Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Νοεμβρίου 2010

Αποκαλύπτεται ο διπλός πράκτορας του ρωσικού δικτύου κατασκοπείας στις ΗΠΑ

Μόσχα, Ρωσία

Το όνομα του διπλού πράκτορα που βοήθησε τις ΗΠΑ να ξεσκεπάσουν τον περασμένο Ιούνιο ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας δίνει στη δημοσιότητα η Kommersant. Πρόκειται κατά τις πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας για τον συνταγματάρχη Σερμπακόφ, υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Μόσχας.

Οι δέκα μυστικοί πράκτορες επέστρεψαν στη Ρωσία στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κατασκόπων με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Η πιο διάσημη πράκτορας είναι η 28χρονη Αννα Τσάπμαν, η οποία περιγράφεται ως η femme fatale του δικτύου. Η Τσάπμαν έκανε μάλιστα αποκαλυπτική φωτογράφιση για τη ρωσική έκδοση του περιοδικού Maxim τον Οκτώβριο με το όπλο της ανά χείρας.

Η ρωσική εφημερίδα δημοσίευσε την Πέμπτη την ταυτότητα του «προδότη» συνταγματάρχη Σερμπακόφ (δεν έδωσε το μικρό του όνομα), επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών. Ο συνταγματάρχης ανήκει συγκεκριμένα στο τμήμα εξωτερικών πληροφοριών της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (SVR).

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε ακολούθως από τον Γκενάντι Γκουντκόφ, εκπρόσωπο της επιτροπής ασφαλείας της Δούμας (Κάτω Βουλή) και πρώην πράκτορα των ρωσικών υπηρεσιών.

Κατά πληροφορίες ο Σερμπακόφ εργάστηκε για μεγάλο διάστημα στην SVR ως επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος της υπηρεσίας.

Ήταν ο προϊστάμενος των δέκα πρακτόρων που συνελήφθησαν τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και τον Ιούλιο παραδόθηκαν στη Μόσχα σε μια ανταλλαγή κρατουμένων που θύμιζε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει αν το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος αποκάλυψε και άλλα μυστικά.

Σύμφωνα με την Kommersant, ο Σερμπακόφ εγκατέλειψε τη Ρωσία τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη τον Ιούνιο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ. Η υπόθεση των κατασκόπων ξέσπασε λίγο μετά την επιστροφή του Ρώσου προέδρου στη Μόσχα.
Η εφημερίδα εκφράζει έκπληξη για το γεγονός ότι οι ρωσικές υπηρεσίες δεν ανησύχησαν από το γεγονός ότι η κόρη του Σερμπακόφ ζει στις ΗΠΑ. Ο γιος του, που εργαζόταν στις ρωσικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, είχε επίσης εγκαταλείψει τη χώρα λίγο νωρίτερα.
Τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην πράκτορας ο ίδιος των υπηρεσιών εξωτερικών Πληροφοριών της KGB, είχε μιλήσει για «μεγάλη προδοσία».
«Οι προδότες έχουν πάντα άσχημο τέλος» είχε δηλώσει αναφερόμενος στα αντίποινα των μυστικών υπηρεσιών κατά των αποστατών.
«Ξέρουμε ποιος και είναι και πού είναι. Πρόδωσε είτε για το χρήμα, είτε γιατί κάπου στριμώχτηκε» δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με την Kommersant, η εξάρθρωση του δικτύου από την Ουάσινγκτον ήταν αιτία να διενεργηθεί μεγάλη εσωτερική έρευνα στη SVR.
Υπάρχουν, επίσης, φήμες ακόμη και για την αντικατάσταση του επικεφαλής της SVR, του Μιχαήλ Φραντκόφ (πρώην πρωθυπουργού) από τον Σεργκέι Ναρίτσκιν, τον επικεφαλής του γραφείου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Μια μεταβολή η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα υπογραμμίσει ακόμη πιο πολύ τη στενή σχέση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2000 από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube