Weather Icon
Κίνα , Κούβα 25 Νοεμβρίου 2010

Σε πετρελαϊκό κολοσσό ετοιμάζεται να αναδειχθεί η Κούβα

Η Κίνα αυξάνει τις επενδύσεις της στον ενεργειακό τομέα της Λατινικής Αμερικής, αυξάνοντας και την ενεργειακή σημασία της Κούβας, με μια συμφωνία βάσει της οποίας δικές της εταιρίες θα ηγηθούν στην επέκταση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου, έργο αξίας 6 δις δολαρίων.
Το έργο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει κυρίως η κινεζική Eximbank, προστίθεται σε μια σειρά σημαντικές κινήσεις στην περιφέρεια καθώς η Ασιατική δύναμη συνεχίζει να διευρύνει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο.

Για την Κούβα, η ανακαίνιση του απαρχαιωμένου διυλιστηρίου στην παράκτια πόλη Σιενφουέγος θα αποτελέσει σημείο αποκλειστικής διάθεσης του πετρελαίου, που ελπίζει να αρχίσει να αντλεί σύντομα στον Κόλπο του Μεξικού και επίσης ενδεχομένως εφαλτήριο για να γίνει η χώρα σημείο-κλειδί στην διαμετακομιδή πετρελαίου στην Καραϊβική.

Μια θυγατρική της κρατικής China National Petroleum Corp αναμένει να αρχίσει τις εργασίες της στις αρχές του 2011 με στόχο να διπλασιαστεί η δυνατότητα διύλισης των εγκαταστάσεων στα 150.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ στις εργασίες θα συμπεριληφθεί η δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Βενεζουέλα, η πιο στενή σύμμαχος της Κούβας, θα εγγυηθεί οικονομικά το έργο σε είδος, πρακτική που έχει ακολουθήσει το Πεκίνο και σε άλλες συμφωνίες στο πεδίο της ενέργειας στη Λατινική Αμερική.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Κίνα έχει χρηματοδοτήσει έργα και έχει σχηματίσει κοινοπραξίες με τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και τον Ισημερινό, που αναμένεται να της αποφέρουν συνολικά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Έχει υπενοικιάσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου δυνατότητας 5 εκατ. βαρελιών στη νήσο Άγιος Ευστάθιος στην Καραϊβική και φέρεται να διαπραγματεύθηκε με τη γιγαντιαία αμερικανική εταιρία του τομέα των διυλιστηρίων Valero Energy Corp., η οποία εδρεύει στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, για την ανέγερση ενός διυλιστηρίου στη νήσο Αρούμπα.

“Η Κίνα επιδιώκει ενεργειακή ασφάλεια, ενώ η Λατινική Αμερική αναζητά νέες καταναλωτικές κεφαλαιακές αγορές”, σχολιάζει η ΡόουζΑν Φράνκο, αναλύτρια της εταιρίας συμβούλων Wood Mackenzie στο Χιούστον. “Υπάρχει ένα καλό θεμέλιο σε αυτό όσον αφορά τη σχέση” Πεκίνου-χωρών της Νότιας Αμερικής, προσθέτει.

Εκσυγχρονισμός της υποδομής της Κούβας

Το έργο στο Σιενφουέγος εντάσσεται στο γενικότερο εκσυγχρονισμό των υποδομών στην Κούβα όσον αφορά την ενέργεια. Η Βραζιλία χρηματοδοτεί την ανακαίνιση και επέκταση του λιμένα στο Μαριέλ, που θα αποτελέσει σταθμό επιμελητείας για τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν το 2011.

Η Βενεζουέλα, κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κούβας, ανακαινίζει ένα λιμάνι για δεξαμενόπλοια στο Ματάνσας και ανακατασκευάζει έναν αγωγό που διαπερνά μέρος της νήσου και καταλήγει στο διυλιστήριο του Σιενφουέγος.
Ακόμα, έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο δυνατότητας 150.000 βαρελιών την ημέρα στο Ματάνσας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 96 χλμ. ανατολικά της Αβάνας.

Οι εκτιμήσεις ότι η Κούβα διαθέτει σημαντικά πετρελαϊκά αποθέματα στα ανοικτά, αποτελούν το βασικό κίνητρο για τα έργα αυτά. Πολλές εταιρίες αναμένεται να ποντίσουν ειδικά πηγάδια αναζήτησης των κοιτασμάτων από το 2011.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, (USGS), εκτιμά ότι η Κούβα διαθέτει περίπου 5 δις βαρέλια πετρελαίου και 10 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε υποθαλάσσια κοιτάσματα. Η κυβέρνηση της Κούβας εκτιμά ότι τα αποθέματά της μπορεί να φθάνουν τα 20 δις βαρέλια πετρελαίου.

Ένα άλλο κομμάτι του παζλ είναι η επέκταση της Διώρυγας του Παναμά, η οποία υποτίθεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2014 και θα επιτρέψει σε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια να χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό που συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό.

Η Κούβα βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να αποτελέσει κέντρο διύλισης και σημείο διαμετακομιδής του πετρελαίου με δεδομένη την επέκταση της Διώρυγας, σημειώνει ο Τζόναθαν Μπέντζαμιν-Αλβαράδο, ειδικός σε ό,τι αφορά τα ζητήματα πετρελαίου στην Κούβα στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στην Όμαχα.

“Η Κούβα δε λύνει τα ενεργειακά προβλήματα κανενός, αλλά προσφέρει ευκαιρίες για τις παγκόσμιες αγοράς αποτελώντας ένα ακόμα σημείο διαμετακομιδής και ένα κέντρο πετρελαϊκών υπηρεσιών”, εξηγεί.

“Υπάρχει ανάγκη για επέκταση και διαφοροποίηση των δυνατοτήτων διύλισης όσο και αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή και η Κούβα ταιριάζει τέλεια σε αυτήν”.

Εάν κάποτε ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Κούβα -που βρίσκεται μόλις 145 χλμ. από τη Φλόριδα- θα βρίσκεται επίσης σε προνομιακή θέση ώστε να παρέχει πετρέλαιο στη βορειοαμερικάνικη αγορά, σημειώνει ο Χόρχε Πινόν, ειδικός σε πετρελαϊκά θέματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στο Μαϊάμι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube