Weather Icon

Η Ιταλία κατά του γαλλο-γερμανικού άξονα

Δριμύ κατηγορώ κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας για «μαγειρέματα» σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές συμφωνίες εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Financial Times, o Φρατίνι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνάντηση στη Ντονβίλ, όπου ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαίσιο κυρώσεων, ώστε να αποφευχθεί μία κρίση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας.
«Οι μαγειρεμένες αποφάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την Ιταλία και τους άλλους μεγάλους παίκτες», δήλωσε και αντιπρότεινε τη δημιουργία μίας «ομάδας εμπροσθοφυλακής» ή G6, που θα απαρτίζεται από τις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να διευρυνθεί το πλαίσιο διαβούλευσης.

ΑνεπίσημοςΟ μηχανισμός αυτός θα είναι ανεπίσημος και θα μπορεί να περιλάβει και άλλες χώρες στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ιταλία θα καταψηφίσει τη γερμανική πρόταση για τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στα κράτη-μέλη που αντιβαίνουν τους νέους κανόνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αν, όπως αναμένεται, κατατεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Η πρόταση αυτή θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρατίνι, αφού θα απαιτήσει αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας και άρα ακόμη και δημοψηφίσματα, προκειμένου να εγκριθεί.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube