REAL TIME |

Γενικά θέματα 30 Νοεμβρίου 2010

Έρευνα για τον ρόλο της ΕΛΔΥΚ στην απόκρουση της εισβολής.Σκιαγράφηση της πιο σκληρής τριήμερης μάχης

ΜΕΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑτης συμπλήρωσης πενήντα χρόνων Ελλαδικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, ο ερευνητής στρατιωτικής ιστορίας Πέτρος Σαββίδης παρουσιάζει στις 2 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών Αμμοχώστου στη Σωτήρα, διάλεξη με θέμα την «Επιχειρησιακή αξιοποίηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής».
Ο επιστημονικός κλάδος της στρατιωτικής ιστορίας, παρά την ευρεία ακαδημαϊκή και ερευνητική του εξάπλωση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κύπρο παραμένει ένας τομέας σχεδόν άγνωστος. Με αποτέλεσμα η σύγχρονη κυπριακή στρατιωτική ιστορία να βασίζεται κυρίως σε μερικές αξιέπαινες προσπάθειες δημοσιογράφων ή ιστορικών μελετητών που περιορίζονται στην ιστοριογραφική (χρονολογική) καταγραφή των πολεμικών συμβάντων, παρά στην κριτική ανάλυση των στρατιωτικών ενεργειών και ελιγμών, και ειδικά των επιπτώσεών τους στην διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η διάλεξη -στα πλαίσια της οποίας παρουσιάζεται σημαντικός αριθμός σχεδίων επιχειρήσεων, σκαριφημάτων, αεροφωτογραφιών, και σχεδιαγραμμάτων – αναλύει τη διατεταγμένη αγκίστρωση της ΕΛΔΥΚ στην εκκαθάριση του θύλακα Κιόνελι-Αγύρτας αντί της προσχεδιασμένης εμπλοκής της στην εξάλειψη του προγεφυρώματος, και τις κρίσιμες επιπτώσεις στην αμυντική προσπάθεια απόκρουσης της τουρκικής εισβολής. Ακολούθως αναπτύσσει την αδυναμία πρόταξης αποτελεσματικής άμυνας από την Εθνική Φρουρά και τον κατατεμαχισμό της ΕΛΔΥΚ, κατά την εκεχειρία και τη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων, για την κάλυψη αδυναμιών και κενών στις διάφορες τοποθεσίες άμυνας.

Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με τη σκιαγράφηση της σκληρής τριήμερης μάχης του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ και του άνισου αγώνα που διεξήγαγε ο 2ος Λόχος, ο 4ος Λόχος, ο Λόχος Διοικήσεως Συντάγματος και ο Λόχος Βαρέων Όπλων εναντίον υπέρτερων δυνάμεων, κατά τον οποίο τα κλιμάκια της ΕΛΔΥΚ, σε μερικές μόνο ώρες κατά την «ημέρα της κολάσεως» (16 Αυγούστου 1974), προσέφεραν 82 πεσόντες και αγνοούμενους υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. Η διάλεξη θα γίνει στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών Αμμοχώστου, Κοινοτικό Μέγαρο Σωτήρας, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010, στις 7.00 μμ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube