικα πυρά.
Επίσης όπως έγινε γνωστό η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί, ενώ  ο στρατός εφαρμόζει το σχέδιο εκκένωσης του νησιού.
Σημειώνεται ότι η  επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
Η είδηση του ένοπλου επεισοδίου επηρέασε και τις διεθνείς αγορές, με το γουόν να καταγράφει χαμηλό ενός μηνός και το ιαπωνικό γεν να σημειώνει σημαντική πτώση

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube